Od oktobra dualno obrazovanje i na fakultetima – U planu tri studijska programa

Srbija bi od oktobra ove godine mogla da ima dualno obrazovanje i na fakultetima, najavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, koji se obratio video porukom na studentskoj onlajn konferenciji.

– Izrada i kreiranje studijskih programa je sada u rukama fakulteta i kompanija koje traže zajednički interes za realizaciju ovakvih studijskih programa. Interesovanja ima i verujem da ćemo već od oktobra 2021/2022. godine imati prve studijske programe u oblasti odevnog inženjerstva i dizajna, vazduhoplovnog mašinstva i pejzažne arhitekture – rekao je ministar, navedeno je na sajtu Ministartsva.
Dodao je da studenti kroz ovaj model dobijaju spremnost da se suoče sa svim radnim obavezama na poslu, jer poznaju proces i sistem rada, način i kanale komunikacije, te da ovaj način studiranja podrazumeva teorijsku nastavu, rad u kompaniji i mentorstvo.
Ružić je rekao sa su Srbija i njeni studenti na sigurnom putu da prvi put dobiju Zakon o studentskom organizovanju.
– Ovaj zakon donosi nove mogućnosti za studentsko organizovanje i veće mogućnosti da artikulišete svoje potrebe, usaglasite stavove i kreirate oblasti od značaja za studentsku zajednicu. Nacrt zakona je na javnoj raspravi do 17. aprila, nakon koje će biti upućen Vladi i Skupštini na usvajanje – rekao je on.
Onlajn konferenciju posvećenoj dualnim studijama na visokoškolskim ustanovama oranizovala je Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) povodom Dana studenata.
Firme:
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
Izvor: www.ekapija.com
Foto: Pixabay.com