Nadležni tvrde: Pančevački most ćemo rušiti tek kad pored njega sagradimo novi!

Most je star i rekonstrukcija je neisplativa, jer je previše oštećen, tvrde nadležni organi države Srbije.

Ovo je itekako bitna tema ne samo za grad Grad Pančevo nego i za čitavi Južni Banat. Čuveni Pančevac je glavna žila kukavica i do izgradnje Pupinovog mosta bio je jedina veza sa prestonicom čitavog Banata u krugu od 60 kilometara.

Svi dosadašnji pokušaji da se most rekonstruiše i od “ babe učini devojka”, ostali su bez uspeha, pa uopšte nije čudo što će konačno ovaj deo Beograda i bliže okoline konačno dobiti novi most. POsebna je tema za analizu koliko je u poslednjih nekoliko decenija uloženo sredstava i truda na sanaciji ovog mosta, a koliko košta izgradnja novog! Više je nego očigledno da se decenijama unazad Srbija kockala sa starim Pančevačkim mostom, kao ruinom za koju ipak svi i dan danas tvrde da je bezbedan za putnički i šinski saobraćaj?!

Posle najava da će biti srušen ili izmešten Stari savski most, stižu najave iz „Puteva Srbije“ da će biti srušen i Pančevački. Doduše, tek kada se sagradi novi.

– Pančevački most će se povremeno sanirati kako bi saobraćaj preko njega mogao da funkcioniše, dok u njegovoj blizini ne bude sagrađen novi – da bi potom bio srušen, izjavio je direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak, a preneo je RTS.

Pre 14 godina je utvrđeno da je Pančevačkom mostu potrebna hitna rekonstrukcija. Međutim, most je star i rekonstrukcija je neisplativa, jer je previše oštećen, tako da će početi pripreme za izgradnju novog, koji bi trebalo da bude završen za četiri do pet godina.

Još nije poznata lokacija novog mosta, odnosno još se ne zna koliko će biti udaljen od postojećeg. Svaki stručnjak koji kaže da most ne treba rušiti već sanirati, ne razume se u taj projekat, tvrdi Drobnjak.

E.E.