NENAD BOROVČANIN: Boks je plemenitiji od politike!

FOTO: www.mc.rs

Poznati sportista, Nenad Borovčanin, vraća se prvoj ljubavi, izabran je za predsednika Bokserskog saveza Srbije:

Nenad Borovčanin je nedavno izabran za predsednika BS Srbije čime je završio svoje „drugarstvo sa politikom“ i ponovo se vratio sportu.

U intervju za „Embargo“ nekadašnji uspešni bokser, a sada već prvi čovek srpskog boksa, priznaje da je boks plemenitiji u odnosu na politiku i ističe da je zadovoljan svojim dosadašnjim političkim mandatom, ali mu je cilj da plemenitoj veštini vrati stari sjaj.

Zbog čega ste napustio političke i ponovo se vratio u sportske vode?

– Sportske vode su prirodno stanište za nas sportiste, ali svakako ne treba da se plašimo i političkih. Zadovoljan sam svojim mandatom državnog sekretara, ali sada, kada sam slobodan od političkih obaveza, i kada je boks u nokdaunu , postavio sam kao prioritet – povratak boksa na veliku sportsku scenu. To će biti moj doprinos srpskom sportu, ali i društvu u celini.

Da li je boks plemenitija veština od politike?

– Boks jeste plemenita veština, jer se sve stvari rešavaju oči u oči, bez udaraca ispod pojasa, ili spletkarenja iza leđa. Boks je u tom smislu neprevaziđen.

Srpskom boksu ne cvetaju ruže, ali jedno je sigurno da ćete usmeriti svoju energiju da se plemenitoj veštini vrati stari sjaj. Koji su prvi potezi koje ćete učiniti?

– Bokserski savez ima ozbiljne finansijske probleme koji su trenutno najveći problem srpskog boksa. Jednostavno, računi su blokirani, nemamo prostorije, reprezentacija nije bila na pripremeama tri godine, odsutni smo na međunarodnoj sceni. U prvih sedam dana rada smo rešili kancelarije uz pomoć grada Beograda, dobili smo pokroviteljstvo gradonačelnika za održavanje jubilarne 60. Zlatne rukavice! Reprezentacija 1. novembra putuje na pripreme u Makedoniju, čime smo pokrenuli Savez sa dna.

FOTO: www.mc.rs

Šta možemo očekivati na dugoročnom planu?

– Besplatne škole boksa u celoj Srbiji, edukaciju bokserskih trenera, uslove za reprezentaciju, vraćanje lige i velikih turnira, a krajnji cilj jeste olimpijski pobednik.

Hajde malo da se dotaknemo i političke scene. Da li ste još član SPS – a?

– Nisam član SPS od prošle godine, kada me je Statutarna komisija isključila!?

Šta tada, a šta danas zamerate SPS-u?

– Od kada nisam njihov član ne bavim se njihovim radom.

Sa kime ste u kontaktu od starih partijskih drugova?

– Kad se sretnemo, ljudski se pozdravimo, ali se ne družimo.

Kada ste poslednji put videli ili čuli sa Dačićem?

– Nedavno smo se videli, popričali hladnih glava o svemu i zaključili da nema razloga da imamo lične nesuglasice.

Da li je tačno da si član pokreta „ Čuvari starog Beograda“ i da li je pokret prerastao u „Čuvare Beograda?

– Nisam član pokreta, ali sam prijatelj sa Bastaćem, što nema veze sa političkim opredelenjem.

Uskoro će beogradski izbori, ko po vašem mišljenju zaslužuje da bude prvi čovek srpske prestonice?.

– To ostavljam biračima, ali mislim da ne bi bilo dobro prekidati kontinuitet sadašnje vlasti, pre svega zbog započetih projekata u gradu Beogradu.

Kako ocenjujete  rad aktuelne srpske vlade i predsednika Vučića?

– Vučić je lider koji ima hrabrosti da rešava teške probleme, nagomilavane decenijama. Hrabrost i inteligencija su vrline zbog kojih sam zadovoljan kao građanin Srbije kakvog predsednika ima Srbija.

S. Milošević

Оставите одговор