Netragom “nestalo” 1.000  stanova!? (1)

Demokratska pljačka stambenog fonda Grada Beograda :

 

Zaposedanje gradskog stambenog fonda je verovatno i najbesprizornija demokratska  pljačka Beograda, koja se  odigrala u zlokobnim godinama takozvanog lažnog tajkunskog svenarodnog preporoda, posle rušenja režima Slobodana Miloševića! Naočigled svih nas, a da niko nije reagovao niti pokušao da zaustavi otimanje državne imovine.

Verovali ili ne, u Beogradu je u periodu od 1996-2014.godine “nestalo” skoro 1.000 državnih stanova, od ukupno 2.000 koji se zvanično nalaze u javnoj svojini Grada!?! Na elitinim lokacijama, uglavnom super opremljenih, od najmanjih do najvećih kvadratura, popularnih salonaca…

Jednostavno im se gubi svaki trag! Nema ih u zvaničnom posedu Grada Beograda, najveći broj njih više i ne postoji u  zvaničnoj evidenciji, a za samo manji broj, otprilike četvrtinu se vode kakvi-takvi postupci u pokušaju da se vrate prvobitnom vlasniku!

Zvanično je na snazi Zakon o javnoj svojini iz 2011.godine po kome Grad Beograd ima svojinu na svim stanovima sa kojima su od 1996.godine raspolagale lokalne samouprave, odnosno opštinske vlasti u Beogradu. Do 2011.godine imali smo pravni paradoks, da je bila ukinuta društvena svojina, uspostavljena je državna svojina, ali je gradska imovina ostala na raspolaganju opštinskim vlastima.

– Opštinska rukovodstva su nominalno rasplagala sa gradskom imovinom, ali nisu mogli da urade svojinsku transformaciju, nisu mogli da dobiju uverenje radi upisa imovine u katastar – navodi dobro upućeni sagovornik antikorupcijskog portala Embargo. – Podsećamo, daleke 1989.počeo je čuveni otkup društvenih stanova za zaista male pare i sve je to trajalo negde do 2002.godine! Od 2002.pa sve do 2007-2008.nema otkupa.

Ono što nije moglo da ide u otkup zbog činjenice da je bilo u vlasništvu Grada i Republike Srbije, ostalo je na raspolaganje opštinama. I od tada su počele da se dešavaju neverovatne “trange-frange” kombinacije:

– Opštinska Veća uglavnom su odlučivala kome će i zbog čega dati neki stan koji su oni imali na raspolaganju, ali ne i u vlasništvu – tvrdi sagovornik Embarga iz Uprave grada Beograda. – Oni mu daju ključ uz neku potvrdu da je dobio stan na privremeno korišćenje. Kao neko privremeno zbrinjavanje pojedinca ili porodice, na osnovu nečega… Vrlo često, opština je čak ostajala u obavezi da plaća sve troškove, komunalija, struje, telefona za predmetni stan. I to je tako trajalo godinama.. Niko o takvim stanovima ni u opštini, niti u gradu nije vodio računa. Vremenom se iz vida gubila dokumentacija, odnosno evidencija o takvim stanovima…

Problemi su počeli kada je konačno Grad Beograd krenuo u akciju prikupljanja stanova na koje je bio samo formalno-pravno vlasnik, ali ih nije imao ni u posedu i što je još gore ni u evidenciji?! E, tada se i pojavila priča o 2.000 stanova koji su u javnoj svojini Grada Beograda:

– Grad Beograd nema ni dan danas tačno stanje, jer je preuzeo praktično veoma mali broj stanova!? U takvim slučajevima, preuzima se dokumentacija, ključevi i ulazi se u posed predmetnog stana. Ali, u praksi se dešavaju neverovatne stvari: iz opština praktično su dostavljeni samo spiskovi sa adresama tih stanova, a da ni oni godinama pojma nemaju ko je u tim stanovima i šta se sa njima dešavalo…Stanovi, koji su na ovaj način podeljeni, se po pravilu kriju “kao zmija noge” i kad ih gradski organi pronađu, onda počinju silne peripetije i problem… Moram da kažem i to, da tek možda 4-5 odsto od ovih 2.000 stanova ima regularne ugovore i da legalno stanuju?! Najviše je onih, kojima je istekao ugovor o stanovanju koji je bio na određeno vreme, a nije obnovljen niti produžen, ali su oni nastavili stanovanje u nedogled. Godinama ih niko nije dirao, niti išta tražio, pa nije čudo, što na terenu zateknemo čoveka koji nema niti jedan papir o vlasništvu predmetnog stana, pa čak ni osnov za stanovanje. A, opet je godinama unutra. Kad ga pitamo, na osnovu čega koristi državni stan, on odgovara nemušto: “ Pa, dao mi ključeve, neko u opštini…”?! A, takvih je, verujte, bar 30 odsto!!! Nemaju nikakav osnov za stanovanje. Bar njih 500 je u Beogradu, na nečiji mig iz opštine ušlo u gradske stanove.

E. E.

Sutra: Useljavanja na mig “žutih” opštinara…

Оставите одговор