„Ministarka nam jedno usmeno kaže, a drugo se posle radi“!?

Predsednik opštine Čajetina o tome ko gradi po centru Zlatibora i zašto treba da budu srpski Davos:

Da li će Zlatibor i dalje biti mesto u koje se odlazi zbog prirode i čistog vazduha makar i u malim dozama, ili će biti mesto samo za bogate i sujetne sa isfoliranim pozama? Zbog čega se mnogima koji godinama odlaze u ovu našu prirodnu oazu mira i zadovoljstva sve više čini da je pobeđuje urbano, gusto i naseljeno, da sve više liči na komšijsko Užice…

Za antikorupcijski i neprofitni portal Embargo, odgovara Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, političar bez pedigrea, oko koga kruže razne priče: od onih pozitivnih do onih negativnih, ali je činjenica da godinama ljubomorno čuva vlast i odupire se svim naletima novih političkih trendova i njihovih protagonista…

Zašto se priča na Zlatiboru da centar sve više liči na grad zbog gradnje hotela i stanova? Da li je to bilo neophodno i zbog čega je tako?

Menjaju se zahtevi turista, menja se i klijentela, tako da se investitori, koji su vlasnici objekata u samom centru, trude da im izađu u susret i da svoju ponudu usklade sa novim zahteva i  trendovima – tvrdi Milan Stamatović. – Investitori se rukovode finansijskim aspektom, tako da parcela, naknada za uređenje građevinskog zemljišta, gradnja  takvih objekata na planini ima neke svoje troškove, i da bi to sve imalo smisla i profita, oni nalaze načina da u objektima veće spratnosti mogu da ostvare svoje finansijske potrebe. Racionalizacija troškova infrastrukture je još jedan od razloga zašto centar izgleda tako kako izgleda, a ako odete u druge planinske turističke centre, videli biste sličnu infrastrukturu. Naša je namera da od Zlatibora napravimo srpski Davos, a ako svi oni koji su u njemu bili ocenjuju da je to jedan veoma uspešan vid razvoja turizma, ne vidim razlog zašto bi onda projekat sličan tome kod nas bio toliko osporavan. Pritom, moram da napomenem da sve što gradimo, gradimo u skladu sa planskom dokumentacijom i uz odobrenje nadležnih republičkih organa.

Ko gradi na Zlatiboru velike objekte? Tajkuni, mafija ili lokalni biznismeni…

Gradnja na Zlatiboru je oblast u kojoj učestvuju naši brojni ugledni sportisti, grade naše velike kompanije i veliki broj privatnih i anonimnih investitora, koji se bave ne tako atraktivnim poslovima, ali i veliki broj srednjih i malih kompanija, pa stoga nije lepo etiketirati ni jednog od njih kao tajkuna ili mafijaša. Nas kao opštinu interesuje izmirenje obaveza određenih propisom o gradnji. Opština novac prima isključivo preko računa, tako da se tokovi novca mogu proveriti, ali  posao istraživanja porekla novca investitora nije posao neke lokalne samouprave,  već za taj posao određenih institucija. Zadovoljstvo nam pruža činjenica da preko 30 velikih domaćih kompanija grade na Zaltiboru raznovrsne sadržaje, poslovne prostore, hotele itd. Mi kao opština nastojimo da stvorimo povoljne infrastrukturne uslove, kao i prateće sadržaje. Sa ponosom možemo reći da je raznovrsnost ponude Zlatibora neuporediva sa bilo kojim drugim turističkim mestom u Srbiji.

Kakvu korist od svega toga ima opština Čajetina  i njeni građani?

Imaju uređenu lokalnu samoupravu u brdsko planinskom području, gde toga ranije nije bilo. Koristi od ovakve naše politike vide i mladi i stari. Broj vrtića raste, putna infrastruktura se gradi svake godine, kanalizacione i vodovodne mreže rastu i granaju se, kao i sve druge pogodnosti koje uživaju građani urbanih sredina. Najbitnije je da ovde građani mogu da žive od svog rada. Oblasti njihovih interesovanja i preokupacije nisu u zavisnom odnosu sa opštinom, državom ili nekom drugom kompanijom. Stanovnici opštine Čajetina sami odlučuju o svojoj sudbini, što u Srbiji predstavlja veliki iskorak – život na evropskom nivou.

Dokle se stiglo sa gradnjom Gold Gondole? Priča se da i dalje nisu rešeni sporovi sa privatnim  vlasnicima na trasi Gonodle…

Da, problem u rešavanju imovinsko-pravnih odnosa i dalje postoji. Trpimo razne i mnogobrojne uvrede, diskriminacije i veliku dozu neprijateljskog raspoloženja prema ovoj investiciji od javnog značaja. Najveći problem je politička diskriminacija unutar samog ministarstva građevinarstva, koje pored nadljudske volje sa naše strane, nastavlja sa svojim, subjektivnim tumačenjem zakona, pa tako imamo situaciju da se određeni uslovi gradnje postavljaju samo nama, a drugima ne, što nam je i priznato u usmenom razgovoru.

Ovakav način ponašanja prema jednom projektu od javnog interesa šalje lošu sliku stranim investitorima, o kojima vlastodršci toliko pričaju…

Naša namera da istrajemo sve je veća što su prepreke pred nama veće. Nastavićemo istim tempom ka ostavrenju našeg cilja. Ako posle 28. juna ne dobijemo građevinsku dozvolu za završetak ovog projekta, mogu najaviti da ćemo Dan opštine Čajetina, a to je 30. jun, proslaviti ispred Vlade, i niko nas u tome neće sprečiti, sve dok dozvolu ne dobijemo bez diskriminacije i ucena.

Šta kažu vaši partneri, da li ima posledica što je oprema dugo stajala na otvorenom?

I nakon instaliranja opreme predviđeno je da ona trpi atmosferske promene, a ono što je predviđeno da se zaštiti na adekvatan, od strane proizvođača propisan način, to je u zatvorenoj prostoriji. Takvo ponašanje od strane naših vlastodržaca, sramotno je i pogubno za ambijent u kome, kako sami kažu, žele što više stranih investitora. Recite mi, ko će da investira u državu koja koči investiciju koju je proglasila investicijom od javnog značaja?

Kakav je odnos resornog ministarstva, s obzirom da je ranije taj odnos bio na relaciji toplo/hladno?

To je jedna perfidna, podmukla politika, neiskrena i licemerna. Putem javnih glasila pričaju kako žele da se gradi Gondola, kako žele da pomognu. Kada dođe do same realizacije na nižim nivoima, onda rade sve da zakoče taj proces. Pričaju kako mi nismo sposobni i ne znamo kako se podnose zahtevi i kako priložena dokumentacija nije u skladu sa propisima. Sve što se odnosi na ovu investiciju u stvari je adresirano na francuske investitore i njihovu kompaniju, što nama ide u prilog, jer se na taj način brukaju pred stranom javnošću i investitorima. Ali, na taj način oni uspevaju da ubiraju sitne političke poene. Nadam se da im to neće još dugo polaziti za rukom i da će u dugoročnom periodu izgubiti insistiranjem na takvom stavu.
E.E.

Оставите одговор