Naš Beograd treba voleti i čuvati

Obožavam naš Beograd. Glavni grad Srbije i srpsku prestonicu. Svima nam je mnogo dao naš divni grad. A pitamo li se nekada kako mu vraćamo? Dobar broj njih što su bili na vlasti u Beogradu opustošili su gradsku kasu a maltene ništa nisu uradili da poboljšaju život građana.
Najbolji primer kako ne treba voditi Grad Beograd dali su Dragan Đilas i Demokratska stranka.
A šta se danas dešava u Beogradu? Prošle i ove godine u vremenu teške borbe protiv korone gradska vlast uz pomoć predsednika Srbihe Aleksandra Vučića i Vlade Srbije i drugih državnih institucija, kao i opština iz meseca u mesec ulepšava naš Beograd. I tako neprekidno od 2014. godine.
Nisu mi ni dan danas jasni svi oni kojima smetaju Beograd na vodi, završen Hram Svetog Save, spomenik Stefanu Nemanji, nove fontane, uređeni trgovi, parkovi, školska dvorišta, nove lepe zgrade pored Save i Dunava, uređene i čiste ulice i naselja…
Beograd zaslužuje da se voli i čuva. Naročito da se čuva od onih koji bi samo da ga pokradu i iskoriste.
Takvi najčešće pripadaju lažnoj eliti iz kruga dvojke i takvi samo napadaju sve dobro što radi aktuelna vlast. Ništa im ne valja. Ne valja im ni legendarni Momo Kapor. Ne valja im ni Borislav Pekić. Ne vole ih oni koji kao da pre podne mrze sebe a posle podne ceo svet. Ne vole ih, jer su i Kapor i Pekić iskreno voleli Beograd iako nisu bili rođeni u njemu.
Kada god imam vremena prošetam našim Beogradom, a posebno mojim Vračarom.
I tako radim bez obzira na vremenske prilike. Uvek se može naći barem malo vremena da se prošeta ulicama našeg lepog Beograda i da se uživa i u starim znamenostima i u onom što je urađeno i sređeno u proteklih sedam godina.
Moram da Vam priznam da sam postao pravi beogradski šetač. Nadam se da ću dočekati duboku starost zajedno sa većinom mojih prijatelja i da ćemo igrati partije šaha na Kalemegdanu, Tašmajdanu, Čuburskom i Karađorđevom parku. Tada ćemo ako Bog da sumirati sve utiske šta je urađeno i uređeno u Beogradu proteklih decenija.
A dušmani? Oni neka samo kritikuju, mrze i vređaju. Kada bi obraćali pažnju na sve pse koji laju oko nas nikada ne bi došli do cilja. To mi je još pre desetak godina rekao jedan dobar prijatelj.
Prema tome, trudimo se svaki dan koliko možemo da uradimo nešto i za našu porodicu i prijatelje i za našu Srbiju i za gradove i opštine u kojima živimo i radimo. Ili da barem pružimo podršku onima koji nam čuvaju i ulepšavaju i jačaju i našu Srbiju i naš Beograd i druge gradove i opštine širom naše lepe države.
Volimo našu otadžbinu. Volimo našu prestonicu.
Naš Beograd, kao i našu Srbiju, treba voleti i čuvati.
Uglješa Mrdić
23. novembar 2021. godine