Milionske isplate „ na lepe oči“ i bez ugovora!?

Demokratska „pljačka“ opštinske kase Savskog venca

Zaprepašćuje recimo podatak, da su samo u 2015. godini isplatili 8.534.000 dinara dobavljačima za nabavku dobara, usluga i radova, a da prethodno nisu bili zaključeni ugovori!

Jedan od savršenih mehanizama kojim su se odlivale pare iz opštinske kase Savskog venca u vreme vladavine žutih, bili  su komunalni poslovi, popravke na infrastrukturnim mrežama, građevinsko zanatski radovi bez sprovedenog postupka javne nabavke, pa čak u nekim slučajevima i bez zaključenih ugovora sa dobavljačima!?

Verovali ili ne, radilo se bahato, bezobrazno i na svoju ruku! Kao da im je to dedovina, ili su „žuti“ verovali da će još najmanje 100 godina vladati ovom opštinom.

Zaprepašćuje recimo podatak, da su samo u 2015.godini isplatili 8.534.000 dinara dobavljačima za nabavku dobara, usluga i radova a da prethodno nisu bili zaključeni ugovori! Neverovatno! Samo za pola 2016.godine, jer ih je smena vlasti omela u daljem „lopovluku“ iz opštinske kase, potpuno nezakonito je isplaćeno 2.400.000 dinara!

Zašto je sve to tako bilo i zbog čega je predsednik opštine Savski venac imao status boga, možda je dokaz upravo ovaj podatak: u 2014.godini predsednik opštine Savski venac je doneo 802 akta, a u 2015. Čak 1631! Šta to praktično znači? Pa, gospodin Dušan Dinčić je vladao u opštini dekretima, svojim odlukama, čime je umnogome preskakao  legitimne organe vlasti…. Žurilo mu se očigledno? A, i manje očiju da vidi, ono što  radi i kako odlučuje…

-Čim smo ušli u opštinu, posle smene vlasti, morali smo hitno da radimo i da presečemo sve kanale na koje se odlivao novac iz opštinske kase na potpuno neosnovan (nezakonit) način – tvrde u sadašnjem rukovodstvu opštine Savski venac. – Primera radi, 15 dana je bio istekao ugovor firmi koja je čistila zgradu opštine, a hteli su da im dalje redovno plaćaju i to na osnovu saglasnosti bivšeg načelnika opštinske Uprave!? Nije bilo osnova da im platimo, jer nije bio ponovo sproveden postupak javne nabavke i zaključen ugovor! Njima to izgleda i nije bilo previše bitno…

Poseban specijalitet žute vladavine na Savskom vencu bila su plaćanja infrastruturnih, građevinsko-zanatskih radova, a koja uopšte nisu bila u nadležnosti ove beogradske opštine! Na ovaj način su se namicale pare prijateljima, donatorima stranke ili čak  „samome sebi“:

-Ugovorom od 2.juna 2016. počeli su radovi na popravci staza, ivičnjaka, stepeništa u Ljutice Bogdana na nekategorisanom putu – kažu u rukovodstvu opštine Savski venac. – Utvrđeno je, da u ovoj ulici ne postoji  upisan nekategorisan put, da ugovoreno izvođenje radova nije u nadležnosti naše opštine!? Procenjena vrednopst javne nabavke bila je 9.000.000 dinara bez PDV-a i ugovor smo početkom jula po hitnom postupku raskinuli…

Ali to nije sve. Novo rukovodstvo opštine Savski venac je raskinulo i ugovor o komunalnom uređenju na još tri lokacije na teritoriji ove opštine koji je bio potpisan 31.12.2015.: Teodora Drajzera,Mihajla Bogićevića i kod  Instituta za ortopedsko hirurške bolesti „Banjica“! Ne samo da ovi radovi nisu bili u nadležnosti opštine Savski venac, već  nisu ni pribavljenje dozvole za izvođenje radova…Vrednost ovog posla bila je 1.617.400 dinara bez PDV-a.

U oktobru 2015. bio je potpisan ugovor za komunalne radove na lokaciji Banjički venac 30-32, nabavka i postavljanje mobilija-dečijeg igrališta sa pratećim građevinskim radovima. Opet nije bila dobijena saglasnost nadležnog preduzeća za ovu opremu,  a sve zbog potrebe kasnijeg održavanja postavljenje opreme po isteku garantnog roka! O tome se moralo razmišljati pre  raspisivanja javne nabavke i ugovaranja radova! Međutim, izvođaču radova je isplaćen avans od 727.148 dinara, a oprema nije nabavljena. Da li je neko „ na brzaka“ hteo da otme avans?  Ovaj ugovor je u fazi raskida, a kojim je predviđen povraćaj  avansa opštini Savski venac. Inače, ugovorena vrednost posla bila je 2.423.826,91 dinar bez PDV-a.

-Sve što radimo od trenutka kada smo preuzeli upravljanje ovom gradskom opštinom ima samo jedan cilj, a to je racionalno upravljanje sredstvima iz budžeta gradske opštine i shodno tome, obavljanje poslova koji su povereni gradskoj opštini Savski venac – kaže za Embargo Irena Vujović, predsednica opštine Savski venac.

P. J.

Оставите одговор