Kupovali glasače – poklanjajući 345 lap topa!?

Demokratska „pljačka“ opštinske kase Savskog venca:

Da li ste čuli da je ijedna opština u Srbiji toliko bogata da je svojim osnovcima poklanjala najnovije kompjutere, lap topove? Niste. Ali, pre tri godine, to je uradilo „žuto“ rukovodstvo  opštine Savski venac! Zamislite, opština na čijoj su teritoriji dva najelitnija naselja u Beogradu: Senjak i Dedinje!

Dušan Dinčić

U praskozorje parlamentarnih izbora u Srbiji, „žuti“ predsednik opštine, Dušan Dinčić (DS), dosetio se kako da dodatno animira bogate sugrađane i ubedi ih da glasaju opet za njih!

Samoinicijativno, odnosno odlukom Komisije za investicije, koju je on naravno lično „ubedio“, odlučili su da učenike trećih razreda osnovih škola na teritoriji svoje opštine nagrade sa 345 računara model  lap top! Niko naravno nije saznao zašto su baš nagrađeni učenici trećeg razreda? Ali, eto, desilo se:

-Gradska opština je zaključila ugovor o javnoj nabavci 345 lap top računara, 1 tablet računar i 15 desk top računara za ugovorenu vrednost od 10.717.909,00 dinara bez PDV-a – tvrde u opštini Savski venac. –  Da bi  ugovorima o posluzi, zaključenim između osnovnih škola i opštine, računari bili  predati roditeljima maloletne dece, kao zakonskim zastupnicima  na period od 5 godina! Oni su odmah u opštini zavedeni kao osnovno sredstvo gradske opštine i o njima opština poseduje reverse. Od ove količine lap topova, 6 komada je i fizički ostalo u opštini kod zaposlenih… Pitamo se sada, šta je ovo praktično trebalo da znači? Ništa drugo, nego stranačko (DS) dodvoravanje biračima, ali preko tuđe ( opštinske) kase, što je nezakonito i sasvim nedopustivo!

U Statutu opštine Savski venac nema stavke da opština nabavlja  učila za škole, još manje da ih posle rentira, odnosno daje na revers školama i učenicima! Što je još interesantnije, u budžetu za 2014. godinu nisu ni bila predviđena sredstva za ovakvu vrstu opštinskih poslova? Očigledno je, blizina izbora uticala da „žuto“  rukovodstvo olakša opštinsku  kasu za deset miliona dinara, a zarad jeftinih političkih poena u komšiluku… Ali, ni to im nije pomoglo, pa je u junu 2016. vlast promenjena na Savskom vencu, kao i u drugim beogradskim opštinama. A, onda su na videlo izašle sve njihove mahinacije, prevare sa trošenjem budžetskih para…

Sve ovo je evidentirala Državna revizorska institucija (DRI), prilikom kontrole  poslovanja opštine Savski venac za 2014.godinu. Opština je posle sprovedene javne nabavke za kupovinu računara,  zaključila ugovor sa firmom „King-ict“ doo Beograd. Prvo su uplatili avans od nešto više od dva i po miliona dinara, a ostatak prilikom isporuke, u junu 2014.godine. I ono što je posebno zanimljivo, što je revizor zabeležio, a prema izjavama odgovornih lica iz opštine, koji su tvrdili, kako  ta računarska oprema ima tretman poklona, a ne imovine opštine ili škola?!

Da bi kasnije, isti ti iz opštinske bivše vlasti tvrdili,  kako je izdata na revers i da je vlasništvo opštine…. Ondašnje opštinsko rukovodstvo, bežeći od odgovornosti, zbog očiglednih  nezakonitih radnji,  koje je državna revizorska kuća konstatovala – upetljalo se „do guše“ u sopstvene malverzacije. Ostala je dilema: jel u pitanju poklon ili pozajmica u trajanju od 5 godina –izdata na revers?

Isplate za računare su obavljenje bez plaćenih poreza, čime je opet oštećena država! Samo u jednoj poslovnoj mahinaciji učinjeno je više zakonskih prekršaja…I, kao po pravilu, niko zbog ovoga i brojnih drugih malverzacija – nije odgovarao! Ali,  zbog toga su na prošlim izborima – odlukom građana Savskog venca otišli u istoriju.

Šta god da je u pitanju – dokaz je beskrupulozne  bahatosti „žutih dosmanlija“.

P. J.

Оставите одговор