Milan Stamatović: Bez obzira na sve političke razlike, potreban nam je čvrst patriotski blok za odbranu KiM!?

Jedan od lidera novoformiranog opozicionog bloka, odgovara na pitanje „Embarga“: Šta uraditi, šta prihvatiti, a šta odbiti u vezi s Kosovom i Metohijom?

Sve političke i društvene snage u zemlji koje se zalažu za očuvanje Kosova i Metohije (KiM) u sastavu Srbije i koje odbijaju bilo kakvu formu priznanja lažne države Kosovo i prihvatanja “pravno-obavezujućeg sporazuma“ kojim se omogućava ulazak te kvazi tvorevine u Ujedinjene nacije (UN) i druge međunarodne institucije, moraju udruženo da deluju, jer je od istorijskog značaja za Srbiju da se stvori jedinstven front, čiji će osnovni cilj biti odbrana teritorijalnog suvereniteta i integriteta naše države. Pojedinačnim inicijativama i apelima zbunjuje se srpski narod i stvara privid podeljenog mišljenja koje je, zapravo, skoro jedinstveno po pitanju statusa KiM i nastavka tzv. evropskih integracija koje su uslovljene odricanjem od 17 odsto teritorije Srbije, odnosno potpisivanjem sporazuma sa prištinskim vlastima do kraja 2019. godine.
Sem objedinjavanja istinskih opozicionih političkih stranaka i građanskih pokreta, moramo insistirati da se pregovori o Kosovu, iz neprijateljskog Brisela, što pre, premeste, odnosno vrate pod okrilje UN. Samo tako možemo da se suprostavimo stalnim ucenama Evropske unije (EU), čija je većina zemalja priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti srpske pokrajine i čiji je cilj da nam uzme teritoriju, protera srpski narod sa vekovnih ognjišta, otme neprocenjivu imovinu i pokloni je šiptarskim teroristima.
Umesto da u UN, uz podršku naših saveznika i prijatelja, poput Rusije, Kine, Indije, ali i drugih zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, među kojima se i evropske zemlje, kao što je Španija, tražimo da se uvažava i poštuje Rezolucija 1244 koja je garant teritorijalnog integriteta i suverenosti Srbije, Vučić nas, pod izgovorom „puta u EU koji nema alternativu“, vodi u totalnu propast i suočava sa opasnošću da izgubimo sve, a ne dobijemo ništa.
Od posebnog značaja za Srbiju je podrška bratske Rusije. Zato Zdrava Srbija (ZS) pozdravlja ponovljeni stav Vladimira Vladimiroviča Putina da svako rešenje za KiM mora da bude zasnovano na Rezoluciji 1244 i Ustavu Republike Srbije i da prištinska kvazidržava nikada ne može da postane članica UN. Posebno hvala Mariji Zaharovoj što je, odgovarajući na pitanje da li će Moskva podržati razgraničenje, potpisnika briselske kapitulacije Ivicu Dačića, isterala na čistac i ponizila kontrapitanjem „Ali, pitanje je da li je to korisno i šta će biti korisno za narod Srbije?“.
Osim što širi propagandu kako je Kosovo odavno izgubljeno, Vučić „belu kugu“ i „srpski populacioni poraz od Albanaca“ zloupotrebljava da bi indoktrinirao građane za svoju kapitulantsku politiku po kojoj nam nema spasa ako se ne odreknemo okupiranog KiM?! Jer, demografsko odumiranje Srbije i srpskog naroda nije nikakva „nova rupa na saksiji“, kako nam je to „ekskluzivno“ saopštio Vučić, već realnost sa kojom se suočavamo decenijama, poraz državne i nacionalne populacione, ali i ekonomske politike subvencionisanja tzv. stranih investicija, u kojoj, umesto da ta sredstva preusmeravamo ka jačanju domaće proizvodnje, poljoprivrede, malih i srednjih preduzeća, kako bi ljudi ostali da žive u Srbiji, imali siguran posao i zasnivali porodice u svojoj zemlji, naprednjački režim krčmi državnu imovinu i prirodne resurse, pljačka naroda, finansirajući pojedine sumnjive investitore i projekte, a sve to predstavlja kao snažan privredni rast i smanjenje nezaposlenosti.
Veliku ulogu u očuvanju KiM mora da ima Srpska pravoslavna crkva (SPC), te smo zato više puta apelovali na patrijarha Irineja da se SPC izjasni o potpisivanju “pravno-obavezujućeg sporazuma“, ali smo i pozivali sve patriotske i nacionalne organizacije da iskažu svoj jasan stav o sporazumu sa Prištinom, od inicijative za raspisivanje personalnog referenduma o Kosovu i prekidu bilo kakvih pregovara sa EU, SAD, NATO po pitanju KiM, do stvaranja jedinstvenog nacionalnog programa, makar to bio i „najmanji zajednički sadržilac“ i da se, bez obzira na sve političke razlike, stvori čvrst patriotski blok za odbranu KiM, na čijim osnovama je i stvoren sadašnji Savez za Srbiju (SzS), čiji je član i ZS.
Ukoliko želimo da sačuvamo Kosovo, SPC mora, što pre, bez odlaganja da izmesti tron srpskog patrijarha u svoje istorijsko sedište, u Pećku patrijaršiju, kako bi se pod hitno zaustavila predaja KiM i krađa srpskog kulturnog i verskog nasleđa, kada već to ne čini naprednjački režim. Jedino tako se može poslati poruka NATO okupatorima i šiptarskim teroristima da Srbija, ni u kom slučaju, neće odustati od svetog Kosova i da nikada neće dozvoliti ugrožavanje srpskog identiteta na prostoru južne srpske pokrajine.
Zdrava Srbija je uverena da bi jedan ovakav odlučan potez patrijarha srpskog i Svetog sinoda i Svetog arhijerejskog sabora SPC doveo do jačanja nedeljive srpske države bio i ispunjavanje obaveze prema srpskom narodu na KiM! Crkva bi ovim činom ukazala državnom vrhu da je poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije, na šta se vlast i zaklela na Ustavu i Miroslavljevom jevanđelju, najvažnija njena briga, kao što je i dužnost SPC da se zalaže za sopstveni identitet, svoje biće, vlastitu veru, ali i aklamativan stav svojih vernika, radi zaštite svojih svetinja i metoha na KiM, odnosno svetog prava svojine, kao jedinog prava koje odlično razumeju u Briselu, Berlinu i u Vašingtonu.

Оставите одговор