„Na optuženičkoj klupi“ Pajtićev prijatelj – Igor Furdik!?

Afere „Jelenko“ i „Zlatni nakit“  tresu Ministarstvo inostranih poslova Slovačke:

Kako portal Embargo saznaje, posle  izbijanja afere „Jelen kapitalac“ i „Zlatni nakit“, bivši ambasador Slovačke u Srbiji, a sadašnji  generalni konzul u Mađarskoj,  Igor Furdik  bio je na „informativnom razgovoru“ ( saslušanju)  u Ministarstvu inostranih poslova Slovačke!

Igor Furdik

Na saslušanju se zadržao više od sat vremena. Zvaničnih informacija još o tome nema, niti se oglašava slovački MIP.  Ostala je dilema,  da li je generalni konzul Igor Furdik stvarno rekao pravu istinu svom poslodavcu – Ministarstvu spoljnih poslova Slovačke republike oko njegovog angažmana u Srbiji? Kako je i zbog čega Furdik išao u lov na skupocenog jelena kapitalca čija se vrednost procenju na više hiljada evra?  Da li je prijateljstvo sa Makanovom i „žutima“ u Vojvodini  popustilo pažnju  slovačkom ambasadoru, pa je sasvim odstupio od protokola i pristojnog ponašanja dostojnog  diplomate…Ili je u pitanju neki viši interni politički interes Furdika i  ondašnjeg lidera DS-a u Vojvodini, Bojana Pajtića?
U dopisu – informaciji, objašnjenja ove afere iz 2011.godine, a  koji je uputila Pajtićeva miljenica Ana Makanova članovima Saveta Slovaka, piše,  da je u prisustvu predsednika Vlade APV Bojana Pajtić, nje kao potpredsednice Vlade APV i Igora Furdika dogovoreno sledeće: „ da  treba na  pravi način nagraditi odlazećeg ambasadora Igora Furdika na taj način, što ćemo ispoštovati njegovu ličnu želju, a to je da mu priredimo oproštajni lov na trofejnog jelena, a sa druge strane NSSNM će se na adekvatan način, dodelom specijalnih poklona, zahvaliti za saradnju celom timu saradnika iz organa i ustanova AP Vojvodine…“.

Ana Makanova

Kad su ovo pročitali članovi Saveta Slovaka, posle ne malog iznenađenja,  sa dobrom dozom licemerja su se zapitali: Da li je na sve ovo dao božji blagoslov biskup evangelističke crkve Samuel Vrbovski koji je u to vreme bio stručni saradnik „žute“ Ane Makanove?

-Da li je Igor Furdik priznao da je on dežurni krivac, pošto je bila u pitanju njegova lična želja, ali lična želja na visokom nivou!? – pitaju se pojedini članovi Saveta Slovaka.

Lajčak, Furdik, Varso, Pajtić, Makanova…

–  Da li je  Igor Furdik upoznat sa kodeksom ponašanja diplomate? Prema našim saznanjima diplomata ima pravo da odbije neprimereni poklon (ako je  novčana vrednost poklona visoka), da ne primi poklon koju mu se daje na tacni. Furdik je lako mogao rešiti dilemu oko jelena i zlata i da kaže da se odriče ubistva kapitalnog jelena, da  ne prihvata zlatne poklone… Zašto da novac otima od osiromašene Vojovodine, a i od slovačke manjine kojoj je novac namenjen…

U dopisu Makanova opisuje detalje zabave za ispraćaj ambasadora Furdika: „Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine i AP Vojvodina su se dogovorili da će pripremiti oproštaj sa ambasadorom Igorom Furdikom na visokom nivou i po njegovoj želji. AP Vojvodina će organizovati, realizovati i obezbediti lov na trofejnog jelena, svečanu večeru i smeštaj za vreme lova.“

Zanimljiva je informacija da Igor Furdik je svoju ambasadorsku  misiju u Srbiji završio 2010. godine, a prema dopisu Makanove upriličen je lov i podeljen zlatni nakit tek u 2011. godini?!

Pajtić, Furdik, Varsho i Makanova

Izvor  Embarga je potvrdio da u diplomatskim krugovima kruže priče o brljotinama bivših slovačkih ambasadora u Srbiji, Igora Furdika i Jana Varša.

-Da “gluposti koje ova dvojica izvode i dalje prave”, trebalo bi da ih koštaju funkcija koje sada prezentuju u ime Slovačke Republike – tvrdi izvor Embarga.

– Poslednji nevidjeni skandal ove nerazdvojne dvojice eks-ambasadora Furdika i Varše, bio je pre par meseci, kada su se ova dvojica direktno mešali u izborni proce izbora novog predsednika Matice Slovačke u Srbiji. Posećivali su mesne odbore Matice slovačke u Srbiji i lobirali za jednog kandidata, ogovarali drugog kandidata, obećavali,  a bogami malo i uslovljavali…

E.E.

Оставите одговор