Ko je naterao Komisiju da napiše, pa izbriše?

Država na velikom ispitu u slučaju Kompanije Energoprojekt:

Koja je to sila jača od države naterala Predraga Dedeića, Marka Jankovića, Mirjanu Ivošević, Vladislava Stankovića i Žarka Milićevića  da preinače već donetu odluku, „okrenu ćurak naopako i zabiju nož u leđa“ sopstvenoj državi?!

Ove ljude je izabrala Skupština Srbije verujući u njihovo poštenje i stručnost! Zbog davanja zelenog svetla Doborslavu Bojoviću da preuzme rukovođenje Energoprojekt sistemom – moraće bar da pocrvene od stida! Ili neka progovore, ko je u Srbiji jači od države, predsednika, guvernera, premijera i članova vlade…

Da li je moguće da će država zbog prevrtljivosti, straha ili samo  pohlepe članova Komisije za Hartije od Vrednosti napustiti svoje nacionalne interese u Energoprojektu Holdingu a.d. i prepustiti ga pojedinačno najvećem akcionaru?  Oko koga se pletu kontroverze i sudski procesi zbog načina na koji je otkupljivao akcije ove, u svetu poznate Kompanije? U sudski proces protiv Bojovića i njegovih firmi od nedavno se uključio i državni pravobranilac, ali ni to nije bilo dovoljno članovima Komisije – da rade po zakonu i savesti?!

Ko je i za koliko para, odlučio da više od  33 odsto akcija države u ovoj Kompaniji stavi u zapećak i podjarmi šačici berzanskih manipulatora koji su se toliko osilili,  da sada malim akcionarima zavisnih privrednih društava ove Kompanije nude 0 dinara po akciji? To je i pismeno potvrdio menadžment Energoprojekta Holdinga a.d.

Ko je u zemlji Srbiji jači od države, da  može privatni interes da stavi ispred opštedruštvenog, ispred interesa 2.300 zaposlenih? Ko je imao toliku moć da u samo nekoliko dana  natera petočlanu Komisiju za Hartije od Vrednosti da promeni svoju odluku i da zeleno svetlo Bojovićevoj firmi  Napred razvoj a.d. da na predstojećoj Skupštini akcionara koja je zakazana za 1.septembar – preuzme rukovođenje Kompanijom, jer će mu biti „legalizovano“ 52 odsto akcija?

-Da li treba da verujemo u priče, kako su se neke nevidljive sile umešale, što parama što snagom autoriteta, pa je petočlana Komisija morala „ da poliže ono što je ispljunula“ – ogorčeni su zaposleni u Energoprojektu Holdingu a.d. – Prosto je neshvatljivo da se od pojedinih članova Komsije kriju naši dopisi, samo da ne bi inicirali novu Sednicu i glasanje po zakonu i savesti! Zar im nije dovoljna činjenica što se dopisom oglasio i guverner jasno stavljajući do znanja da Napred razvoj a.d. nije ispoštovao zakonsku proceduru u ponudi za akcije privrednih društava u okviru Holdinga i da mu se zato oduzima pravo glasa na predstojećoj Skupštini akcionara koju su oni i zakazali u nameri da sruše postojeći menadžment i postave svoje marionete! Nešto slično kao što je Bojović uradio u privatizaciji nekada moćnog GP Napred!?

Vremena da država ispravi grešku koju (ne)namerno čine članovi Komisije za Hartije od Vrednosti je sve manje. Upozorenja da nešto ne valja u kompletnom procesu kupovine  akcija stiglo je i sa najvišeg nivoa. Ali, za to ne haju organizatori nove privatizacione pljačke?!  Oni se uzdaju u svoje adute: bogate novokomponovane političare, njihove saradnike po svim državnim linijama. Imaju razloga da im veruju, jer su do sada uspeli da opstruiraju sve akcije menadžmenta Energoprojekta holdinga i da zvaničnu istragu totalno pasiviziraju… Hobotnica koju su postavili prema državi i njenim nacionalnim interesima je izgleda toliko jaka – da je postala glavni vaninstitucionalni centar moći u Srbiji!

Gde je pravna država? Pa, nema je. Pojeli su je sopstveni službenici.

E.E.

Оставите одговор