MIRKO STAMENKOVIĆ: TAČI NA TERAZIJAMA?!

Dok pišem ove redove nedostaje manje od sata od nagoveštenog sastanka Vučića i Tačija u Briselu. I nijedan medij nije potvrđivao da će do toga doći. Znalo se jedino da je Vučić u Brislu da će se susresti sa g- đom Mogerini, visokom predstavnicom EU.
Ali su mediji u tom trenutku ponavljali Veseljijevu pretnju Vučiću da će proći kao Đurić, ako kroči na tle Kosmeta.
I izazovno mi pade suluda misao, a šta bi bilo kada bi Vučić na to odgovorio Tačiju – hajde sa mnom u Beograd, prošetaću te Terazijama i neće ni dlaka s glave da ti padne?
Priznajem, suludo do zla boga, ali i jedino razumno da bi se sačuvali nervi i izbegla klopka koju bivši ratni zločinci iz Prištine pokušavaju da podmetnu ne bi li izbegli,sada već potrebu i Evrope, a i šire, da se ugasi šibica koja je blizu „balkanskog bureta baruta“.
Jedno je nesporno – dijalog Beograd – Priština je ušao u fazu kada je ostalo malo prostora za „ dečije igre“ prihvatanja obaveza koje se kasnije ne ispunjavaju ne danima, ne mesecima, već godinama.
Dijalog između Beograda i Prištine je najzad probudio i ljude u Moskvi, Vašingtonu, Berlinu i Parizu u smislu da su aktivniji, određeniji i spremniji da se i sami uključe.A to znači, svakome je postalo jasno da se suočavaju sa sopstvenom savešću kada je reč o međunarodnom pravu da niko nema pravo da odlučuje o tuđoj teritoriji, da svako, istina, ima veliki interes upravo na toj teritoriji, ali da dirati u suverenitet Srbije nije bez posledice. Jer Badmintorova komisija je još devedesete godine predložila i UN su se saglasile da se nekadašnja Jugoslavija razgraničava na onim granicama koje su nekada bile republičke. Dakle, ne i autonomne pokrajine, već republičke granice. Samim tim i tzv „ nezavisno Kosovo“ je maligna izraslina bez obzira koliko ih je država u svetu priznalo, sve dok se ne postigne sporazum između Beograda i Prištine.
I tu sve puca.
U jutarnjem dnevniku, današnjem, naravno, naš ministra Dačić je mudro nabrojao prestonice velikih sila za koje je siguran da ne stoje iza pretnje iz Prištine našem predsedniku Vučiću ako sutra stupi na tle srpske autonomne pokrajine Kosovo i Metohija!
A predsednik „skupštine“ u Prištini do juče dokazani zločinac prema srpskom narodu devedesetih godina, kada je sekao uši, silovao, boo nožem nejač srpskog življa na Kosmetu, preti Vučiću da će ako zgazi nogom u oblast Gazivode, proći kao Đurić koga nisu samo hapsili, već i vukli ulicama Prištine.
I šta sad?
Dačić kaže da iza obrta u Prištini, gde taj isti Veselji ne može da dobije većinu skupštine da ograniči Tačijeva ovlašćenja za dalje pregovore sa Vučiće, dakle, iza Veseljija, ne stoje Vašington, Moskva, Berlin i Pariz! I gle čuda, od velikih u Evropi nema samo jedne velike prestonice. Zove se London. Da li to iznenađuje bilo kojoj starijoj generacije Srba? Ne! I opet Ne!
I ceo problem rešavanja problema između Prištine i Beograda je upravo u tome. Dačić je jutros na RTS pročitao priznanje jednog albanskog funkcionera još iz devedesetih godina u kojem se spominju mnogi koji bi danas da pregovaraju u ime Prištine . Šteta ako se neko iz pisanih medija ne doseti i to zatraži od Dačića i objavi. Jer, pisani trag je trajna vrednost.
Ali i nauk Kandićki, Biserko i svim opozicionim liderima koji zarad svojih interesa, jer nemaju ni šaku glasača, nikako da shvate da je vreme da se Srbi okupe oko jednog rešenja i omogući Srbiji da makar pola veka bude bez rata i oružanih sukoba.
A ono o Tačiju na Terazijama, zaboravite. To je samo izazov onima koji misle da Vučić to ne bi mogao da izvede i bez ikakvog incidenta ili ugrožavanja Tačija. Veličina srpske duše i srca je u tome.

Оставите одговор