Krnji GIK ispunio zahtev Zelenovića

Skandalozan pokušaj izborne krađe i prekrajanja volje građana, nezabeležen u dosadašnjem višestranačju – tvrde u SNS-u, koji će se obratiti Upravnom sudu

Gradska izborna komisija u Šapcu donela je odluku o ponavljanju lokalnih izbora na svim biračkim mestima u ovom gradu, kako je to na konferenciji za novinare u ponedeljak tražio gradonačelnik Nebojša Zelenović, lider stranke Zajedno za Srbiju. Nezvanična vest o tome pojavila se u noći između srede i četvrtka na portalima bliskih sadašnjoj gradskoj vlasti, da bi je potom u jutarnjem programu TV N1 potvrdio predsednik GIK-a Budimir Pavlović. Rušenje šabačkih izbora izazvalo je oštru reakciju SNS-a, koji je najavio da će izbornu volju građana zaštiti pred Upravnim sudom.

Prema rezultatima sa birališta, koje GIK nije verifikovao u zakonskom roku, od 102.393 upisanih birača na  izbore je izašlo 64,5 odsto, a SNS je osvojila 30.316 glasova i 37 odborničkih mandata, ZZS 19.087 glasova i 23 mandata, grupa građana „Novi tim za Šabac“ 6.470 glasova i 7 mandata, Ruska stranka 716 glasova i jedan mandat, a Evropska zelena partija 662 glasa i jedan mandat. Preostalih sedam koalicija, stranaka i grupa građana nisu preskočili cenzus.

Kako nazanično saznajemo, s obzirom da rešenje o ponavljanju izbora nije javno objavljeno na sajtu grada do nastajanja ovog novinskog teksta, niti je dostavljeno strankama koje su učestvovale u izbornom procesu, sednica GIK-a počela je preksinoć u 19 časova. Od 20 članova, u njenom radu učestvovalo je 19, od koji je ZZS sa satelitskim strankama imala 13, SNS šest, a nije prisustvovao jedan član iz redova Ruske stranke, koja je prethodnog dana javno saopštila da „ne podržava način na koji se trenutni gradonačelnik Zelenović bori da sačuva vlast“.

GIK nije uzeo u razmatranje 36 prigovora, koje su naknadno, dan posle zatvaranja birališta i prebrojanih glasova, podneli predstavnici ZZS-a i pojedini građani (javno pozvani da se obrate pravnom timu stranke), pošto su bili podneti mimo zakonske regulative. Na sednici komisije, takođe, nije bilo rasprave ni o navodno lažnim listićima, različite nijanske, kako su uoči same sednice na društvenim mrežama „spinovali“ pojedini mediji, ali i predstavnici ZZS-a u GIK-u.

Razlog da 13 predstavnika ZZS-a i njegovih kolicionih partnera glasa za ponavljanje izbora na svim biračkim mestima, pronađen je u kontrolnim listićima, koji po njihovom tumačenju nisu bili valjano potpisani. Pored prvog glasača i tri člana biračkog odbora, koji su se potpisali na toliko predviđenih mesta, većinski deo komisije je zauzeo stav da su se na listiću morali potpisati svi članovi biračkog odbora!?

“Skandalozna odluka GIK-a da poništi izbore u Šapcu doneta je po po nalogu Dušana Petrovića i Nebojše Zelenovića, a govori o njihovom planu da zadrže vlast uprkos svemu. SNS će braniti glas građana svim pravnim sredstvima, a prvi korak u toj borbi biće žalba Upravnom sudu, od koga očekujemo da spreči krađu glasova, do sada nezabeleženu u istoriji višestranačkog sistema”, saopštio je juče Gradski odbor SNS-a u Šapcu.

Naprednjaci podsećaju da niko od domaćih i stranih posmatrača nije imao ni jednu primedbu na tok izbora u Šapcu, a da se i sam Zelenović nekoliko puta u izbornom danu izjasnio da sve teče besprekorno.

“Članovi biračkih odbora iz njegove stranke potpisali su sve zapisnike. Od 100 biračkih mesta imali su primedbe na samo jednom. Panika ga je uhvatila kada su glasovi prebrojani, pa je GIK-u naredio da spreči, jasnu kao sunce, pobedu SNS-a. Time je u otvoreni kriminal gurnuo svoje najbliže saradnike”, ističu u SNS-u.

Lider ZZS-a Nebojša Zelenović izjavio je juče da je “važno da je GIK utvrdio nepravilnosti koje su utemeljene u zakonu i dovele do toga da se izborni proces ponovi”. Na primedbe SNS-a da je na potpisivanju zapisnika bilo svega nekoliko prigovora, Zelenović je rekao da se “mnogi prigovori nisu ni mogli utvrditi sve dok se nije pogledala potpuna dokumentacija”.

Please follow and like us:
error0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *