Nebojša Bakarec: „Ljubavnici slobode“

Najnovija afera, u seriji afera o silovanjima, seksualnim napastvovanjima i uznemiravanjima, koja se tiče političara i profesora FDU, Nenada Prokića, pokazuje da postoji jedna zajednička nit. Svi ovi osumnjičeni silovatelji i seksualni napasnici su pripadnici „ološ elite“, tj. samozvane umetničke elite. Konačnu reč o silovanjima, seksualnim napastvovanjima i uznemiravanjima, neću dati ja, već nadležni organi. Ja uopšte neću ni iznositi svoj sud o krivici, jer je to posao nadležnih. Izneću činjenice.

Miroslav Aleksić je režiser i učitelj glume, završio je FDU. Osumnjičen je za silovanje i napastvovanje najmanje sedam žena, devojaka ili devojčica. Branislav Lečić je glumac, završio je FDU. Osumnjičen je za silovanje i napastvovanje dve devojke. Nenad Prokić je dramaturg, završio je FDU. Osumnjičen je za seksualno uznemiravanje pet studentkinja na fakultetu na kome predaje – FDU. Sve tri ličnosti imaju ogromnu moć, popularnost, i u javnosti, i u sferi kulture. Sve tri ličnosti su narcisoidne. Da li boluju od teškog narcističkog poremećaja, to mogu da utvrde stručnjaci. Prvi je u zatvoru. Drugi u izolaciji. Treći je na čekanju. Dvojica od trojice su istaknuti političari liberalno demokratske provinijencije, autošovinisti (Prokić, Lečić). Naslov teksta je naslov iz lista „Danas“, kojim je taj list opisao Nenada Prokića. U množini „ljubavnici slobode“ je mračni izraz koji se odnosi na sve silovatelje, pedofile i seksualne napasnike. Za njih zlotvore, čin silovanja je čin slobode, a za njihove žrtve čin silovanja je čin nasilja, poniženja i ropstva. Tako je Džordž Orvel u svom delu „1984“ rekao „Sloboda je ropstvo“, opisujući parolu totalitarnog nasilja „Partije“.

Miroslav Aleksić je rođen 1952. godine. Diplomirani je režiser. Aleksić je radio sa decom i mladima 40 godina. Osumnjičen je da je decenijama seksualno zlostavljao devojčice i maloletnice. Ko je sve znao, a ćutao je tokom decenija (ne računam žrtve)? Miroslav Aleksić je svoju školu glume držao zajedno sa suprugom Biljanom Mašić Aleksić, koja je redovan profesor glume na FDU. Policija u Beogradu je uhapsila Miroslava Aleksića 16.1.2021. zbog sumnje da je izvršio krivična dela silovanje i nedozvoljene polne radnje. Od tada je u pritvoru. Aleksića je za seksualno zlostavljanje optužila i poznata mlada glumica Milena Radulović. Milena Radulović je glumu završila baš u klasi Aleksićeve supruge Biljane Mašić Aleksić. Milena Radulović je izjavila: „Ovo je monstruozna mreža inteligentno sklopljena u najvišem krugu društva, od najranijih godina upakovana u najplemenitije forme umetnosti i religije čoveka koji korak po korak, zna šta radi i s predumišljajem dolazi do cilja“. U potresnoj ispovesti ispričala je da ju je Aleksić prvi put silovao početkom novembra 2012. godine, kada je imala 17 godina, a on 61.

Posle afere „Miroslav Aleksić“, na FDU je pokrenuta platforma za prijavu nasilja. Radna grupa „FDU protiv nasilja“ je u svom Izveštaju od 8.4.2021. objavila da je pristiglo 12 prijava protiv šest zaposlenih. Pet studentkinja FDU prijavilo je za seksualno uznemiravanje Nenada Prokića, redovnog profesora. Član radne grupe „FDU protiv nasilja“ je i Biljana Srbljanović, redovna profesorka FDU. Ona je rekla: „Proces je u toku i još uvek ne možemo pričati o prijavama protiv pojedinaca, a za prijave protiv profesora Prokića nisam čula i ne bih mogla da komentarišem“. Dekan FDU je već unapred abolirao Prokića i rekao da se u svih pet prijava protiv Prokića radi o etičkim prekršajima, a ne krivičnim delima. Da li će i Biljana Srbljanović, kao članica radne grupe „FDU protiv nasilja“ abolirati svog bivšeg ljubavnika, ostaje da se vidi?

Biljana Srbljanović je rođena u Stokholmu 1970. Diplomirala je dramaturgiju 1995. godine na FDU. Dve godine kasnije, u junu 1997. je dala intervju za časopis „Super Tin“ gde je rekla: „Faktor sreće. Moj profesor Nenad Prokić odnosi tekst „Beogradske trilogije“ u JDP gde biva prihvaćen“. List „Danas“ je 31.10.2012. objavio tekst o Nenadu Prokiću pod nazivom „Ljubavnik slobode“ U tom tekstu stoji: „Bio je u vezi sa dramskom spisateljicom Biljanom Srbljanović“. Nenad Prokić i Biljana Srbljanović su bili u vezi sredinom devedesetih, još dok je Srbljanovićeva bila student FDU. Biljana Srbljanović je bila funkcioner LDP i kandidatkinja LDP za gradonačelnika Beograda 2008. godine. Podsetiću da je 01.12.2011. godine, Biljanu Srbljanović policija uhapsila dok je kupovala kokain od poznatog dilera, Miloša Stanojčića. Protiv gospođe Srbljanović beogradska policija je podnela krivičnu prijavu, zbog sumnje da je izvršila krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga. Po izveštaju MUP- a, gđa Srbljanović je dva puta kupila kokain. Krajem marta 2012. gospođa Srbljanović je prihvatila nagodbu sa tužilaštvom i priznala je krivicu! Biljana Srbljanović je tada bila docent, predavač na FDU! Kasnije je postala redovni profesor FDU!

Nenad Prokić je rođen 1954. godine u Beogradu. Redovni je profesor na FDU, na Katedri za dramaturgiju, isto kao i Biljana Srbljanović. Ranije je Prokić bio pripadnik masonske lože. Bio je član, funkcioner i poslanik LDP. Iz LDP je izašao 2012. Posle toga 2012., Prokić je postao član opskurnog Suverenog Vojnog Malteškog Reda. Posle toga postao je potpredsednik islamističke „Stranke pravde i pomirenja“ (SPP), na čijem čelu je Muamer Zukorlić. Na izbornoj skupštini SPP-a 27.12.2017. Nenad Prokić je izjavio: „Evo mene Srbina-katolika u bošnjačkoj stranci. U mom sistemu vrednosti je to normalno, poželjno i dobrodošlo stanje.
Ja sam bio na 33. stepenu u masoneriji. Jedna od najjačih i najstarijih masonerija u Evropi je Turska. Izašao sam pre osam godina“. Na izborima za Skupštinu grada Beograda, u martu 2018, Nenad Prokić je bio nosilac liste „Dr Muamer Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja“, ali lista nije prešla cenzus, jer je osvojila svega 1.402 glasa. Od oktobra 2020. Nenad Prokić je član Političkog saveta Građanskog demokratskog foruma (GDF). List „Danas“ je 31.10. 2012. opisao Prokića kao „LjUBAVNIKA SLOBODE“!?! U tom tekstu stoji: „Bio je u vezi sa dramskom spisateljicom Biljanom Srbljanović“.

Povodom afere „Miroslav Aleksić“ i istupa mladih glumica koje su prijavile da ih je silovao Miroslav Aleksić, Biljana Srbljanović je izjavila: „Milena, Iva i ostale devojke su pobednice, a ne žrtve. One su uradile nešto za nekog drugog, zbog toga su one pobednice. One su uspele, pre svega, da pobede sebe i taj osećaj nemoći“. Povodom optužbi glumice Danijele Štajnfeld da ju je pre 12 godina silovao Branislav Lečić, Biljana Srbljanović je 28.03.2021. napisala odličan tekst „Silovanje duše“ u kome stoji: „Jedna žena, Danijela Štajnfeld, rekla je da je silovana. Za to delo, optužila je svog kolegu, poznatog, slavnog, omiljenog i talentovanog glumca Branislava Lečića. Iz solidarnosti prema drugim žrtvama, posebno prema potencijalnim, odlučila da kaže i pokuša da prođe zvaničan put mukotrpnog dokazivanja nečeg sada gotovo nedokazivog, od čega ona sama ne može imati nikakve koristi. Cenjeni književnici, uvaženi glumci, popularni “šarmeri” i “šmekeri”, ponižavali su Danijelu i sve žene pre nje koje su nasilje prijavile. Kroz podsmeh su govorili da je silovanje “moda”, a prijavljivanje krivičnog dela, zapravo ”pomodarstvo”. Na sve to je sledio spektakl sa detektorom laži, slanje poljubaca u kameru, šapat u mikrofon “Poligraf prošao” i direktno obraćanje žrtvi, i sve je postalo tako sablasno i tako gadno, da je svako normalan digao ruke od namere da sazna istinu. Ja zaista ne znam šta će dalje biti, verovatno ništa. Samo znam da je Danijela Štajnfeld, upravo, pred našim očima, preživela najbrutalnije silovanje. Silovanje njene duše“.

Branislav Lečić je rođen 1955. godine. Diplomirao je glumu na FDU 1978. godine. Merima Isaković ga optužuje da ju je silovao baš te 1978. Kao i Miroslav Aleksić i Lečić ima školu glume „LEKART akademija“. Tvrdi da je bio lider studentskih demonstracija 1991. godine, što je smešno, s obzirom da je studije završio 1978., a tada 1991. je imao 36 godina! Bio je član DS i ministar kulture, od 2001. do 2004. godine, u vladi Zorana Đinđića. Bio je član predsedništva LDP-a. U aprilu 2007. napustio je LDP. U septembru 2007. osnovao je Narodni pokret „Moja Srbija“. Lečićeva „Moja Srbija“ izašla je samostalno na izbore u 2008., ali nije prešla cenzus. U maju 2010. Lečić se priključio Batićevoj DHSS. Nakon smrti predsednika DHSS Batića, Lečić je u februaru 2011. izabran za novog predsednika DHSS. U februaru 2012. Olgica Batić je postala predsednica DHSS. Lečić je tada izjavio da nije član nijedne stranke. U julu 2014. vratio se u DS. Bio je potpredsednik DS OD 2016. do 2020. Iz DS je izbačen krajem 2020. U februaru 2021. osnovane su „Demokrate Srbije“, a za predsednika je izabran Lečić. Nakon što je u martu 2021. glumica Danijela Štajnfeld optužila Lečića da ju je 2012. godine silovao, Branislav Lečić se povukao sa čela pokreta „Demokrate Srbije“.

Znam da su moguće i lažne optužbe za silovanje, napastvovanje ili uznemiravanje. Postoje osobe koje žele nekome da se osvete, da steknu popularnost lažnim optužbama. I sve te i takve optužbe su otpale u slučaju Miroslava Aleksića. Ne podržavam pokret „ME TOO“. Međutim, zapitajte se zbog čega bi lagala Merima Isaković. Ona sigurno ne traži slavu, živi na Novom Zelandu, psiholog je. Lečić je te 1978. imao 23 godine, ona 18. To da li je Lečić silovatelj, neka utvrde nadležni organi. Danijeli Štajnfeld, Merimi Isaković, Mileni Radulović, Ivi Ilinčić i ostalim žrtvama, iskazujem saosećanje zbog trauma koju su preživele i iskazujem im poštovanje zbog hrabrosti da se izlože svim neprijatnostima. O Lečiću prosuđujem na osnovu autentičnog zvučnog zapisa koji je snimila gđica Štajnfeld. Iz ovog kratkog razgovora se vidi odvratnost misli i narcisoidnost Lečića, da žrtva treba da mu bude zahvalna što ju je silovao, da je to velika čast. Kaže Lečić, da žrtva greši što se oseća povređeno zbog silovanja, jer radilo se o njegovoj „nežnosti“ kako on kaže. To je dostignuće, kaže Lečić! Lečić u tom dijalogu priznaje da je (silovanje?) bilo jedna nepredviđenost, njegova igra, iracionalnost. Po mom mišljenju, Lečić je oduvek bio takav – narcisoidan. Oduvek je bio odvratni politički preletač, isto kao i Nenad Prokić.

Merima Isaković je u ispovesti za „Nedeljnik“ prvi put javno iznela tvrdnje da ju je Branislav Lečić seksualno napastvovao (on je imao 23 godine). Rekla je: „Bilo mi je 18 godina. Jesen 1978. Ugurao me u stan. Skinuo mi haljinu. Ne pokušavaj da vrištiš. Niko te neće čuti. Oborio me na pod. Osećala sam kako me lomi. Boliiii svaka koščica. Samo ne ovako. Molim te Bože! Ako uspe umreću noćas. Uživa u mom strahu. Osećam taj zadah. Kao miris truleži. Zastrašujuć pogled. Prazan i crn. Oči bez duše“. Isakovićeva kaže da je Lečić prestao tek kada je počela da povraća. Merima Iasković još kaže: „Opraštam ti, rekla sam mu tada, pre četrdeset godina. Opraštam, ali ne zaboravljam. Ti nikada nećeš shvatiti bol koji si mi naneo. Mnogostruki bol. Ako ikada čujem da si ikome naneo sličnu bol, svima ću reći šta se desilo. Ja sam svoju reč održala. Branislav Lečić izgleda nije. Osećam moralnu obavezu da podelim svoje iskustvo u nadi da će moja ispovest biti podrška i Danijeli Štajnfeld i ostalim žrtvama seksualnog zlostavljanja“.

Silovatelji, pedofili, seksualni napasnici dobro znaju da deca i mladi ne mogu uvek da prepoznaju zlostavljanje. Računaju na nesnalaženje žrtve zbog šoka, navode svoje žrtve da misle da su i same krive. Računaju na ćutanje svojih žrtava, zbog straha da će biti žigosane i da im niko neće verovati. Obično imaju godine da se poigravaju sa psihom svojih žrtava. Ako su pedagozi obavezno zloupotrebljavaju svoj pedagoški autoritet. I uvek zloupotrebljavaju poverenje svojih žrtava. Hrane se strahom, nevinošću, i nesnalaženjem svojih žrtava.

Nedavno je psihopata Ninoslav Jovanović – „Malčanski berberin“ osuđen na doživotnu robiju zbog otmice i silovanja u produženom trajanju. U prethodnim decenijama Jovanović je tri puta osuđivan zbog silovanja žena. Dakle, Ninoslav Jovanović je silovao četiri žene ili devojčice. Koliko žena su silovali Aleksić i Lečić? Da li je i Prokić silovao? Po čemu su oni bolji od „Malčanskog berberina“? Slučaj ove trojice najviše podseća na slučaj višedecenijskog silovatelja Harvija Vajnštajna, američkog filmskog producenta i multimilionera koji je 2020. godine osuđen na 23 godine zatvora, za dva dokazana slučaja silovanja. Vajnštajnove žrtve su bile uglavnom glumice. Vajnštajn je tokom decenija silovao desetine žrtava. Sve to podseća i na slučaj američkog finansijera, investicionog bankara i multimilionera i registrovanog pedofila Džefri Epštajna koji je 2019. počinio samoubistvo u zatvorskoj ćeliji. Epštajn je tokom decenija silovao, podvodio i zlostavljao stotine maloletnica i drugih devojaka.

Koliko je dece, maloletnica i devojaka prošlo kroz „pedagoške“ postupke – škole, Aleksića, Lečića i Prokića? Samo u Aleksićevom slučaju radi se o brojci od najmanje 1000 devojčica, maloletnica i devojaka. Koliko života su uništili Miroslav Aleksić, Branislav Lečić i Nenad Prokić? I jedan život je previše!