Narodni poslanik Marijan Rističević: Državo, zaustavi Šolakovu uigranu mrežu u REM-u i RTS-u za zgrtanje miliona bez plaćanja poreza!?!

Marijan Rističević, predsednik Narodne seljačke stranke i poslanik u Skupštini Republike Srbije, za portal embargo.rs govori  o Krivičnim prijavama protiv ovašćenih lica  United Group, United Media i REM-a. U intervju objašnjava o čemu se zapravo radi što još ne zna srpska javnost, ali izgleda ni državni organi?!

Gospodine Rističeviću, o čemu se radi?

  • Zakon o oglašavanju ,član 27.,pored ostalog jasno kaže: “… Oglašavanje u programima koji se reemituju na teritoriji Republike Srbije u skladu sa propisima o elektronskim medijima i odredbama Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji („Službeni glasnik RS – Međunarodni ugovori“, broj 42/09) dozvoljeno je samo ako je to oglašavanje sastavni deo izvornog programa, odnosno ako takvim oglašavanjem nije izmenjen ili prekrajan izvorni program (prekinut tok signala)…“ Postavlja se pitanje poslovanja “prekograničnih igrača“ u liku United Group-a registrovane u Holandiji, United Media iz Luksemburga i svih tih silnih kanala iz njihovog korpusa… Javnost u Srbiji mora da zna da li ti prekogranični kanali u reemitovanju ubacuju domaće reklame a da na njih ne plaćaju porez? Ovakvim postupcima dolazi do kršenja međunarodne konvencije . Takođe, građani moraju da znaju da prekograničnim kanalima koji nisu registrovani u REM, reemitovanje nije dozvoljeno. To je u skladu sa Konvencijom koju smo potpisali, po Zakonu o elektronskim medijima i po Zakonu o oglašavanju.

Da li zbog toga  polovina Srbije nije mogla da gleda fudbalere naše reprezentacije prilikom velikog trijumfa nad reprezentacijom Portugala? Mnogi isključivo krive upravo pomenute inostrane televizije koje su građanima uskratile mogućnost da se raduju sa nacionalnim timom?

  • United Group, u kojoj se nalazi SBB otkupila je prava ne samo za Srbiju, već i za celu bivšu Jugoslaviju i to pre nekoliko godina na tenderu. Na istom tom tenderu je učestvovao i A zašto polovina građana naše zemlje nije mogla da prati utakmicu u Lisabonu, razlog je jednostavan. United Group je postala nosilac prava za prenos kvalifikacija. United Group nema nacionalnu frekvenciju i utakmicu ste mogli pratiti samo ako ste pretplaćeni na određenog operatera. Prema Zakonu utakmice fudbalske reprezentacije Srbije mogu da prenose jedino TV stanice koje poseduju nacionalnu frekvenciju a to definitivno nisu Nova ili Sport klub. Takođe, prema Zakonu, da bi pratili utakmice svoje reprezentacije, građani ne treba da plaćaju za to već moraju imati slobodan pristup. To znači da je polovina Srbije onemogućena da se raduje uspehu srpskog sporta i to zahvaljujući tv stanicama koje čak ni ne poseduju nacionalnu frekvenciju?! Kako da prenosi utakmicu neko ko ne može da obezbedi teritorijalnu pokrivenost tako važnog prenosa. Dok ove televizije, koje nemaju nacionalnu frekvenciju, prenose utakmicu, one isto tako, na poluvremenu puštaju domaće reklame. A već smo rekli da prekograničnim kanalima koji nisu registrovani u REM reemitovanje nije dozvoljeno. Insistiram da se poštuje zakon, ništa više i ništa manje od toga.

E,sada, dolazimo do ključne i najvažnije stvari našeg razgovora sa Vama. Zbog čeka ste podneli krivičnu prijavu protiv ovlašćenih lica u REM-u i odgovornih lica United Group i United media?

  • Sve ukazuje na to da ljudi iz United Gropup i REM-a rade zajedno. Da bi vam bilo jasnije reći ću vam jednu veoma bitnu stvar. Goran Petrović je čovek koji sedi u REM-u , on je bio takođe jedan od osnivača SBB-a ispred TV Kragujevac a sada je zamenik predsednice Saveta REM-a. Još jedno ime je važno za celu ovu priču, a to je Nenad Janković. Kao i Petrović, iz Kragujevca je a u vreme osnivanja SBB-a bio je ispred kompanije KDS. Sada gospodin Janković sedi u upravnom odboru RTS. Sada vam je daleko jasnije zašto se RTS i Dragan Bujošević tako lako odriču prava da prenose utakmice kojima se raduje cela nacija, a prenos takvih događaja prepušta Šolaku kome građani moraju da plate da bi gledali prenose, dok on u poluvremenu nelegalno zarađuje na reklamama koje nema pravo da emituje. Neophodno je ispitati ovu dobro uigranu i umreženu ekipu koja zgrće milione na način koji nije u skladu sa prihvaćenim regulativama. Ja sam podneo krivičnu prijavu protiv ovlašćenih lica u REM-u i odgovornih lica United Group i United media zbog nepoštovanja Zakona o elektronskim medijima, Zakona o oglašavanju i Konvencije o prekograničnoj televiziji. Svi kanali koji su u vlasništvu United Group ne registruju televizijske kanale zato što smatraju da ne podležu regulativama jer reemituju sadržaj a za emitovanje im je neophodna registracija od REM-a. Pa sve i da reemituju, reemitovanje podrazumeva preuzimanje bez umetanja reklama što oni itekako čine, dakle umeću reklame za šta nemaju dozvolu i tako zarađuju ogromne količine novca.

Prilikom našeg razgovora rekli ste mi da je N1 sam sebe uhvatio u laži, na koji način?

  • Tako je. N1 je skoro pompezno objavila vest da je njihov dopisnik iz Luksemburga, Nikola Radišić dobio medalju od velikog vojvode Luksemburga. Postavlja se pitanje, kako je on dopisnik u Luksemburgu ako im je tamo sedište firme. Valjda bilo logičnije da on bude dopisnik iz nekog drugog grada izveštavajući Luksemburg? Treba isterati na čistac sve. Gde je sedište N1, na Novom Beogradu ili u Luksemburgu i o čemu se tu zapravo radi.

Može li se reći da se iza cele zbrke nelegalnih basnoslovnih suma koje zarađuju prekogranične firme u Srbiji krije organizovani kriminal?

  • Tačno tako. Pogledajte primer sa reklamama. Zamislite samo da na svakom od tih kanala koji su u vlasništvu United Group svakodnevno imamo emitovanje reklama, dakle, neka u toku emitovanja programa za reklame na svakom od tih kanala imamo deset hiljada sekundi svakodnevno koje su rezervisane za reklame. Pa neka svaka reklama košta i dva evra, uzmite pa izračunajte koliko se dnevno vrti novca suprotno Zakonu o oglašivanju. Televizije koje tobož reemituju u stvari zaradjuju ogromne svote i ne plaćaju porez jer se te sekunde i te reklame ne evidentiraju nigde. Povrh svega toga imate CAS media koja se bavi prodajom reklamnog prostora a ta CAS media je u vlasništvu United Group. Sve je jasno. To je Organizovani kriminal koji je možda po zaradi odmah iza trgovine narkoticima. Postavljam pitanje da li se od tako nelegalno zarađenog novca finansiraju i aktuelni nemiri na ulicama Srbije?

Rekli ste da možda zarađeni novac na reklamama, na nelegalan način, možda služi finansiranju aktuelnih blokada saobraćajnica?

  • Imate razne NVO koje bih ja nazvao antivladine organizacije jer rade isključivo na štetu države. U celoj toj sprezi imate nelegalne skupove koji nisu prijavljeni, imate razne neregistrovane organizacije a sa lica mesta gde one prave nerede izveštavaju neregistrovane televizije!? Sve je jasno kao dan. Medijski prostor daju upravo one televizije koje u svim tim neredima itekako , može se reći i učestvuju!?

Poslovanje ovih prekograničnih televizija, gospodin Rističević je objasnio jednim primerom:

  • To vam je isto kao kad biste Vi imali obućarsku radnju, uredno plaćali obaveze državi i poštovali zakone i onda, dođem ja, otvorim novu radnju, ne plaćam nikome ništa, zanemarujem porez i onda kada me pitaju zašto to radim, ja kažem, moja radnja je registrovana u Luksemburgu?!

Razgovarao: Bojan Milić