Moćni Gazprom neće da posluje sa tajkunom Bojovićem!?

SVETSKI GIGANT NAPLATIO GARANCIJE ENERGOPROJEKTU U VREDNOSTI 25 MILIONA DOLARA:

Pristižu i prvi rezultati tajkunske privatizacije Energoprojekta Holdinga a.d. u režiji beranskog kontroverznog biznismena Dobroslava Bojovića! Moćni strani investitori sumnjaju u budućnost kompanije I sada “teraju mak na konac”: Desilo se prvi put u 66 godina dugoj istoriji ove firme da investitor neosnovano naplati bankarske garancije. O čemu se radi?

Jedan od takvih slučajeva je projekat koji je Energoprojekt počeo da radi za Rusku naftnu kompaniju Gazprom, njihovu firmu u Belorusiji, Gazprom Transgaz Belorusija! Za njih je  Energoprojekt trebao da izgradi Energocentar, energanu na gas koja bi veliki komercijalni kompleks Gazproma u centru Minska trebala da snabdeva strujom, toplom vodom za grejanje i hladnom vodom za hladjenje. Tehnički složen i izazovan projekat koji su inženjeri Energoprojekta  počeli da realizuju u Minsku, “iznenada” zapao je u ćorsokak!

Informacije o tajkunizaciji vlasništva Energoprojekta i svih negativnih dogadjaja koji prate preuzimanje Energoprojekta, koje mimo svake logike i zakona još uvek traje, došle su i do investitora Energoprojekta u inostranstvu.

Iako je Energoprojekt radio sve u skladu sa ugovorom, primio avans i izvršio nabavku opreme uz saglasnost Gasproma, platio u potpunosti i isporučio opremu na gradilište, Gazprom je odbio da overi prijem opreme i opremu plati!? Kreću prepiske, sastanci i pregovori, ali bez rezultata. Zapanjuje promena odnosa investitora prema Energoprojektu sa kojim su „do juče“ odnosi bili profesionalni i pozitivni. Tokom leta, odmah nakon dozvole KHoV Bojoviću da krene sa preuzimanjem, investitor upućuje pismo za zahtevom da se dostave razjašnjenja o promeni vlasničke strukture. Iako su sva razjašnjena dostavljena, bez obzira na uveravanja da je Energoprojekt stabilan sistem i da će realizovati projekat do kraja, Investitor je neosnovano izvršio naplatu bankarskih garancija za avans (iako je dokazano da je avans upotrebljen svrsishodno ugovorenoj nameni i oprema isporučena na projekat u Minsk), a zatim i više od  5 miliona dolara na ime garancije za dobro izvršenje posla.

Suprotno ugovoru, Gasprom je sve date avanse u vrednosti od preko 10 miliona dolara vratio na svoj račun naplatom garancija i povrh toga je naplatio i garanciju za dobro izvršenje posla u vrednosti višoj od  5 miliona dolara, čime je Energoprojektu neosnovano načinjena šteta veća od  25 miliona dolara. Zvanično nemaju argumente, a nezvanično smatraju da će pre doći do kraja Energoprojekta, nego do kraja izgradnje Energocentra i okončanja arbitraže u Štokholmu koju je Energoprojekt u medjuvremenu najavio i pokrenuo.

Inače, Bojović po Energoprojektu priča da je sa Milerom, prvim čovekom Gasproma, prilikom njegove nedavne posete Beogradu, dogovorio da se novac vrati Energoprojektu, nema naznake da će se to i desiti. Jedini spas za Energoprojekt je uspeh na arbitraži koji po mišljenju pravnih eksperata ne može da bude nepovoljan za Energoprojekt. Ostaje gorak utisak koji najavljuje ton promene odnosa investitora prema Energoproejktu i to sve zbog samo jednog pohlepnog čoveka, Dobroslava Bojovića koji osim što se „druži sa Milerom” najavljuje i skoru prodaju Energoproejkta nekoj većoj ruskoj firmi.

Zato prva saradnica Bojovića, Ilijana Stamenković i njegova sestra Nada Bojović, uveliko prave spiskove tehnološkog viška i otkaza, a koliko će zbog ovog i sličnih događaja i pohlepe, zaposlenih Energoprojekta završiti na ulici, pokazaće naredni meseci.

P. J.

Pobegoše investitori!

Dok je tajkun iz Berana, Dobroslav Bojović, u sprezi sa Komisijom za hartije od vrednosti i drugim saučesnicima, sprovodio prevarno preuzimanje najveće srpske gradjevinske i inženjering kompanije, investitori Energoprojekta su počeli da iskazuju zabrinutost i da gube poverenje u stabilnost ove firme. Stizali su u Energoprojekt dopisi i zahtevi investitora i banaka, iz Srbije, Rusije i daleke Afrike, da se dostave podaci i razjašnjenja, potvrde o stabilnosti poslovanja.

Pojedini  novi investitori, sa kojima je u toku bio tenderski postupak i izvesno zaključenje ugovora, odustali su od saradnje sa Energoprojektom i ti poslovi su nepovratno izgubljeni. Izgubljeni su mnogi novi poslovi, ali i neki tekući su zapali u velike probleme.

Оставите одговор