Marko Bastać, rušitelj u najavi gradnje u Beogradu, podsetio na legendarnu priču o majstor Radisavu, koji je rušio sopstvenu gradnju ćuprije preko Drine!?

Svako ima pravo da živi u neznanju, u mraku sopstvenog nazadovanja, nepoznavanja i nepriznavanja ljudskog progresa! Tako je bilo od davnina na ovim surim hladnim balkanskim prostorima. Tako je ostalo do današnjih dana u kojima gradski oci u Beogradu muku muče sa jednim samozvanim političkim liderom, Markom Bastaćem, koji na sve načine pokušava da spreči radove na rekonstrukciji centra Beograda!?

Ovih dana je najavio i nekakav referendum građana centra grada u kome valjda treba da se izjasne, da li su za izmenu postojećeg izgleda ili ne? Znači, građani centra Beograda treba da se izjasne, da li su za progres, napredak, po uzoru na svetske metropole u koje rado odlaze i u povratku  komšijama prepričavaju njihova “graditeljske novatorije”! E, Beograd, samo zato što ga vodi Vesić i ekipa, izgleda nema prava na “ graditeljske novatorije”, jer tako  ne želi taj mali politički protivnik iz opštine Stari Grad?! Čudna li čuda…

A, da se ipak ne treba previše čuditi ovim namerama Bastaća, svedok nam je istorija naših naroda. Podsetimo se samo detalja iz remek dela naše i svetske književnosti romana našeg jedinog Nobelovca, Ive Andrića: U romanu “ Na Drini ćuprija”, dao je između ostalog nestvarni ( još uvek neprevaziđen) opis otpora novom dobu, novim vremenima progresa i uopšte ljudskog napretka u svakom smislu te reči…

Naime, otpori gradnji ćuprije preko reke Drine ( gde se vekovima pre toga roba i ljudi prebacivali sa jedne obale na drugu samo skelom!?) bili su toliko jaki i otvoreni, da su to čak počeli da rade čak i oni koji su je gradili!?

Majstor Radisav je danju gradio ćupriju preko Drine, da bi noću dolazio i bataljivao sve što je bilo u toku dana sagrađeno!? Raja kao sva raja, je odmah krenula sa pričom kako nadčovečanske sile ne dozvoljavaju gradnju ćuprije Mehmed paše Sokolovića… Svakim danom priče su bile sve jače i sve su više plašile običan praznoverni svet sa obe strane Drine… Sve dok nije na delu uhvaćen počinilac! Glavom i bradom lično glavni majstor Radisav!?! Paša naređuje Abidagi da se majstor Radisav naabije na kolac na sred mosta, kao nauk raji da se ne mešaju u gradnju mosta…

Možda nije sasvim umesno kompletno poređenje, jer u 21.veku nikome ne želimo išta loše, ali ne možemo da ne spomenemo bar neke detalje sličnosti iz vremena dve sasvim različite epohe, koje razdvaja “samo” nekoliko vekova.

Ali, ova beogradska  priča je poslužila i kao inspiracija narodnom poslaniku Krsti Janjuševiću da objavi jedan vrlo interesantan tvit:   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *