Na pitanja Embarga, šabačko OJT  odgovara kratkim kursom o svojim zakonskim nadležnostima, bez odgovora ni na jedno konkretno pitanje kada će početi da rade ono zašta ih je država imenovala!?!

Ovo su pitanja antikorupcijskog i neprofitnog portala Embargo,  zašto OJT Šapca ne reaguje u brojnim, najblaže rečeno „muvačinama i finansijskim malverzacijama“  u radu Uprave grada:

 1. Po novom ZKP-u, kakva je uloga i zadatak OJT kad je u pitanju kontrola i provera zakonitosti rada gradskih vlasti, posebno obaveze i odgoornosti njihovih čelnika, poput gradonačelnika,predsednika Skupštine…
 2. Da li ste Vi isključivi nalogodavac istraga, po onoj novoproklamovanoj tužilačkoj istrazi, ili policija i dalje može samoinicijativno da istražuje razne događaje?
 3. Kakva je Vaša saradnja sa šabačkom policijom i da li od njih stižu kriivčne prijave protiv mnogih, pa i protiv gardskih čelnika, bez obzira na funkciju ili političku pripadnost?
 4. Zašto se u Šapcu priča kako je „ Don Dušan stvarni gospodar i da njemu niko ništa ne može“?
 5. Da li Vi imate obavezu da, ( kao što su radile decenijama ranije vaše kolege) pratite i pisanje medija i da neretko postupate tragom njihovih pisanja? Odnosno, da dajete naloge za provere navoda iz medija u takozvanom pretkrivičnom postupku?
 6. Zbog čega OJT nije postupio, ( ili to javnost ne zna) ni u jednom slučaju najblaže rečeno, muvačinama sa gradskim budžetom? Što, morate priznati, stvara opor ukus u narodu o nemoći države i nedodirljivosti pojedinih gradskih funkcionera?
 7. Kako je moguće da gradonačelnik i „njegova vlada“ ne odgovara za brojne finansijske pronevere, počev od para za renoviranje gradskog bazena, do sudskih sporova koji su se „ namerno gubili“ na štetu Grada Šapca, preko „nestanka“ dva miliona evra za izgradnju dijagnostičkog centra, pa do zapošljavanja, kupovine glasova na izborima i do Zelenovićeve afere sa stanom solidarnosti, koji je dobio „ na nameštenom školskom konkursu“ u koji se nikada nije uselio, pa ga je na kraju i prodao!? Da li je moguće da OJT ni u jednom od ovih slučajeva nije pokazao interesovanje, makar da da nalog za pretkrivični postupak?!?
 8. Zašto niste „ prstom mrdnuli“ na nalaze DRI koji je na nekoliko stotina strana objasnio i argumentovao sve muvačine gradonačelnika i njegovih najbližih saradnika? Da li ste u prvostepenom postupku Vi bili stranka u postupku, u kome je oslobađajuća presuda za gradonačelnika  izazvala do sada neviđen revolt građana Šapca?!
 9. Kako je moguće da nalaz DRI o tome da gradske vlasti „pojma nemaju“ gde su 72 stana u vlasništvu grada Šapca, odnosno, da nema precizne evidencije, pa je to verovatno bio alibi da godinama isti „ vlastodršci“ ni dinara krije nisu od tih stanova uneli u gradsku kasu?!
 10. Zbog čega OJT Šapca ćuti? Jel nema o svemu rečenom podatke, ili je posredi nešto drugo..
 11. Ovakvo nedelovanje državnih istražnih organa baca ozbiljnu ljagu i sumnju u korupciju čitavog lanca državnih funckionera o čemu se već uveliko priča i van granica naše zemlje?
 12. Da li šabačka javnost može konačno dočekati da OJT „ počne da radi svoj posao“, odnosno da istraži sve o čemu javnost godinama bruji, novinari pišu? U suprotnom, mediji se anatemišu kao tobožnji glasogovornici političkih protivnika, istina ostaje neistražena, a krivci godinama nekažnjeni…
 13. I na kraju, zbog svega rečenog, opet dolazimo do one „ šabačke krilatice, da Don Dušanu i njegovom lutkarskom pozorištu niko ništa ne može u ovom gradu“?! Demantujte nas, zarad istine, a protiv bilo čijih  političkih interesa i kombinacija…

Na postavljena pitanja, dobili smo sledeći odgovor:

Poštovani, shodno Vašem emailu od 05.04.2018. godine, obaveštavam Vas o sledećem:

Prava i dužnosti javnog tužioca jasno su definisana Zakonikom o krivičnom postupku i ovo tužilaštvo deluje u skladu sa Zakonom, a u granicama svoje stvarne i mesne nadležnosti, te u tom smislu, rukovodi predistražnim postupkom, sprovodi istragu, podiže i zastupa optužbu, izjavljuje žalbe i preduzima druge radnje određene Zakonikom.

Takođe, ovlašćenja policije su definisana Zakonikom o krivičnom postupku i može se reći da ovo tužilaštvo ima dobru  saradnju sa Policijskom upravom u Šapcu.

Što se tiče postupanja Osnovnog javnog tužilaštva u Šapcu kada su u pitanju krivične prijave DRI, podnete protiv čelnika više javnih preduzeća u Šapcu i gradonačelnika Grada Šapca, svi postupci su procesuirani, protiv ovih lica podneti su optužni predlozi Osnovnom sudu u Šapcu, po okončanju sudskog postupka donete su osuđujuće presude, koje još nisu postale pravnosnažne, sem u jednom slučaju, kada je doneta oslobađajuća presuda na koju je Osnovno javno tužilaštvo izjavilo žalbu Višem sudu u Šapcu, a odluka po žalbi još nije doneta.

Kada je u pitanju krivična prijava podneta protiv Nebojše Zelenovića, gradonačelnika Grada Šapca i  Gligorić Dragana iz Varne, zbog krivičnog dela davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, tužilaštvo je takođe postupalo, sprovelo postupak i na bazi utvrđenog činjeničnog stanja donelo odluke o čemu je javnost bila blagovremeno informisana, s obzirom da su mediji bili zainteresovani za ishod postupka.

U svakoj situaciji ovo tužilaštvo je postupalo u skladu sa Zakonom i ingerencijama koje ima, a preko svog PR-a je redovno informisalo javnost za sve postupke za koje je postojalo interesovanje javnosti i medija, ili za koje postupke je tužilaštvo smatralo da javnost treba da bude informisana.

Radi pojašnjenja, kada je u pitanju nadležnost za postupanje Osnovnog javnog tužilaštva u Šapcu, napominjem da je za krivična dela zloupotrebe službenog položaja ili zloupotrebe položaja odgovornog lica, s obzirom na sferu vašeg interesovanja, kada je pribavljena imovinska korist preko 1.500.000,00 dinara, nadležno za postupanje Više javno tužilaštvo u Šapcu, sve do 01.03.2018. godine, kada je po Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa za suzbijanje organizovanog kriminala, terorizma i

korupcije, ova nadležnost prešla na Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, pri Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

S poštovanjem,

PR Osnovnog javnog tužilaštva u Šapcu Milena Avramović

Šta posle svega reći, osim one narodne “ ja dobro jutro, oni dobro veče”? Okruglo pa na čoše, liči odgovor OJT Šapca na sva naša pitanja koja godinama tište većinu sugrađana. Umesto konkretnih odgovora, dobili smo kratak priručnik o radu OJT i njihovom odnosu sa policijom u okviru tužilačke istrage!

Ali, ni jedan jedini odgovor na pregršt konkretnih pitanja, traži stavljanje prsta na čelo i duboko razmišljanje, kakvi su nam to istražni organi? Da li je moguće da nijedan slučaj, osim već slučaja kupovine glasova i istrage povodom nalaza DRI – nije zavredeo pažnje OJT u Šapcu? Makar da samo pokrenu pretkrivični postupak, što uopšte ne mora da znači da će i biti podignuta optužnica…

Izgleda da je šabački OJT toliko siguran u zakonit i pošten rad gradske Uprave, da u tome nema ni najmanje sumnje zbog koje bi pokrenuo makar jednom mehanizam pretkrivičnog postupka!? U Upravi u kojoj je za samo 2015.godinu Državni revizor našao “ million i jedan nezakonit postupak”, prosto je neverovatno da nema posla za OJT! Ili, je u pitanju nešto drugo? Strah za sopstvenu fotelju, preuzete obaveze ili nešto sasvim treće… Samo ne želimo da verujemo u nečiju nestručnost i nesposobnost da do dokaza dođe…

A, i ova dva nesretna slučaja koja PR OJT tako dično spominje, bolje da ih i ne spominje: Onako kako je završena afera sa kupovinom glasova ili kako  ga oni stručno zovu:  Krivična prijava podneta protiv Nebojše Zelenovića, gradonačelnika Grada Šapca i  Gligorić Dragana iz Varne, zbog krivičnog dela davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, bolje da nije ni istraživana niti iko kažnjavan. Za delo kupovine ljudske volje, uskraćivanja jednog od osnovnih ljudskih prava, da bude biran i da bira – novčana kazna dođe kao nagrada, a ne kazna!?

Tužilaštvo i šabački sud su tada prvi put poklekli, da bi u slučaju prvostepene  oslobađajuće presude za gradonačelnika Nebojšu Zelenovića u slučaju Krivične prijave DRI – sud pao potrbuške u prašinu!?!

Ovako tumačenje odredbi ZKP-a ne ide na čast nikome. Samo u prilog onima koji skoro dve decenije mešetare u srpskom pravosuđu, žanju ono što su davno posejali. I njima niko ništa ne može. Dok im je Društva sudija, CEPRIS-a i drugih, za njih nema zime. Oni kroje pravdu po modelu svojih zapadnih mentora. U toj radnji nema mesta za državu i njene građane…

Uredništvo portala Embargo

 

Оставите одговор