Pajtić kao Šojić: “Lepa Brena za četiri osobe”!? (3)

“Žuta”, Ana Makanova  samoj sebi i suprugu isplaćivala “masne” honorare!

Zlatna afera i ubistvo Jelenka  su debeli razlozi za istragu državnih organa  zbog “pljačke” budžeta Pajtićeve  vlade!

Ana Makanova, potpredsednica DS-a i Pajtićeve vlade, je učinila  nešto neverovatno: sa samom sobom je potpisala autorski ugovor i od NSSNM uzela 30.000 dinara!!! Mašala! Zafalilo gospođi, valjda za šoping…

Ana Tomanov Makanova je dugo godina ispred slovačke nacionalne manjine bila bliska Pajtićeva saradnica, pa čak i potpredsednica vlade i potpredsednica DS-a za Vojvodinu. Danas, posle nekoliko godina, gospođa Makanova trebalo bi konačno da nadležnim organima odgovori na brojna veoma neprijatna pitanja:
– Zašto predsednica NSSNM Ana Tomanova Makanova skriva imena saradnika iz AP Vojvodine koji su dobili zlatni nakit prilikom oproštajne večera upriličene u čast odlazećeg slovačkog ambasadora Igora Furdike 2011.godine? – traže odgovor članovi Saveta Slovaka.

Ako je sve bilo u skladu sa Zakonom zbog čega se krije identitet funkcionera koji su primili zlatni nakit od predsednice NSSNM Ane Tomanove Makanove, pitaju se oni?

Građani Vojvodine imaju pravo da znaju, da li su saradnici (funkcioneri) iz APV ili Vlada APV, sekretari i sekretarijati APV iz 2011. godine prijavili specijalne poklone, zlatni nakit,  Agenciji za borbu protiv korupcije?Naravno da do sada nisu. A, prošlo je punih  6 godina.

Članovi Saveta Slovaka u Vojvodini traže odgovor i ujedno odgovornost Ane Makanove zbog toga što je novac  planiran za unapredjenje dva slovačka festivala preko Odbora za kulturu NSSNM, nenamski potrošen na zlatni nakit? Zašto predsednica Makanova skriva informaciju da je i preko Odbora za obrazovanje NSSNM plaćala  zlatni nakit?
Portal Embargo javno pita ondašnje čelnike Vojvodine, na koji način su platili  lov I ustreljivanje  kapitalnog jelena, smeštaj i svečanu večeru, kad za takve stvari ne postoji stavka u pokrajinskom budžetu? I kako je to mogao da odobri predsednik Vlade APV Bojan Pajtić i potpredsednica Vlade APV ujedno i predsednica NSSNM Ana Tomanova Makanova na zajedničkom sastanku? Jesu li ovaj trošak možda podveli pod “ Lepa Brena za četiri osobe”, kao u našoj kultnoj komediji-parodiji “Tesna koža”?

Koja je uloga u ovoj aferi  predsednika Vlade APV Bojana Pajtića? Predsednica priznaje u svom obaveštenju članovima NSSNM,  da je bilo dogovoreno u prisustvu Bojana Pajtića, da će se NSSNM na adekvatni način dodelom specijalnih poklona zahvaliti celom timu saradnika iz organa i ustanova APV…
Predsednica NSSNM prenosi odgovornost sa institucije koja je kupila zlatni nakit na drugu instituciju AP Vojvodinu i upliće u slučaj Ildiko Hajbvajs (koja je preminula prošle godine!?),  a bila je njena bliska saradnica, kao pomoćnica predsednika Vlade APV i njena lična  drugarica?

Da sa moralom i savešću gospođe Ane Tomanov Makanov odavno nešto ne štima iz “mora dokaza” izdvajamo samo jedan, posebno interesantan:

Verovali ili ne, ona je pravila autorske ugovore sama sa sobom, za “bednih” 30.000 honorara!? Da, dobro ste pročitali: Ana Makanova je potpisala ugovor sa samom sobom! Ana Makanova autor sa Anom Makanovom kao predsednicom NSSNM!?

Ovo je nedavno obelodanio član Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Pavel Surovi, na konferenciji za novinare, koju je održao ispred sedišta Saveta Slovaka u Novom Sadu,  optuživši predsednicu Anu Tomanovu Makanovu za nepotizam i netransparentno trošenje sredstava slovačke zajednice.

Surovi je novinarima pokazao i podelio ugovore koji pokazuju da je Ana Tomanova Makanova kao predsednica Nacionalnog saveta Slovaka potpisivala ugovore sa samom sobom ali i sa svojim suprugom.

Navodno, autor Ana Tomanova Makanova se ugovorom obavezala da će da učestvuje u idejnom sadržaju, kulturno umetničkom i voditeljskom osmišljvanju programa desetogodišnjice obeležavanja osnivanja Nacionalnog saveta u Novom sadu kao i otvaranju Slovačkih narodnih svečanosti u Bačkom Petrovcu. Za to je naručilac nagradio autora odnosno Ana Tomanova Makanova samu sebe sa 30.000 hiljada dinara!

Bivši ambasador Igor Furdik sa Anom Makanovom

-Umesto da joj bude čast i zadovoljstvo da po funkciji, kao predsednica NSSNM, učestvuje u organizaciji i otvaranju proslave, tako značajnog jubileja 10. godišnjice Nacionalnog saveta Slovaka kao i svečanog programa Slovačkih narodnih Svečanosti, gospođa Makanova tu svoju protokolarnu, organizacionu i voditeljsku ulogu dodatno je naplatila i to sa čak 30.000 hiljada dinara. U pitanju je krajnje amoralni čin i manipulacija funkcijom zbog koga bi Makanova trebala da podnese ostavku – rekao Surovi.

– Postavljam pitanje,  da li je tada Ani Tomanovoj Makanovoj visokoj funkcionerki Demokratske stranke, pored njene potpredsedničke plate u Skupštini AP Vojvodine i poslaničkog paušala što je zajedno iznosilo mesečno oko 160.000 dinara, zafalilo za neku kupovinu tih 30.000 dinara,  pa se spustila na taj nivo, da potpiše ugovor sa samom sobom, zloupotrebi položaj i obruka rad Saveta koji čine i pošteni i čestiti ljudi. Verovatno je u to vreme mislila da može sve i da time neće niko nikada da se bavi niti da istražuje. Ovo je jedinstven slučaj. Do sada smo videli razne oblike malverzacija i zloupotreba položaja, ali da funkcioner bude u isto vreme i naručilac i izvršilac radova i da sama sa sobom potpiše ugovor o delu to je za nas šokantno saznanje. Ovaj primer zaslužuje da uđe u Ilustrovani rečnik korupcije!?

Takođe Surovi je pokazao i neke od ugovora koje je Nacionalni savet Slovaka, odnosno Ana Makanova potpisivala sa svojim suprugom Janom Makanom. Jedan autorski honorar koji je Makanova preko Nacionalnog saveta Slovaka isplatila svom suprugu iznosio je 40.000 dinara, a drugi 50.000 dinara.

On je pozivao i ostale članove Nacionalnog Saveta Slovaka da se ograde od ovakve prakse predsednice NSS i sačuvaju svoj ugled i poštovanje koje imaju u slovačkoj zajednici. Ujedno je pozvao Agenciju za borbu protiv korupcije da pored kupovine zlatnog nakita proširi istragu i na druge afere u vezi trošenja novca namenjin slovačkoj manjini.

Ekipa portala Embargo

 

 

Šopingovala u Mađarskoj o trošku Saveza!

Pavel Surovi je novinarima pokazao i računovodstvenu analitičku kartu Nacionalnog saveta Slovaka iz koje se vidi da je Savet Slovaka knjižio ulaznu fakturu u iznosu od 189.397,80 dinara iz diskonta Hatar Diszkont u Mađarskoj.

-Postavljam pitanje, šta je to predsednica kupovala i kako je prenosila i transportovala robu preko granice? – zapitao se Surovi.

Оставите одговор