Najveća nezaposlenost u Srbiji – tri puta veća nego pre DOS-a!? (4)

Paraćinski jad i beda „u režiji večitog“ predsednika opštine Paunovića i „njegovih talambi“:

Građani punih 17 godina slušaju lažne priče o izgradnji Industrijske zone, plasirane samo i isključivo za predizborne kampanje i izgleda za „pranje para“ iz opštinske kase?!

Zahvaljujući neposobnom rukovodstvu na čelu sa Sašom Paunovićem, predsednikom opštine i uništenjem i gašenjem svega što je u industriji Paraćina vredelo – Srpske fabrike stakla, Cementare u Popovcu i brojnih drugih privrednih kolektiva, fabrika i preduzeća, grad na Crnici pored autoputa Beograd – Niš, odnosno „srpske saobraćajne žile kucavice“ na Koridoru 10, srozao se na lestvici privrednih sredina u našoj zemlji. Statistički podaci saopšteni u Zavodu za statistiku Srbije to i potvrđuju.
Pre 17 godina Paraćin je, u vreme kada je pre dolaska DOS-ovske vlasti privreda radila i kada je imao stručne i poštenije opštinske rukovodioce, a ne kao sada i svih 17 prethodnih godina nesposobnog predsednika Sašu Paunovića – u gradu je stopa nezaposlensti iznosila samo 13 odsto.
Posle 17 godina od dolaska DOS-ovske vlasti i Saše Paunovića na funkciju predsednika opštine, koji je nesmenjiv i koji samo menja svoja ideološka, stranačka i partijska opredeljenja zarad ostanka u predsedničkoj fotelji, Paraćin ima stopu nezaposlenosti od 41 odsto, najveću u Srbiji.

Od čuvene štofare ruina, strava i užas…

Pre 17 godina kada je sa DOS-om došao na vlast i izabran na funkciju predsednika opštine Paraćin (to mu je bilo i prvo zaposlenje i prvo radno mesto), Saša Paunović promovisao je izgradnju Industrijske zone.
Posle 17 godina vladavine istog tog Saše Paunovića na mestu nestručnog, nesposobnog i korumpiranog predsednika opštine, Industrijska zona Paraćin je još uvek tek pred početkom izgradnje.
Kada je sa DOS-om došao na vlast, Saša Paunović je obećao dolazak velikih investitora u grad. Posle 17 godina, zvanično je saopšteno da u Paraćin i kod Saše Paunovića nije došao ni jedan investitor. Ni veliki, ni mali. Znači,punih 17 godina Industrijska zona je korišćena od Saše Paunovića i istomišljenika samo za predizbornu kampanju.
Međutim, na naše pitanje, zašto više od deceniju u Paraćinu nije otvoreno ni jedno radno mesto, ni jedna fabrika, niti doveden bar jedan investitor – predsednik Paunović tvrdi sasvim suprotno:
– Prema zvaničnim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje samo od početka 2016.god. u Paraćinu je bilo oko 2.500 novozaposlenih građana. Ovi podaci javno su dostupni i ukoliko želite mogu Vam poslati ovaj izveštaj. Na ovaj broj naravno utiče i sezonsko zapošljavanje, ali je u istom periodu broj nezaposlenih opet prema evidenciji NSZ smanjen za oko 1000 lica. Najveći uticaj na novo zapošljavanje imaju tekuće investicije u preduzeću “Čokolend” koje je izgradilo više hiljada m2 proizvodnog prostora i zaposlilo nekoliko stotina građana prema informacijama iz ovog preduzeća. To je samo deo investicione aktivnosti u Paraćinu gde se u ovom trenutku završava ili gradi više hiljada kvadratnih metara proizvodnih objekata na nešto više od dvadeset lokacija, a samo u industrijskoj zoni u vlasništvu opštine parcele je kupilo i investira petnaest preduzeća, od kojih neka i iz susednih opština. Prema tome, potpuna tvrdnja iz pitanja potpuno je neistinita, u Paraćinu se otvaraju radna mesta i investira se što je lako i dokazati, svoj interes da rade u Paraćinu pronašli su i preduzetnici iz susednih opština, kupili parcele i izgradili objekte za proizvodnju. Navodim Vam samo trenutne podatke, a raspolažem i podacima iz ranijih godina koji se mogu proveriti i koji govore upravo suprotno od tvrdnje iz vašeg pitanja.
Očigledno je, da i Paunović potvrđuje da je Industrijska zona u izgradnji!? Međutim, ni reči šta je bilo prethodnih 17 godina, kada se o njoj pričalo i obećavala, ali se nije sagradila niti su stigli obećani investitori?!To što ih sada tek obećava predsednik Paunović, liči na onu narodnu „ ne lipši magarče do zelene trave…“… Samo, u Paraćinu nema više ni zelene trave, ni magaraca…
Pardon, za ovih 17 godina beznađa u Paraćinu, porasle su samo dve stvari: stopa nezaposlenosti sa 13 na čak 41 odsto i radni staž Saše Paunovića. Pa se građani pitaju: da li će „večiti“ svakakvi predsednik opštine Paraćin, Saša Paunović iz fotelje pravo u penziju?!

Ekipa portala Embargo

Paunović “pere ruke” od vunare “Branko Krsmanović”…

Slučaj preduzeća za preradu vune “Branko Krsmanović”, možda je najbolji primer propale i pogubne srpske ekonomske tranzicije! Pre tranzicije proizvodili su dva i po miliona metara tkanine od najkvalitetnije australijske vune , 350.000 komada konfekcijskih prizvoda i oko 170.000 komada trikotaže, a 65 odsto robe je išlo u izvoz!!! Imali su i međunarodnu licencu da nose oznaku Woolmark! Proizvodnja je stala 2010. Lokalna samouprava nije uspela da sačuva fabriku… Sve je uništeno! Radnici su ostali bez posla. Mašine su isekli i prodali u staro gvožđe. Park pored čuvenih Teokarevića vila postao je zmijarnik…
Zbog čega ste dozvolili da se uništi preduzeće „Branko Krsmanović“, pa se tamo već sedam godina gnezde zmije i drugi glodari?
– Preduzeće “Branko Krsmanović” otišlo je u stečaj još 1997.god., dakle mnogo pre mog izbora na bilo koju javnu funkciju i mnogo pre 2010.god. koju pominjete – brani se od optužbi Saša Paunović. – Za mog mandata deo preduzeća, u stečajnom postpuku (dakle od suda, bez učešća opštine), kupljen je od strane italijanskog investitora koji je zaposlio oko 200 radnika. Na žalost početkom svetske ekonomske krize, zbog problema u matičnom preduzeću u Italiji i ovaj investitor je bankrotirao. Opet kroz stečajni postupak, bez učešća opštine, pošto se ona po zakonu i ne može u to mešati, imovinu italijanskog preduzeća kupio je turski investitor, “FISET – international” čiji predstavnici najavljuju aktiviranje ovog prostora u svrhe proizvodnje. Kako opština ne može uticati na poslovanje privatnih investitora, pri tom još stranih preduzeća ili na rad sudova, nije tačna tvrdnja da smo bilo šta “dozvolili” ili “sprečili”.

Оставите одговор