Ministarka Zorana – kao Bojovićeva promoterka!?

FOTO: www.mc.rs

Čudo neviđeno: odćutali “otimanje” Energoprojekta, a sad hoće da grade nacionalni brend…

Ministarka Zorana Mihajlović, ni kada je bila na čelu srpske energetike, i kasnije na čelu srpskog građevinarstva, nije marila za poslove Energoprojekta, niti se interesovala da učestvuje u unapređenju poslovanja kroz njegovo angažovanje na velikim infrastrukturnim investicijama, a koje su bile u njenoj nadležnosti! Iako je tada  država Srbija imala i “nož i pogaču” i stopostotni autoritet da upravlja Energoprojektom i da bira menadžment.

Sada, pošto je kontroverzni crnogorski tajkun Dobroslav Bojović, na krajnje sumnjiv način, (koji obiluje nezakonitostima i poslom za nadležne istražne organe i specijalno tužilaštvo!?), započeo postupak preuzimanja najveće srpske inženjering i građevinske firme, ministarka Zorana se bez srama i stida, pojavila u ulozi Bojovićevog promotera i najavljuje plan da Energoprojekt bude lider “oporavka” srpske građevine.

O čemu je reč;

Da li  je ministarkin stav promenjen zato što očekuje široku zahvalnost Bojovića za usluge koje mu čini ili je politika vlade Republike Srbije promenjena? Izgleda da to niko u državi ne zna!?

Ovakvo  ponašanje potvrđuje da Srbiju iznutra ruše i osakaćuju pojedini eksponenti svetskih moćnika podmetnuti predsedniku Vučiću i ostalim patriotama koji pokušavju da Srbiju spasu bede i sirotinje koju su nam spremili globalni igrači!

Dok je Republika Srbija bila pojedinačno najveći akcionar Energoprojekta i imala moć da bira i Nadzorni odbor i menadžment, država se prema Energoprojektu odnosila kao prema bilo kojoj drugoj privatnoj firmi. Energoprojekt je radio jedino na projektima koje je ugovarao kada je bio najjeftiniji na tenderima, a u inostranstvu je radio samostalno proteklih 25 godina, bez ikakve asistencije države! Obezbeđivao sve bankarske garancije za poslove koje je ugovarao u 22 zemlje na četiri kontinenta u kojima radi.

Menadžeri iz Energoprojekta su sami ugovorali i realizovali različite projekte, a novac od profita i za plate radnika je stizao u Srbiju. Radnici su primali redovne zarade 50% više od prosečne zarade u Beogradu, a 70%-80% više od proseka u Republici. Vrednost akcija je rasla, a državi i ostalim akcionarima je redovno isplaćivana dividenda.

Da ministarka Zorana igra neku svoju igru, potvrđuje i da se u proteklih nekoliko dana u medijima više puta slikala sa Bojovićem i novim menadžmentom koji je Bojović postavio. Naravno da je Bojović postavio poslušnike, koji osim osvetoljubivosti prema nekim kolegama iz Energoprojekta,  nisu kadri (nesposobni) da išta urade u poslovima.

-To i nije njihov zadatak, jer će sve poslove da dobijaju na tanjiru, od Bojovića koji se udružio sa Slavišom Kokezom i još nekima, koji su poznati poštenom delu srpske policije i specijalnog tužilaštva – tvrdi dobro upućeni sagovornik Embarga.

– Kokezi je premala zarada koju je ostvario sa Prointerom i drugim svojim firmama, uključujući i Fudbalski savez Srbije, pa je sada krenuo da sa Bojovićem privatizuje i srpsko građevinarstvo!? Svojim izjavama ministarka Mihajlović je potvrdila pripadnost tom timu, jer je u nekoliko javnih nastupa dala legitimitet tajkunu Bojoviću, javno lažući sve građane Srbije da država ima svog predstavnika u Nadzornom odboru Energoprojekta i da je on izabran po preporuci Ministarstva privrede.

Saradnici ministra Kneževića rekli su nam, “da nisu imali nikakvih aktivnosti vezanih za Energoprojekt i da im nije poznato da je Vlada RS odredila svog predstavnika, jer bi i oni imali zaključak i odluku Vlade koji bi to potvrdili”!?

Lako je utvrditi da predstavnika države u Nadzornom odboru nema,  jer se zna ko su novi članovi NO koji upravljaju Energoprojektom, vedre i oblače, smenjuju sposobne menadžere i direktore, a postavljaju poslušnike…

Predsednik NO je Dobroslav Bojović, koji je naravno sam sebe postavio na to mesto, a rođenu sestru Nadu Bojović za nezavisnog člana, dok je Marka Milojevića, sina vlasnika firme koja mu pravi nakaradne procene vrednosti akcija, po kojima bi trebalo da isplati manjinske akcionare u četiri zavisna društva, izabrao je za drugog nezavisnog člana.

Član NO je i  Vitomir Perić, Bojovićev “potrčko” koji mu po Austriji (Montinvest properties) i Švajcarskoj (Jopag Invest AG i Jopag AG) pomaže da prikriva tragove kojekakvom novcu koji koriste za finansiranje i otimačine Energoprojekta!?

Naravno da je u Nadzorni odbor vratio i Miodraga Zečevića (poznatijeg po tome što mu je Dragan Džajić zet), koji je Bojoviću davno omogućio da pokrene plan otimanja Energoprojekta prodajući poverljive insajderske informacije za koje ga je Bojović nagradio dvoetažnim stanom od 200 kvadrata!?

U Nadzornom odboru je i “bivši profesor građevinskog fakulteta” Branislav Ivković! Kažu, više nisu želeli takvog eksperta na katedri za upravljanje projektima, jer profesor nije na fakultetu “radio svoj posao”, već je koristio fakultet“ da prodaje konsultantske usluge” RTB Bor, Koridorima Srbije i ko zna kome još…

Posle svega rečenog, državno je pitanje: da li je i ko od ovih likova izabrani predstavnik države u Nadzornom odboru Energoprojekt Holding a.d.? Ili je to samo poznato ministarki Mihajlović? Ostali su izgleda nebitni…

E. E.

Оставите одговор