Ministarka energetike više vodila računa o svojim Luj Viton torbama – nego zaštiti prirode od podeljenih lokacija za MHE?!?

To što niko iz Zoraninog ministarstva energetike, te 2013.nije proveravao pravo stanje na terenu prilikom podele lokacija za gradnju MHE – može se ipak razumeti i potpisati sa poslovicnim nemarom i bahatošću, ali to sto se potom njeno novo ministarstvo gradjevine oglusavalo o sve prijave i apele ministarstva životne sredine – ne može se ničim opravdati!

Čak se može i mora objasniti samo nečijim debelim interesom da po svaku cenu zaštiti investitore kojima je dodeljena lokacija, bez obzira sto bi ta izgradjena MHE ozbiljno ugrozavala prirodno stanište i lokalno stanovnistvo? Zato danas smešno deluju Mihajloviceve priče podrske ekološkim pokretima u Srbiji, kad ona lično, do pre samo neku godinu ranije, o tome nije vodila računa?! Otprilike, više je brinula koju Luj Viton torbu “ danas da ponese u Hajat” od zaštite prirode i lokalnog stanovništva!
Koliko u svemu tome ima istine, dokaz su višegodišnji pokušaji ministarstva za zaštitu prirode, da smene “ njenog direktora Zavoda za zastitu prirode zbog nestrucnosti, neznanja i izgleda nemešanja u svoj posao”…
Zato je ministarstvo za zastitu životne sredine konačno, po formiranju 2017.godine podnelo zahtev za njegovu smenu! Zašto?
Evo jednog od odgovora sa najzvanicnijeg mesta iz resornog ministarstva:
⁃ Tokom 2019, 2020. Inspekcija za zaštitu životne sredine je nekoliko puta izdavala nalog za uklanjanje cevi iz korita reke u Rakiti, ali inspekcija Ministarstva gradjevine nije postupala u skladu sa svojim nadležnostima. Iako nelegalno izgradjene objekte ruši ta inspekcija o trošku investitora – naveli su samo jedan primer kako i zasto je “neko” izigravao ekološke norme…
Da li je to bio najbolji signal da se nešto mora pod hitno menjati?
⁃ 2020. Ministarstvo životne sredine šalje predlog izmena i dopuna Zakona o zaštiti prirode koje se odnose na zabranu gradnje MHE u zaštićenim područjima, Ministarstvo gradjevine na to daje negativno mišljenje?! Vrhovni sud presudjuje – nema MHE na Pakleštici.
Da li je problem u zakonskim rupama koje neko koristi? Ili u slalomu kad je u pitanju podela nadleznosti drzavnih institucija?
( nastaviće se)

Foto: mc.rs