Narodni poslanici oprez: Državno veće tužilaca Narodnoj skupštini  predložilo 37 kandidata za zamenika tužioca, među kojima ima i onih koji to izgleda nisu zaslužili!?

Ko u Srbiji i na koji način edukuje ( bira) tužioce, da se u svom radu izgleda sve manje obaziru na Zakon o krivičnom postupku, a sve više na usmene političke memorandume društvenih štetočina?

Narodni poslanici trebalo bi dobro da „otvore oči“ kada se u Skupštini Srbije uskoro  budu razmatrali  predlozi Državnog veća tužilaca za izbor novih 37 zamenika  tužilaca na rad u srpskim tužilaštvima!?

Da se ne dođe u situaciju, kao što je imamo u pojedinim lokalnim samoupravama, poput one šabačke, da tužioci „ćute“ na sve očigledne nezakonitosti u radu lokalne samouprave, da ne reaguju na brojne Krivične prijave građana, političkih stranaka, možda samo zbog toga da se sve to ne bi podvelo pod neki samo u Srbiji  odomaćeni termin besmislenog „političkog revanšizma“… A, i njih je neko birao, i za takve tužioce je  većina u nekom ranijem skupštinskom sazivu podigla ruku!?

Ko u Srbiji i na koji način edukuje ( bira) tužioce, da se u svom radu izgleda sve manje obaziru na Zakon o krivičnom postupku, a sve više na usmene političke memorandume društvenih štetočina, koje se takmiče samo u jednoj jedinoj disciplini: krađi para iz budžeta od građana i od svojih birača…

Ne smemo više dozvoliti da se šablonski dižu ruke podrške predlozima DVT o kojima, iskreno, narodni poslanici ništa ne znaju, a što je još gore, nisu ni u stanju da procenjuju ni njihove radne sposobnosti!? Aklamativno dizanje ruku u prvi mah daje idiličnu sliku jasne i direktne podrške  drugoj grani vlasti, ali isto tako otvara ono suštinsko pitanje: Da li je DVT napravio najbolji izbor kadrova, koji će sutra „ krojiti sudbinu“ i onih poslanika koji su za njih horski dizali ruku?

– U praksi, Narodna skupština uglavnom bira sve predložene kandidate samo zbog toga, da ne bi bila optužena da  opstruiše rad DVT – tvrdi sagovornik Embarga iz srpskog pravosuđa. – U takvoj situaciji, naravno da se svi moramo zapitati kakve nam to kandidate nudi DVT za nove tužioce? Kakav je njihov stručni i poslovni pedigre? Tim pre, što se već šuška, kako su pred Komisijom DVT, koja je birala između velikog broja kandidata, stizali i oni koji nipočemu to nisu zasluživali… A, spominje se, da su neki od njih, za divno čudo „prošli“!?! O tome postoje i dokazi, ali je pitanje, da li će se iko time u srpskom pravosuđu baviti, ili će, po starom dobrom običaju sve ostati samo na internim pričama, bez reakcije nadležnih službi…

Da u svemu ovome nisu čista posla i da DVT izgleda nije uradio valjani izbor kandidata za tužioce, dokaz je reagovanje Alumni kluba pravosudne akademije, kada je   Državno veće tužilaca (DVT)  u petak 19.10. objavilo predlog za izbor 37 novih zamenika tužilaca u srpskim tužilaštvima, Alumni klub Pravosudne akademije saopštio je da je nezadovoljan rezultatima konkursa:

– Vidljiv je napredak u kvalitetu pisanog testa, koji donosi objektivnije vrednovanje kandidata. Međutim, veća otvorenost procesa prema javnosti se može postići javnim objavljivanjem termina sednice na kojoj se raspravlja o kandidatima i obaveštenjem o imenima predloženih kandidata odmah posle sednice – navodi se u saopštenju AKPE. – Nezadovoljstvo našeg Kluba proizlazi iz činjenice što je zastupljenost kandidata koji dolaze sa Pravosudne akademije svega osam odsto, odnosno ukupno tri kandidata!

Po njihovim rečima, svršeni polaznici Pravosudne akademije koji su veći deo svog radnog staža nakon položenog pravosudnog ispita radili u tužulaštvima nisu se našli na listi predloženih, pri čemu Državno veće tužilaca ne obrazlaže zašto?!

– Ovakvo postupanja Veća je u neskladu sa strateškim opredeljenjem Srbije koje je kroz Nacionalnu strategiju za reformu pravosuđa za period 2013-2018. godine odlučilo da Pravosudna akademija bude jedina tačka ulaska u javnotužilačku profesiju. Paradoksalno je da danas imamo osam odsto predloženih polaznika Pravosudne akademije, a nakon usvajanja ustavnih amandmana imaćemo ih 100 odsto – navodi se u saopštenju Alumnog kluba Pravosudne akademije.

Bez namere da diraju u neprikosnoveno pravo Državnog veća tužilaca da slobodno predlaže kandidate za javnotužilačke funkcije, ukazuju da pravni režim u kome je po odluci DVT na Pravosudnu akademiju do sada upisano 80 kandidata, a nakon završene državne obuke za javne tužioce predložen za izbor samo 21 polaznik, ugrožava rad ove institucije i dovodi u pitanje celinu reformskog zahvata.

– Suštinska samostalnost tužiocima i zamenicima tužilaca mora da se obezbedi kroz transparentnost izbora na funkciju. To je preventivno delovanje, na koji se stavlja akcenat u reformi pravosuđa i na koji ukazuju međunarodne institucije.

E.E.

Оставите одговор