Multipartner – „partner za mućke teške stotine miliona dinara“!? (3)

Državni revizor je u „Đilasovoj Gradskoj čistoći“ pronašao „ hiljadu i jednu muvačinu“

U poslovanju Gradske čistoće u periodu od 2008.do 2013.godine, bode oči činjenica da im je glavni poslovni partner u nabavljanju opreme i materijala bila jedna do tada anonimna zvezdarska firma – Multipartner sistem doo! Ko su oni i na osnovu kakvog su rejtinga uspeli da u poslovanju sa Gradskom čistoćom obrnu ni manje ni više nego 375.918.334,18 dinara? Kako su oni uspeli da se nametnu kao partner Gradske čistoće baš za sve: od opreme, rezervnih delova pa sve do popravki vozila ovog beogradskog komunalnog preduzeća?
– Lako je pronaći odgovor ako se zna, da je u to vreme sedište Opštinskog odbora DS-a za Zvezdaru bilo baš u prostorijama Multipartnera – tvrdi izvor Emabrga iz Gradske čistoće. – Verovatno je direktor Stamenković imao usmenu direktivu da posluje sa njima, pa su mu oni nabavljali sve što je trebalo… Što bi ljudi rekli, od igle do lokomotive! Samo treba pogledati spisak roba koje smo od njih kupovali tih godina. A, ko je Stamenkoviću naređivao? Pa, mogao je samo jedan čovek, lider „žutih“ i prvi čovek Beograda, ali je to sada veoma teško dokazivo?! Kao što samo bog zna koliko su se ugrađivali u svaki pojedinačni ugovor o nabavci rezervih delova, akomulatora ili servisiranja naših vozila… Pravo je pitanje, zašto su oni sve to radili, pored poznatih i renomiranih auto kuća i servisa? Znate već odgovor…
Oni upućeniji u stanje firme u periodu vladavine „žutih“ u Beogradu dobro su znali šta se iza brda valja. Ali, niko nije imao niti hrabrosti niti mogućnosti da stane na put protekciji, odnosno protežiranju jedne te iste firme skoro za sve naskuplje nabavke u Gradskoj čistoći. Direktor Aleksandar Stamenković je bio samo „pion u rukama glavnog“, i tu ulogu je veoma dobro obavljao… Sve dok gradonačelnik nije rešio da ga pomeri sa mesta direktora JKP Gradska čistoća, jer su gardom već počele da kolaju priče o mutnim radnjama, najblaže rečeno sumnjivim nabavkama roba i usluga… Da se Đilas tako lako ne odriče svojih najodanijih „saradnika u lopovluku“, dokazao je i na slučaju Stamenkovića: brže bolje ga je udomio na čelu druge gardske firme: Adi Ciganliji. A, kad je „ bos svih mućki“ smenjen, to je bio znak i za njegove zloupotrebljene direktore – da beže glavom bez obzira…
Da se nije samo delilo „ šakom i kapom svojima“, nego i mnogim drugima, koji su opet zasigurno imali pravu preporuku, sa pravog mesta – dokaz je sledeći: naime, državni revizor je pronašao nešto zaista neuobičajeno i nesvakidašnje! Dokaze o davanim avansima razno raznim firmama za ko zna sve kakve poslove ili usluge, koji naravno nisu odrađeni niti su avansi vraćeni!? Neki avansi su stari po godinu i više dana… I nikom ništa!

Ti stariji dati avansi od godinu dana u trenutku kontrole bili su 7.286 hiljada dinara. Ukupna cifra datih avansa bila je 21.583 hiljade dinara! Ali, to nije sve. Zatečeni su avansi dati i od pre nekoliko godina u ukupnom iznosu od 3.331 hiljada dinara!!!
Da li zbog provale novog načina odlivanja državnih para na tuđe (uglavnom privatne) račune – tek do dana završetka revizije poslovanja Gradske čistoće za tu 2011.godinu, zatvoreni su avansi u iznosu od 5.712 hiljada dinara.
Revizor je doneo preporuku organima upravljanja u preduzeću da se propišu strogi kriterijumi ko i pod kojim uslovima može dati nekome avans,odnosno kakve su garancije da će se roba isporučiti ili usluga izvršiti…
Primera radi: avans dat firmi „SunTours plus“, iz Šapca od 1.434 dinara odnosio se na plaćanje rekreativnog odmora za 79 članova Nezavisnog sindikata preduzeća! Među tim korisnicima bilo je i 11 lica angažovanih posredstvom preduzeća SAT, Kadrovske usluge doo Beograd, koji to pravo nemaju po Kolektivnom ugovoru u iznosu od 200 hiljada dinara!
Sve što je do sada napisano, samo je delić onoga što se godinama dešavalo u ovom beogradskom komunalnom preduzeću, ali zbog čega nikome do sada nije ni dlaka sa glave nije falila?!
Da sve bude još gore, isti ti, posle nekoliko godina života „ u ilegali i poslovnoj apstinenciji“ – bi da se vrate. Po ono što je ostalo… Ako je uopšte išta ostalo?

E. E.

 

 

 

 

Оставите одговор