MIRKO STAMENKOVIĆ: BALKAN KLJUČA, SRBIJA SVE JAČA!

Varaju se oni koji misle da je upravo pravi trenutak za „lov u mutnom“ na račun Srbije. Svi bi da se potisne u zaborav ono što su učinili proterivanjem Srba iz svojih sredina. Neki bi da utvrde granice i tamo gde nikad nisu bili ili nisu bile bitne u zajedničkoj državi. A, Kosovari- Albanci, mislim na one iz OVK čije su ruke do lakata u krvi, ne samo srpske, veći i albanske, koji krajem prošlog veka nisu hteli da ubijaju i proteruju Srbe – veruju da je kucnuo čas da overe samoproglašenje u nezavisnu državu!
I kada i naši unutrašnji neprijatelji –ne trenutnoj vlasti, već temeljnim interesima Srbije, dakle, sosptvene domovine – vagaju mogu li poput „Petookobaraca“ da se dokopaju vlasti uz pomoć stranih sila i obaveštajnih službi, Srbija, čini mi se, na jedini mogući način pokušava da moćnicima sveta stavi do znanja: tuđe nećemo, svoje ne damo!
Zato bih rekao – idemo pravim putem. A to je upravo ono što je ovih dana objavljeno da Kina dolazi u Bor sa investicijama od 1, 4 milijaradi dolara! Ako neko u ovakvoj situaciji ulaže u Srbiju, jedini pravi zaključak je da se užurbano menja odnos snaga u svetu i da više sve ne zavisi od Vašingtona, pa se i Berlin i Pariz suprostavljaju nekim zahtevima Trampu, a Rim i Budimpešta Merkelovoj i farnacuskom premijeru. I da ne bude zabune – ne zbog Srbije, jer se i Evropa i svet okupirani svojim problemima, brodovi se dveju najvećim atomskim silama opet gomilaju oko Sirije, pao je u zaborav spor Trampa sa Severnom Korejom i u centru pažnje je opet evropski kontinet. Dakle, zbog svojih muka i interesa..
Dakle, Zviždić iz Sarajeva i Plenković iz Zagreba bi da nešto šićare oko granica sa Srbiijom, jer prvog više plaši sudbona Republike Srpske , a drugog „Oluja“ i „Bljesak“, pa bi pre da se „oživi“ i priča o Jasenovcu, samo da se zaboravi najveći pogrom jednog naroda daleko posle Drugog svetskog rata. I to na evropsku tlu!
Neki su izvadili iz zaborava „Južni Tirol“, deo teritorije ispod Alpa koji je u Italiji iako 62 odsto stanovništva govori nemački,što je za pametnog čoveka više adut za Srbe na Kosovu nego za Prištinu, zar ne ?!
Drugi su se setili i Badmintera i njegove komisije s početka devedesetih godina prošlog veka. I to je argumenu u korist Srbije. Jer, to je period razgraničenja nekadašnje SFRJ i diktiranje uslova da se repubvličke granice ne diraju. Dakle, republičke, a ne i pokrajinske, pa samim tim i „Južni Tirol“ i „Badminterov zaključak razlaza“ trebalo bi da se nađe na stolu ne Vučića i Tačija, ne ni na sastancima sa Mogerinovoj, već da se već jednom shvati da kao što je Jugoslavija stvarana na skupu svuh relevantnih učesnika Prvog svdetskog rata, tako bi i danas valjalo da stalne članice Saveta bezbednosti UN sednu za sto i svaka svom „pulenu“ jasno stavi do znanja da je i Evropi i svetu dosta da u svojim nedirima ima „balkansko bure baruta“!
I ma mašta drugi mislili, iskustvo me uči da se primena dvojakih aršina, a to je Srbiju pratilo od raspada SFRJ, nikad nisu bili delotvorni i da je danas svet na prekretnici – pred istinskim iskušenjem da ne dozvoli „lokalne svađe“, jer svet je toliko isprepletan zajedničkim interesima da je nemoguće da to i trajno ostane lokalno?!
Upravo zato me čini većim optimistom što Kinezi ulažu ne samo u Smederevo, već sada i u Bor.U današnjim uslovima moglo bi se reći – „Kapital vrti gde burgija neće“!
Upravo zato i potenciram činjenicu – dok Balkan ključa,a Srbija jača sebe kroz strane investicije. I, da ne zaboravim, ali ni naša Vlada, vreme je da se okrenemo i domaćim potencijalnim investitorima. Dovoljno je samo da ukažem na sliku koja je ispod ovog teksta na kojoj se vidi Bogoljub Karić, koji je pravio sa venčanja sina i triju kćeri, odleteo pravo u Abu Dabi i Dubaji. I tamo gradi, a kompletan projekat i mehanizacija već dve godine čeka da dobije saglasnost Beograda da gradi „Tesla grad“ od 2 miliona kvadrata stambenog prostora po ceni nešto nižoj od onde koje će plaćati država za stanove vojske, policije i još neke ugrožene kategorije.Hoću da kažem, vreme je da Srbija pozove svoje sposbno ljude da ulažu i u nju, jer to je isto toli značajno za Srbiju kao i da zaustavimo odliv „mlade pameti“.
Time Srbija postaje ekonomski jača, ali i svetu privlačnija.

Оставите одговор