Para, ajvara i guzice

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju (ZZS) Nebojša Zelenović, koji je gotovo dvotrećinskom većinom glasova građana počišćen na minulim lokalnim izborima sa funcije šabačkog lordmera, pohvalio se danas popodne na svom Tviter nalogu da je učestvovao na sastanku sa specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom. O čemu se Zelenović jadao američkom zvaničniku, šta ga je sve molio, sam je odmah, zatim, prepričao za Đilasove medije.

Reč je, naravno, o „pokvarenoj ploči“, koju bivši gradonačelnik vrti već više od pola godine, sa kojom se smučio ne samo sugrađanima u Šapcu, već i celoj pristojnoj Srbiji, a najposle i većem delu opozicije, koja mu nije oprostila, kako kažu, izdaju zarad ogoljene borbe za očuvanje sopstvene fotelje. Šta mu je Palmer na jadikovke rekao – ne znamo, jer se Amerikanac nije javno oglašavao, iako naslov na sajtu „Nove S“ bezobrazno sugeriše drugačije.

E sad, ne znam tačno, što mi je čitajući taj „izveštaj“ pala na um jedna priča, više anegdota, iz naše istorije, kada je Kodža Miloš (Obrenović) otpravljao protojereja valjevskog Mateju Nenadovića u Stambol da nešto izmoli kod velikog vezira. Objašnjavao je tako Miloš svom poslaniku koliko smo mi najaki, a oni tamo moćni – silni, propitujući ga sve i svašta, na što je prota odgovarao potvrdno.

„A znaš li ti, pope, šta vezir najviše voli? Ne znaš“, reče Miloš, ne čekajući ovog puta njegov odgovor. „Vezir, moj pope, najviše voli para, ajvara i guzice“.

Bivši gradonačelnik Šapca se kune da nije munuo pet miliona evra iz gradskog budžeta, za što ga je šabački SNS prozivao, pa verujem da para nema. Prošlogodišnji ajvar, hvalio nam se lično i o tome na Tviteru, podelio je po stranim ambasadama. A novi još nije stigao…

Bogoljub Rajić

Šabački list