Petronijević: Prijatno sam iznenađen da su šefovi OVK još u pritvoru, i dalje sumnjam u taj sud

Poznati advokat Goran Petronijević sumnja u domete Specijalnog suda i tužilaštva Kosova sa sedištem u Hagu i smatra ga isključivo mehanizmom za pritisak i kontrolu.

„Ne verujem u taj sud još od momenta kada se pojavio i počeo da radi. U pitanju je jedna vrsta političkog mehanizma, koji je Vašington, odnosno globalistički deo EU, koji je u saglasju sa aktuelnom američkom administracijom formirao, kako bi disciplinovao i držao pod kontrolom one koji ne slaušaju, kao što su svojevremeno Haški tribunal koristili za pritisak na Srbe. Bojim se da je i sada to glavni razlog osnivanja suda, jer kao što znate, sada su pred izbore eliminisali Tačija, Veseljija i ostale, kako bi direktno uticali na njihov ishod”, smatra Petronijević.

 

Iskusni advokat ne isključuje mogućnost da će sud ukunuti pritvor Tačiju i ostalima kada proceni da je situacija posle izbora pod kontrolom. Ubeđen je da u postupcima pred Specijalnim sudom ne može biti postignuta pravda za srpske žrtve. Petronijevića posebno brine optužnica, koja samo pominje ratne zločine počinjenje nad Srbima i uglavnom se bavi međusobnim likvidacijama Albanaca na Kosovu.

„Gotovo 80 odsto te optužnice se odnosi na krivična dela povezana sa međusobnim ubijanjem Albanaca. Optuženi su za zajednički zločinački poduhvat. Apriori sam protiv tog oblika krivične odgovornosti, ali primenili su ga na nas, pa na Hrvate, a evo sada je došao red i na Albance. U optužnici se navodi da je cilj zajedničkog zločinačkog poduhvata da se pod kontrolu stavi čitavo Kosovo ubijanjem, zlostavljanjem i zastrašivanjem političkih protivnika. Smatram da je etničko čišćenje Kosova od Srba i nealbanaca moralo biti definisano u optužnici kao cilj zajedničkog zločinačkog poduhvata, a ne politička ubistva i stavljanje pod kontrolu čitavog Kosova. Međusobna ubistva Albanaca ne treba mnogo da nas interesuju, sem u delu da rasterećuju Srbe i skidaju deo odogoovornosti, jer je međunarodna javnost tvrdila da smo mi odgovorni za sve zločine na Kosovu“, ističe Petronijević.

Ipak iskusni beogradski advokat nije očekivao da će Specijalni sud odbiti zahtev odbrane bivših komandanata OVK za puštanje iz pritvora, ali ne isključuje mogućnost da je razlog za to njihovo sklanajnje, dok ne prođu izbori na Kosovu i ne formiraju se parlament i vlada.

 

„Verujte da sam malo bio prijatno iznenađen da su vođe OVK ostale u pritvoru, ali opet razmišljam da to možda nije zbog izbora, da se oni sklone, pa onda ćemo videti, pa ćemo polako početi da ih puštamo, pa ćemo videti da li ima ili nema dokaza. Svi smo videli kakvu su akciju sporoveli kako bi se otkrili zaštićene svedoke i dokaze. To je isti onaj model koji je primenjivan prilikom oslobađanja Ramuša Haradinaja, koji je pušten da pobije, zastraši i potkupi sve svedoke i onda ga na kraju oslobode i sud kaže da nije bilo dokaza. Pa naravno da nije bilo dokaza, kada ste mu vi dozvolili  i pomogli u tome da ih potpuno uništi. Bojim se tog modela i sada, i gotovo da sam ubeđen da će se tako nešto dešavati i u postupcima pred Specijalnim sudom Kosova sa sedištem u Hagu“, kaže Petronijević.

Zaštita i obezbeđivanje svedoka, dodaje Petronijević, najveći je izazov u postupcima protiv bivših komandanata OVK.

„Albanci imaju izraženu selektivost kada su u pitanju srpske žrtve. Vrlo su solidarni kada su u pitanju Srbi kao žrtve i malo njih je spremno da svedoči o ubistvima nekog Srbina, grupe ili srpske porodice. Istovremeno kada su u pitanju njihovi Albanci i njihove porodice, spremni su da svedoče, pa je moguće da će u ovoj varijanti dokazivanje biti za nijansu lakše“, smatra Petronijević.

Započetu borbu u Srbiji protiv organizovanog kriminala pozdravlja i ukazuje na neophodnost regionalnog obračuna sa mafijom. Advokat Petronijević upozorava i na Kosovo kao „crnu tačku“ organizovanog kriminala na Balkanu.

 

„Trgovci narkoticima nemaju nacionalnost i političko opredeljenje, sarađivali su i tokom rata, a pogotov sada rade zajedno. Zato postoje mnoge multinacionalne grupe koje se bave organizovanim kriminalom u čitavom regionu. Ipak postoji nekoliko ’crnih tačaka’, koje su simbolično rečeno Vuhan za organizovani kriminal na Balkanu. To je recimo Kosovo! To je ’crna rupa’ kriminala. Kod njih je kriminal postao zanimanje. Nazovi država ništa ne radi i nema ništa, nemaju poljoprivredu. Imaju samo benzinske pumpe kojima ’peru’ pare stečene kriminalom. Kod njih je glavna delatnost kriminal, trgovina narkoticima, oružjem i trgovina ljudima. Zato je neophodno da sve zemlje u regionu, poput Srbije, započnu ozbiljnu borbu protiv organizovanog kriminala“, zaključuje advokat Goran Petronijević za Kosovo Onlajn.

Izvor: Kosovo Online