Ko je sprečio Stanišića da uhapsi Arkana?

Savezni DB je sve do sredine devedesetih godina prošloga veka bio jedini gospodar života i smrti na našim prostorima

 

Postoje mnogobrojni materijalni dokazi da je jedan od agenata Savezne službe u vreme poznatog političara i ministra Staneta Dolanca bio i Željko Ražnatović Arkan

Jovici Stanišiću je oslobađajuća prvostepena presuda suda u Hagu,po žalbi Tužilaštva u drugom stepenu, poništena i ceo postupak vraćen na početak!? Jer, Tužilaštvo Haškog tribunala ne odustaje u svojim nastojanjima, da bez valjanih dokaza Stanišića, bivšeg šefa RDB Srbije, smesti do kraja života u zatvor zbog njegove navodne uloge tokom ratnih devedesetih godina. Nasuprot njima, advokati njegove odbrane, sa mnogo dokaza, veruju u pravo i novu oslobađajuću presudu.
Jer, Jovica Stanišić nije bio nikakav gospodar života i smrti u Srbiji niti Miloševićev ratni konsiljere. Bio je samo surovi profesionalac koji je štitio i zaštitio nacionalnu bezbednost Srbije. To mu je bio posao. Ali, Stanišić se svetu pokazao i dokazao misijom oslobađanja pripadnika UN u Bosni 1995. godine, otimanjem zarobljenih pilota iz kandži Mladićevih vojnika, sprečavanjem da Milošević silom uguši demonstracije opozicije 1996. godine. Ali, pao je na Kosovu, bez obzira što su i dan danas oprečna mišljenja u srpskoj javnosti o razlozima njegove smene:
– Ko je bio u pravu te 1998. godine kada je došlo do najvećeg sukoba sa Miloševićem oko načina intervencije na Kosovu – vidi se danas – tvrde upućeniji u ta zbivanja. – Posle odlaska Jovice, ubrzo nas je zadesilo NATO bombardovanje, a potom i Miloševićev kraj. Stanišić je hteo da se na Kosovo pošalje specijalna jedinica za borbu protiv terorizma, dok je Milošević bio za široka dejstva. Epilog je poznat. I pored svega učinjenog prinuđen je bio da se brani od besmislenih optužbi veza sa raznim ratnim paravojnim formacijama, da je bio deo „Udruženog zločinačkog poduhvata“ – što nema blage veze sa istinom. Posebna je tek priča Arkan…
Tužilaštvo iz Haga je bez valjanih dokaza dovelo u vezu Stanišića sa ratnim paravojnim formacijama tokom devedesetih na prostoru Hrvatske i BiH. Istina je, da nijedan pripadnik srpske DB, pa time ni Jovica Stanišić, tokom svih ratnih godina, pre i kasnije nije imao kontakt sa Arkanom i njegovim sledbenicima.
U svojoj odbrani na sudu u Hagu, Stanišićevi advokati naveli su neke potpuno apsurdne činjenice iz ovog dela optužnice: Odakle veza sa Arkanom, ako se ni u optužnici protiv njega ne spominje bilo kakva veza sa Službom dok je na njenom čelu bio Stanišić? Ali, da bi se razumeo stvarni fonomen zvani Arkan, valja se osvrnuti na kraći istorijat rada Službi državne bezbednosti Titove Jugoslavije – tvrde bivši radnici srpske DB.
Po njihovoj tvrdnji, srpska državna bezbednost je sve do 1996. godine bila samo puki servis Savezne DB i nije imala nikakav značajniji udeo u bezbednosnom sistemu Jugoslavije. Zbog Zakona o Osnovama sistema državne bezbednosti iz 1984. godine u kome je Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova ( u čijem sastavu je bio Savezni DB) zadržalo sve najbitnije poslove u Beogradu po pitanju obaveštajnog i kontraobaveštajnog rada. Savezni DB je do 1996. godine bio najmoćnija institucija u zemlji i pravi simbol autokratske vlasti Josipa Broza Tita. U takvim okolnostima je Jovica Stanišić preuzeo RDB Srbije.
– Sve akcije u inostranstvu, počev od sedamdesetih godina prošloga veka vođene su iz Saveznog DB – tvrde isti sagovornici. –Nije se radilo samo o obaveštajnom radu, već i o potpuno nepotrebnim ubistvima naših emigranata, a koje je tadašnji režim procenio da su politički opasni za njih.
U odbrani pred sudom u Hagu od optužbi za vezu sa Arkanom i njegovom gardom, Jovica Stanišić je, osim debele argumentacije protiv ove izmišljene teze obelodanio i činjenicu da je bio sprečen da uhapsi Ražnatovića.
– Ima zaista dosta materijalnih dokaza da je jedan od agenata Savezne Službe u vreme poznatog političara i ministra Staneta Dolanca bio i Željko Ražnatović Arkan – govore bivši radnici RDB. – Obavljajući „neke poslove“ stekao je naklonost Savezne policije, tako da je bio praktično potpuno zaštićen od krivično-pravnog progona srpske policije: javne i državne bezbednosti. Te će mu okolnosti pomoći da na prvim parlamentarnim izborima u Srbiji bude izabran za narodnog poslanika i da kasnije odigra određenu ulogu u građanskom ratu u Jugoslaviji.
Opšte je poznata činjenica da je Arkan tokom 1990. godine često viđan u društvu šefa Savezne DB Zdravka Mustaća, koji je bio iz Hrvatske! Ali, isto tako, Arkan je bio u vezi i sa tadašnjim srpskim ministrom unutrašnjih poslova, Radmilom Bogdanovićem, jednom od glavnih Miloševićevih figura za očuvanje režima, posebno u održavanju kontakta sa liderima Srba u Hrvatskoj, događajima njihove pobune, naoružavanju i svim drugim tajnim aktivnostima na tom području. Postojala i operativna akcija „Pauk“ baš organizovana za pomoć Srbima u Hrvatskoj.
– Stav srpske DB prema Arkanu bio je vrlo jasan – radi se o kriminogenoj ličnosti i država nema šta da petlja sa njim – kažu ondašnji čelnici srpske tajne policije. – To je znao i Bogdanović,
ali kako smo kasnije rekonstruisali, on se poverio admiralu Zdravku Jokiću, kako je poslao Arkana u Knin u jesen 1991. godine u sedište pobunjenih Srba – da im pomogne, ali da to ne sme da zna Jovica Stanišić!? U Dvoru na Uni Arkan je sa još dvojicom uhapšen, ali je vrlo brzo pušten na intervenciju Radmila Bogdanovića, koji je bio u odličnim vezama sa hrvatskim ministrom unutrašnjih poslova Boljkovcem! Mi smo sa kolegama iz Hrvatske radili na tom slučaju Arkanovog boravka tamo… Postoje dokazi da je oružje koje je nađeno kod Arkana poticalo iz Instituta bezbednosti koji je tada bio pod Saveznim MUP-om, odnosno Saveznim DB-om čiji je ministar tada bio Petar Gračanin, blizak sa Miloševićem i Bogdanovićem. Znači 1990. i 1991. godine Milošević vlada bezbednosnim strukturama, dok je u to vreme Jovica Stanišić bio anonimni kontraobaveštajac, još pod istragom!!!
Ono što javnost u Srbiji ne zna, to je činjenica da je srpski DB 1991. godine u tajnoj akciji pokušao da uhapsi Arkana:
– Mislimo da u arhivi Službe postoje dokumenta o akciji hapšenja Arkana, jer smo imali informacije da neko uzima oružje iz magacija TO u Lipovici, u blizini Beograda i sumnjom da ga prebacuje na određene lokacije u Hrvatskoj – prisećaju se tih događaja kolege Jovice Stanišića. – Ministar Bogdanović je znao za naše napore da uhapsimo Arkana i ovoga puta ga je zaštitio. I ne samo to, nego je posredstvom Gorana Hadžića ( političkog lidera Srba iz Slavonije) pomogao Arkanu da u leto 1991. godine, i pored našeg protivljenja, otvori čuveni kamp u Erdutu za obuku njegove Srpske Dobrovoljačke Garde!

Bitangama ni ministar nije mogao pomoći!

Stanišić je bio vrlo poznat kao čovek koji nije pravio kompromise kad je u pitanju postupanje u Službi.
– Dolazili su kod njega po preporuci ministra, “ te vrati zaplenjeno zlato ovom ili onom” zbog “ toga i toga”…
Njegov odgovor je uvek bio isti: “ Neću, ne dam bitangama i tačka”…

 

Prisluškivao, ali samo uz sudski nalog!

Stanišić tvrdi da nije naredio ni jedno jedino prisluškivanje a da nije za to imao sudski valjano overeni nalog!
– Da je bilo drugačije, pa odmah posle smene, Milošević bi me odmah uhapsio i obelodanio kako sam nezakonito radio! – poveravao se svojim prijateljima svojevremeno bivši čelnik RDB.

Оставите одговор