“Napolje, Mel Gibsone i ostala elito!”

Embargo komentar:

Da ne živimo i radimo u Beogradu, priču oko pokušaja otimanja PKB-a, državnog poljoprivrednog gazdinstva sa teritorije glavnog grada – doživeli bi kao scenu sa Divljeg zapada sa kraja 18 i početka 19 veka!?!

Zaista filmska scena: došli lovci, u kabinet predsednika Srbije, na Andrićev venac u Beogradu – po svoje! Ej, šta je to njihovo? Došli brate, da traže PKB, da im predsednik ( jer misle da u ovoj zemlji nema zakona, već samo šta naredi predsednik, prim.aut.) da, valjda na poklon PKB!

Jer, ono što su tražili srpski tajkuni, više liči na poklon nego na neku realnu njihovu ponudu?! Da im se da, onako, kao poklon, da im se dodeli – možda kao neka restitucija? Ko zna? Možda  će jednoga dana dokazati, da je recimo 1324.godine njihov predak  po poljima PKB-a lovio tojagom  lisice i vukove!!!

I sad ide ono glavno, glavni deo ove Nušićeve priče: pozivaju se na zasluge iz ranijeg perioda. Koliko znamo, kroz istoriju, zasluge su se sticale samo na bojnom polju, hrabrošću i čašću. Posle bitaka i pobeda, delila se osvojena lovina: imanja, pokretne i nepokretne stvari, pa čak i roblje!?

Kakve su to zasluge naših vajnih biznismena, tajkuna, na koje se sada pozivaju, pa bi trebalo da im predsednik pokloni PKB? Smešno. U stvari, da nije tužno bilo bi zaista smešno. Onaj koji je bio desetak godina u bekstvu, neka te zasluge traži od penzionera Koštunice, kako i sam reče novinarima Blica! Neka mu Koštunica pokloni, recimo svoju vikendicu u Belanovici? Jer, kriv je što je taj proces  sasvim izveo na politički teren i udaljio ga od stvarne istrage…

Onaj drugi  dosmanlijski tajkun, u Srbiji bi hteo sve: od banaka,kompanija, zemlje… Malo je oprezniji, lukaviji „da se Vlasi ne dosete“ odakle vetar duva i ne ukapiraju,  ko je u stvari glavni opozicionar u Srbiji? Nudi mnogo više od kolege „Mel Gibsona“, ali premalo do stvarne vrednosti jednog PKB-a.

Ali, ovo nije sve, od ove tragikomične srpske biznis bruke: „Mel Gibson“ je onda ispalio glavni adut, pravo u lice predsednika.

Reče i osta živ: „ Pa, PKB treba da vodi srpska elitna porodica, a to smo mi!“. Ma, da li je moguće? Pošto sigurno ne znaju ni definiciju elite u savremenom društu, onda za početak neka prošetaju Beogradom. Neka pročitaju na vrhovima prelepih zdanja šta piše? Ko je nekada bio i ostao do današnjeg dana elita.  Njih na žalost nema.

Ovi današnji, nisu elita, nisu ni zaslužni građani ove zemlje. Oni su samo heroji tranzicije, vremena u kome je država uništena, a narod kolektivno otišao u bedu i beznađe…

Kladim se, da im predsednik nije baš ovako odgovorio, ali je posle samo nekoliko minuta otvorio vrata i rekao: „ Doviđenja elito!“.

P. J.

 

Оставите одговор