OD KRIVIČNE PRIJAVE DO PRESUDE: Šabački referendumi pali na Ustavnom sudu!

Postoje li Šapčani prvog i drugog reda? Po ovdašnjoj gradskoj upravi postoje, jer samo oni koji su platili porez na imovinu mogu da predlažu projekte za infrastrukrurno opremanje mesnih zajednica ili poboljšanje uslova života u njima, ali i da učestvuju na referendumima koji se povodom toga organizuju. Da li ova odluka, koja je već zaživela u više prigradskih i seoskih mesnih zajednica i zvanično diskrimiše ostale meštane odlučivaće Ustavni sud Srbije, jer je narodni poslanik Boban Birmančević (SNS) ovih dana podneo inicijativu za ocenu njene ustavnosti i zakonitosti.

Odluka Ustavnog suda otkloniće i dilemu da li je jedna ideja – da građani sami, neposrednim glasanjem odlučuju o projektima na koje će biti utrošena sredstva preneta njihovim mesnim zajednicama od poreza na imovinu fizičkih lica, već u samom začetku izvitoperena. Njeni oponenti ističu da je na taj način gradska vlast, koju predvodi kolicija okupljena oko stranke Zajedno za Srbiju (ZZS), preuzela ovlašćenja Saveta MZ kao legitimnih organa lokalne samouprave, a koje je gotovo listom izgubila na prethodnim mesnim izborima.

Pred Ustavnim sudom osporene su odluke Skupštine grada od 16. juna i 13. jula 2017. o načinu korišćenja prenetih sredstava od poreza na imovinu, zatim pravilnik Gradskog veća od 13. jula iste godine o utvrđivanju spiska učesnika neposrednog izjašnjavanja o predlozima projekata MZ, kao i upustvo Gradske uprave za primenu odluka, takođe iz 2017.

Ove odluke, pravilnici i uputstva su diskriminatorski, smatra podnosilac Birmančević, jer propisuju da pravo predlaganja projekta ima grupa od najmanje pet odsto učesnika neposrednog izjašnjavanja, pod uslovom da su prijavljeni na adresi nepokretnosti na teritoriji MZ za koju je uredno izmirena poreska obaveza. To je protivno i Odluci o MZ (Sl. list 4/2016) i Zakonu o lokalnoj samoupravi po kojima Savet MZ donosi odluku o utrošku finasijskih sredstava. Isto je predviđeno je i Statutom MZ. Na ovaj način preuzimaju se ovlašćenja mesnih zajednica, a posebno – uskraćuje se izborno pravo građanima koji nisu na vreme platili porez, u veći slučajeva zbog nemaštine.

U inicijativi upućenoj Ustavnom sudu, predlagač navodi da je Gradska uprava pozvala građane na izjašnjavanje, pri čemu se u uputstvu iste taj postupak naziva referendumom, iako u Odluci o MZ i statutima MZ stoji da Savet MZ organizuje i sprovodi referendum. Osporavani akti, takođe, ne predviđaju ni broj izašlih građana, niti broj glasalih što je u suprotnosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi (čl. 40) ali i Statutom grada (čl. 82. st 4.).

U dopisu Ustavnom sudu prosleđeni su i primeri MZ Pocerski Pričinović, u kojoj biračko pravo ima 3.641 meštanin, pri čemu su anketari Gradske uprave, specijalno formirani za ovu priliku, upisali 579, a na referendumu je glasalo 189, što je tek 4,91 odsto biračkog tela. U MZ Zminjak referendum je „prošao“ sa 9,91 odsto, u MZ Bukor sa 28,5 odsto, u MZ Lipolist sa 4,51 odsto, a u MZ Grušić sa 15,65 odsto građana koji su izašli na referendum.

Po istom principu, u organizaciji Gradske uprave Šabac, koja je u međuvremenu, pored legitimno izabranih Saveta MZ, postavila u MZ svoje poverenike, upućen je 26. oktobra ove godine poziv građanima još 22 mesne zajednice, koji su „upisani u spisak učesnika neposrednog izjašnjavanja“ da u svojstvu ovlašćenog predlagača – grupe građana u roku od deset dana podnesu predloge projekata Gradskoj upravi.

Svi ovim odlukama i radnjama povređen je član 21. Ustava Srbije kojim je propisano da su pred Ustavom i zakonom svi jednaki; da svako ima pravo na jednaku zakonsku zaštitu bez diskriminacije; da je zabranjena svaka diskriminacija po bilo kom osnovu…, kao i član 52. koji kaže da svaki punoletan, poslovno sposoban državljanin RS ima pravo da bira i bude biran; da je izborno pravo opšte i jednako, a izbori slobodni i neposredni, navodi u inicijativi za ocenu ustavnosti narodni poslanik Boban Birmančević.

Preuzeto sa: https://mmijuskovic.home.blog/

Foto: http://www.ustavni.sud.rs