OSVETA EU TITOVIM UDBAŠIMA I UBICAMA (4)

Hadri kupovao kalašnjikove za OVK-a!

Više puta je i javno govorio bivši Udbaš, Božidar Spasić  o Hadriju i njegovim vezama sa Udbom. Tada je za jedan dnevni list rekao da je Hadri, koji je rodom iz Peći, šezedesetih godina prošlog veka prebegao u Albaniju i postao saradnik albanske tajne službe Sigurimi.

  • Vratio se u Jugoslaviju, gde ga je vrbovala i Udba, pa je bio dvostruki agent. Pridružio se pristalicama albanskog kralja u emigraciji Leke Zogua . pričao je Spasić. – Informacije do kojih je srpska služba došla kažu da je negde oko 1975. boravio i u Moskvi te da je moguće da je sarađivao i sa KGB-om. Navodno je imao kontakte i sa NATO-om, i to preko ljubavnice koja je, kao visokopozicionirana službenica, radila u sedištu te alijanse u Briselu. Hadri je imao izgleda I problem sa zemljacima sa Kosova, pa nije slučajno što je imao ljubavnicu baš iz NATO?! Računao je I na njihovu pomoć ko bude nevolje…

Pojedinci iz SDB Jugoslavije, koji su odavno u mirovini, tvrde da je bila velika greška što je likvidiran Hadri:

  • Hadri je bio sasvim ok tip, obrazovan I pametan i sa njime se moglo raditi i radilo se, jer je imao komunikacije na više strana, pa nam ni danas nije jasno čija je odluka bila da se on likvidira, ako je uopšte to uradila “naša služba”?! Zašto se odmah išlo na radikalne metode, kad je, mislimo, moglo I drugačije…

Misteriju dodatno komplikuje i činjenica da je na Kosovu bilo mnogo dvostrukih agenata među Albancima. Dobro je poznato da je za našu službu radio i brat Hašima Tačija, a neki čak tvrde da je i Tači bio do početka ratnih sukoba na Kosovu lojalan našima…

Boža Spasić je na vrlo uverljiv način opisao lik i delo  Envera Hadrija, tvrdeći da je on upravo jedan od začetnika novog svetskog zla koje je tek deceniju kasnije oličeno u zloglasnoj terorističkoj organizaciji Al Kaidi:

  • Ma mi smo uhvatili njegove depeše o tome kako je poslao pare da se kupi 9 kalašnjikova u Cirihu i da se autobusom pošalju na Kosovo!? Mi smo naravno doznali za to. Pa, jedan kalašnjikov se mogao kupiti u Cirihu za 960 franaka. I oni su kupili. Mi organizujemo zasedu. Sačekamo autobus, jer je vozač bio naš. Stignemo autobus kolima kod Slavonskog Broda. Preuzmemo robu, uništimo udarne igle na puškama i vratimo ih nazad. Ne znajući šta smo uradili, pratimo ih dvogledom sa seoskog groblja. Roba je stigla u jedno selo, nadomak Prištine. Onda pozovemo naš centar u Prištini I kažemo: “ Idite, pohapsite tu bagru!”…

Briselski sud je sudio svu trojicu u odsustvu. Veselin Vukotić, bio je uhapšen u Španiji sa hrvatskim pasošem, ali je izbegao izručenje u Belgiju, jer je za njim bila na snazi poternica Srbije i Crne Gore. Andrija Drašković uhapšen je u junu prošle godine na splitskom aerodromu po evropskom nalogu za hapšenje. Odmah je ponudio kauciju od 50.000 evra da bi se branio sa slobode, međutim, sud je zahtevao 100.000 evra, uz oduzimanje pasoša kako ne bi mogao da napusti Hrvatsku do odluke o ekstradiciji i eventualnog izručenja. Dan pred ekstradiciju u Belgiju, Drašković je pobegao u Srbiju.

Veselin Vesko Vukotić je u pisanoj izjavi koju je u vreme dok je bio u zatvoru u Španiji,poslao našoj redakciji tvrdio da on nema nikakve veze sa ubistvom Hadrija i da je to sve plod plitičke igre i pokušaja da ga ucene ne bi li bio svedok protiv Slobodana Miloševića u Hagu?! Naravno, da mu nije bilo ni na kraj pameti da svedoči protiv Miloševića i optuži ga, da je bio naručilac nekih ubistava u Srbiji… I nije to izbegao zbog toga što je bio navodno prijatelj sa Miloševićem, nego zato što nije želeo da lažno svedoči..

  • Vesko Vukotić je stigao u Beograd kao mlad i hrabar momak koga je u boksersku salu odveo prijatelj i zemljak Andrija Lakonić, koji je takođe bio poznat i dobar bokser – tvrdi jedan njihov zemljak Nikšićanin, koji živi u Beogradu, svedok mnogih davnih vremena sa ulice. – Snalazili su se, kako da pored boksa u kome, odmah da kažem, nije bilo para – zarade za život. Ne znam ja ko je i da li je radio za državu, ali znam da su u pitanju bili hrabri i dostojanstveni momci. Tako su počeli da rade po klubovima, da zarade neku kintu…Tada nije bilo kao sada, stotine klubova, kafića, splavova.. Malo je bilo poznatih mesta za izlaske..Recimo Klub narodnjaka na Sajmu je bio jedno od kultnih mesta gde se izlazilo…

I treći osuđeni u slučaju ubistva Hadrija u Belgiji, Andrija Drašković odlučno negira bilo kakvu umešanost u ovaj slučaj. Čak je pre izesnog vremena hteo da ide u Belgiju I dokaže svoju nevinost:

  • U poslednjem trenutku smo saznali da mu se sprema atentat u belgijskom istražnom zatvoru, koji je prepun Šiptara, pa smog a jedva ubedili da bi to bio siguran kraj za njega – kaže njegov branilac, advokat Veljko Delibašić. To je I nedavno javno ponovio u jednoj tv emisiji na srpskoj televiziji. – Sasvim je apsurdno I bespredmetno da pričamo o umešanosti moga klijenta, Andrije Draškovića u ovo ubistvco. Kada se to desilo, Andrija je imao 25 godina I dobro je poznato da je bio student koga su izdržavali roditelji. Ali, on je imao veoma bogate roditelje pored kojih je mogao sebi da priušti najluskuznija kola, provode na najotmenijim svetskim mestima… Kažu da je već kao maloletnik držao u Beogradu diskoteku. Važio je za boema, zavodnika… Ako je imao novac,onda se pitam kakav je on to motiv imao da učestvuje u jednom takvom ubilačkom činu… Sve je to apsurdno I besmisleno, mada ja još uvek, kao njegov branilac nisam video presudu po kojoj je osuđen na doživotnu robiju, kao što nisam ni video optužnicu protiv njega. Ako su već dosledni u nameri da nekoga osude za ubistvo Envera Hadrija, onda je najpoštenije da naš tužilac pokrene postupak pa da na suđenju u Beogardu vidimo ko I kakve dokaze ima I protiv koga?  Poznato vam je da je Andrija Drašković svojevremeno bio uhapšen u Francuskoj po poternici iz Italije: radilo se o optužbama  za teška dela iz oblasti organizovanog kriminala, trgovine  I navodnom povezivanju ruske mafije sa italijanskom I još mnogo toga, što nije imalo nikave veze sa njim. I naravno, uspeli smo da opovrgnemo sve optužbe I morali su da ga puste. Nešto slično, ali sada po zahtevu iz Belgije, uhapšen je u Splitu, ali, znajući šta mu se sprema u Belgiji nismo smeli da dozvolimo da tamo i ode. Siguran sam, spasili smo mu  život!

Svi akteri ovog nemilog slučaja odaju punu zahvalnost državi Srbiji, odnosno njenim organima što se uopšte nisu upecali na medijske priče I što su sačuvali hladnokrvnost I prisebnost.

Vesko Vukotić u kućnom pritvoru

Drašković i Spasić su na slobodi u Srbiji, dok je Vukotić u kućnom pritvoru zbog postupka koji se protiv njega vodi u Višem sudu u Novom Sadu i za pokušaj ubistva Milorada Lužaića u petrovaradinskoj kladionici „Pin bet“ u septembru 2014. Godine.

Drašković je pre tri godine u Srbiji izdžao kaznu zatvora zbog ubistva Zorana Plećića u beogradskom restoranu Knez 2000. godine. Bio je osuđen na 10 godina zatvora, ali mu kazna bila smanjena za četvrtinu.

Оставите одговор