Nisu ih zaboravili: U Staroj Pazovi, u nove stanove useljeno 169 izbegličkih porodica…

Da humanizam i briga o svojim sugrađanima ma odakle stigli i sa kakvom nevoljom – dokaz je višedecenijska akcija nadležnih u opštini Stara Pazova! Izbeglicama su nedavno dodeljeni novi stanovi, a onima kojima nije mogla da se ispuni  ta želja, dodeljivan je građevinski materijal! Srbija i lokalne samouprave godinama čine sve kako bi zbrinuli one koji su morali da beže glavom bez ozbira sa svojih vekovnih ognjišta i čiji je ceo život bio spakovan u jednu traktorsku prikolicu ili gepek raštimovanog “jugića”… 

U Staroj Pazovi  pre nekoliko meseci uručeni su ugovori o dodeli građevinskog materijala izbeglicama iz BiH i Hrvatske. O tome Komesarijat za izbeglice je svojevremeno daao I zvanično saoapštenje: “Komesarijat za izbeglice je u Staroj Pazovi uručio ugovore o dodeli 38 paketa građevinskog materijala izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, sa prebivalištem na teritoriji te opštine, saopšteno je iz Komesarijata”.

0Piše: FoNet24. jula 2019. 14.18

    

Foto: legalizacija.građevinarstvo.rs (Ilustracija)

Pomoć je dodeljena u okviru Regionalnog stambenog programa, a maksimalna vrednost jednog paketa iznosi 9.000 evra.

Pomoćnik komesara za izbeglice Ivan Gerginov rekao je da je opština Stara Pazova jedna od onih u kojima se veoma ozbiljno radi na stambenom zbrinjavanju izbeglica, jer se trenutno gradi 169 stambenih jedinica, dok se useljenje u 30 novoizgrađenih stanova u Golubincima očekuje uskoro.

Da ove reči pre nepunih godinu dana nisu bile samo puka fraza i politička demagogija, dokazali su čelnici staropazovačke opštine:  Izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji opštine Stara Pazova, u avgustu ove godine, uručeni su ključevi od ukupno 169 stanova izgrađenih u okviru potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa.

Zbog situacije sa koronavirusom, ključevi su korisnicima sukcesivno uručivani tokom nekoliko dana, da bi preostale porodice, uz sve epdemiološke mere, primile ključeve u sredu 5.8.2020. godine, od predsednika opštine Đorđa Radinovića, ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i komesara za izbeglice i migracije Vladimira Cucića. Zvaničnici su korisnicima poželeli dug i srećan život u novim domovima.
Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.


Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj saveta Evrope, a finansiran je prvenstveno donatorskim sredstvima. Najveći donator je Evropska unija, zatim Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska, Turska, Luksemburg, Španija, Kipar, Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka.

E.E.