Nikolaj Kravcov

Nikada ne smemo da zaboravimo tekovine junačke antifašističke i antinacističke borbe našeg naroda u Drugom svetskom ratu. Posebno treba da se prisećamo junaka iz tog vremena. Jedan od njih je Nikolaj Nikitovič Kravcov.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je tokom obraćanja u Sava Centru u Beogradu, u prisustvu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva a povodom 75 godina od oslobođenja Beograda, da će ruski heroj Nikolaj Kravcov dobiti ulicu u Beogradu.
Predsednik Vučić je uputio predlog Skupštini grada Beograda da Kravcov dobije ulicu da bi zauvek ostalo zapamćeno da je taj čovek sa nepune 24 godine dao život za odbranu i slobodu Beograda.
Srbija i Beograd su to ostali dužni ovom junaku. Kravcov je jedini borac koji je dobio zvanje „Heroja SSSR“ za borbe u Beogradu. U toku Beogradske operacije, oktobra 1944. godine, brigada u kojoj je bio Kravcov uključena je u sastav Četvrtog gardijskog mehanizovanog korpusa, pod komandom čuvenog generala Vladimira Ždanova. Kravcov je 13. oktobra učestvovao u uništavanju i zarobljavanju neprijateljske grupe od 180 vojnika koja je pokušavala da pobegne iz voza u železničkoj stanici Ripanj.
Sanitetski poručnik Crvene armije Nikolaj Kravcov je rođen 8. marta 1921. godine u Kulakovu kod Voronježa. Poticao je iz zemljoradničke porodice Nikite Fedoroviča i Hristine Kravcov. Sedmogodišnju školu i dva razreda srednje škole završio je Čugujivu. Sa 18 godina stupio je u Crvenu armiju, a 1940. godine završio je Vojno-medicinsku školu u Harkovu.
Od napada Nemačke na SSSR i početka Velikog otadžbinskog rata 22.juna 1941. godine učestvovao je u borbama na Jugozapadnom frontu. Prvi put je ranjen 26. juna 1941. godine, a zatim je 29. septembra iste godine zadobio drugu ranu. Nakon toga je 10. oktobra 1941. bio demobilisan, a posle potpunog oporavka ponovo je upućen na front 15.februara 1943. godine kada je postavljen na mesto vojnog bolničara borbeno-tenkovskog artiljerijskog puka Prve borbene brigade.
Isticao se u borbama na Jugozapadnom frontu u Dnjepropetrovskoj oblasti, a posebno se istakao 20. septembra 1943. u selu Novo-Nikolajevka i 24. septembra 1943. godine u selu Liubimovka. Pod teškom artiljerijskom i minobacačkom vatrom, Nikolaj Kravcov je sa ratišta izveo 38 ranjenih vojnika i oficira i pružio im medicinsku pomoć. Za ovaj podvig je naredbom komandanta artiljerije Trećeg ukrajinskog fronta 17. decembra 1943. godine odlikovan je Ordenom Crvene zvezde.
Istakao se u proleće 1944. u borbama u Ukrajini. Nalazio se u sastavu 1961. borbenog protivtenkovskog artiljerijskog puka koja se nalazila u sastavu Devete gardijske kozačke divizije, odnosno Prve gardijske konjičke grupe. Nakon oslobođenja Odese 10. aprila 1944. godine, njegova grupa je napredovala jugozapadno, prema ušću Dnjestra, uništavajući neprijateljske jedinice koje su se povlačile iz okruženih jedinica. U borbi kod Aleksandrovke 11. aprila 1944. godine, nalazio se sa grupom vojnika iza neprijateljskih linija. On je tada pružao medicinsku pomoć i nosio oružje do mesta jednog oficira i dva vojnika, a takođe je pružio pravovremenu lekarsku pomoć petnaestorici sovjetskih vojnika. Za ovaj podvig je od strane komandanta puka bio predložen za Medalju za hrabrost, ali ga je komandant Devete gardijske konjičke divizije 21. aprila 1944. godine odlikovao Medaljom za vojne zasluge.
Nakon prodora partizansko-sovjetskih trupa u Beograd, Kravcov se 16.oktobra našao na čelu jurišne partizansko-sovjetske grupe koja se zaštićena jednim tenkom kretala Ulicom Kralja Aleksandra ka zgradi Glavne pošte. Ova grupa je u blizini Crvkve Svetog Marka naišla na nemački bunker iz koga je zasuta vatrom. Pošto se posada bunkera uporno branila, Kravcov je odlučio da reaguje. Svojim borcima je naredio da iz automata i puškomitraljeza gađaju puškarnice bunkera, dok se on prolazeći kroz miniran prostor i žičane prepreke, približio bunkeru i ubacio bombu u jednu njegovu puškarnicu. Nakon toga je bio pogođen i teško ranjen. Od posledica ranjavanja preminuo je u bolnici 18. oktobra 1944. godine.
Sahranjen je 22. oktobra u zajedničkoj grobnici boraca Crvene armije na tadašnjem Pozorišnom trgu (danas Trg Republike) ispred zgrade Narodnog pozorišta.
Nakon izgradnje Groblja oslobodilaca Beograda, 1954. njegovi posmrtni ostaci su preneti na ovo groblje. Za uzorno obavljanje borbenih zadataka na frontu i borbe protiv nacističkih osvajača, kao i pokazanu hrabrost i herojstvo posthumno je 24. marta 1945. godine proglašen za heroja Sovjetskog Saveza i odlikovan Ordenom Lenjina.
Hvala Nikolaju Kravcovu na svemu što je učinio za oslobađanje našeg naroda, države i Beograda.
Neka mu je večna slava i hvala mu!

Dr Uglješa Mrdić

22. oktobar 2019. godine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *