Padaju poslednje žute maske: “Don Paun” potvrdio Vučićeve javne prozivke – priznao da država ulaže u Paraćin!?

Žuti predsednik opštine Paraćin Saša Paunović je svašta napisao u žalbi “ evropskim mundirima”, na tobožnje stanje u ovoj srpskoj lokalnoj samoupravi pod upraviteljstvom ostataka dosmanlijske vlasti,  ali sigurno nije mogao da sakrije ono glavno, što svako vidi, pa i oni u dalekom Briselu i bližem Beču!?

A, to je,  da država Srbija, njena vlada ni jednog jedinog trenutka nisu zaboravili ovu lokalnu samoupravu i njene građane samo zbog toga što je ovo jedna od poslednjih oaza “ doskratije” nastale u vremenu prvobitne akomulacije kapitala na srpski način čerupanjem i uništavanjem privrede kroz pljačkaške privatizacije i stvaranja nove kaste srbotajkuna  po ugledu na susedne vazalske zemlje sa kojima brišu noge  gospodari iz Brisela, Berlina, Pariza i Londona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je javno pozvao predsednika opštine Sašu Paunovića da kaže koliko je investicionih sredstava država Srbija usmerila ka njihovoj opštini, koliko je projekata finansirala i koliko se trenutno finansira i koliko će tek biti finansirano? Pa, opet, paraćinski “Don”, dugogodišnji lider, čovek koji se vlasti drži “kao pijan plota, ne birajući društvo niti sredstva da na njoj opstane”, na vrlo neumesan način traži poslednje rešenje za svoj politički opstanak. A, to je pokušaj lažnog uzbunjivanja Saveta Evrope, pred kojima hoće svoju sopstvenu sredinu da predstavi kao nekakvu crnu rupu na karti Srbije u kojoj su kobajagi ugroženi i životi ljudi, posebno njihovi,(sa vlasti), u kojoj se ne može “normalno živeti”…

Tragajući za istinom i činjenicama, a koje ukazuju da se bliži kraj više od decenije duge ere Paunovićeve vladavine Paraćinom, antikorupcijski i neprofitni portal Embargo potražio je odgovore na neka pitanja od predsednika opštine!

Sa malim zakašnjenjem je ljubazno odgovorio, ali za njega lično I onaj manjuinski deo birača koje predstavlja – bolje bi bilo da i nije!? Jer, to što nam je odgovorio i priznao, skoro u potpunosti obesmišljava “tužakanja po evropskim kuloarima i  kanabetima političara prošlosti”…

Evo naših pitanja i odgovora gospodina Saše Paunovića:

Koliko ste sredstava ove godine dobili iz republičkog budžeta, a koliko prošle godine?

– Ugovori iz 2017.god. objavljeni su na adresi:

https://www.facebook.com/pg/paunovic.a.sasa/photos/?tab=album&album_id=1586600938057586

Ugovori iz 2018.god. objavljuju se na adresi:

https://www.facebook.com/pg/paunovic.a.sasa/photos/?tab=album&album_id=1743064599077885. U samim ugovorima piše koja je namena sredstava, a u većini slučajeva plaćanja direktno vrše državne institucije ili međunarodne organizacije. Treba imati u vidu da ima i višegodišnjih projekata (neki će trajati i pet godina, a propremani su takođe godinama).

Tokom 2017.god. opštini Paraćin nadoknađen je i jedan deo sredstava za koje nam je „greškom“ ministarstva finansija umanjen transfer od 2014.god. i to u iznosu od 35 miliona dinara, a ova sredstva nisu mogla biti uključena u budžet, jer su stigla prekasno na kraju budžetske godine, pa će većim delom biti na raspolaganju zbog zakona o budžetskom sistemu tek od 2019.god.

Da li su i našta potrošena ta sredstva?

– Kako je u prethodnom pitanju odgovoreno, u svakom ugovoru piše na šta su sredstva utrošena. Neki projekti sprovode se tokom više godina.

Zašto javno niste obelodanili da ste od države kao lokalna samouprava dobili sredstva?

– Ne samo da sam lično „javno obelodanjivao“ koliko smo dobili sredstava, nego sam koristio svaku priliku da o tome pričam (brojne konferencije za štampu i slično), što možete utvrditi vrlo lako. Na primer proverite link http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html%3A686019-U-Paracinu-radovi-vredni-11-miliona-evra

Kako je moguće da ste u koaliciji sa čovekom koga ste ranije javno prozivali da se bavi nekim nezakonitim radnjama? 

– Svako ko dobije podršku građana na izborima, uz uslov da prethodno građani imaju sva saznanja o kandidatima i uz jasno iskazanu nameru koju i u praksi sprovodi da će raditi u interesu građana po ranije poznatom programu, kvalifikovao se da učestvuje u skupštinskoj većini. Ovog trenutka jedina osoba za koju je nesumnjivo utvrđeno da je učestvovala u koruptivnim radnjama, podmićivala direktora rudnika Resavica sa 1.6 miliona dinara, a da je to skrivala od javnosti i da to u vreme izbora nije bilo poznato je jedan od poverenika SNS-a u Paraćinu. Kako je moguće da je SNS u koaliciji na državnom nivou sa ljudima za koje su ranije funkcioneri SNS pripremali zatvorske uniforme?

Plaši li vas činjenica da nemate većinsku podršku u narodu, već ste je namakli ulazeći u neprincipijelne koalicije?

– Rezultati izbora su jasno rekli ko ima većinsku podršku – većinsku podršku dobile su iste političke organizacije koje su je imale i pre izbora, a rekao bih da je veoma principijelno ako formirate skupštinsku većinu po peti put sa manje – više istim političkim organizacijama.

Šta ste naveli u pritužbama „evropskim mundirima“ protiv sopstvene zemlje?

– Nikakvim „evropskim mundirima“ se nisam „prituživao“ na sopstvenu zemlju, očigledno ne pravite razliku između Evropske unije i Saveta Evrope čiji je ravnopravni član i Srbija, ali i Rusija, Turska, Gruzija…, tj. Savet Evrope je naša – srpska organizacija isto koliko ruska, turska ili švedska i baš postoji zbog toga da se građani njoj mogu obratiti kada vladajući režim u nekoj od zemalja krši ljudska prava i slobode. Čini se da Vi smatrate da je SNS „naša zemlja“, ali naša zemlja je mnogo širi pojam od vladajućeg režima SNS-a, zapravo to uverenje da je naša zemlja isto što i SNS je upravo jedan od problema.

Jeste li pokušali o tim navodnim problemima da razgovarate u resornom ministarstvu i sa kime?

– Jesam, obratio sam se predsednici Vlade Srbije, ministarstvu za lokalnu samoupravu, predsednici Narodne skupštine i Ustavnom sudu, a pismo predsednici Vlade Srbije ponovo sam poslao prošle nedelje sa predlogom da ova sporna pitanja, ukoliko ima volje, najpre pokušamo da raspravimo u zemlji.

E.E.

Sutra: Šta  “Don Paun” traži od premijera Srbije?

Оставите одговор