Pismo Embargu: KAPITAL DRŽAVE U ENERGOPROJEKTU SE SROZAO  ISPOD  POLOVINE !!!

Nema novih ugovora, smanjuju se plate svima. Iz Energoprojekta beže inženjeri, tehničari, pravnici, ekonomisti i radnici. Beže najbolji stručnjaci jer vide da će ostati bez posla, a onda i bez plata i radnih mesta.

Sva dešavanja u Energoprojektu su uočili Investitori i banke i ubrzano odustaju od saradnje sa Energoprojektom, i to samo zbog Bojovića i njegove organizovane grupe. Najveće banke u Srbiji koje su imale dugogodišnju i uspešnu saradnju sa Energoprojektom, sada Energoprojektu ne odobravaju izdavanje novih garancija, kredita i planiraju kako da obezbede svoje poslovne interese i potpuno prekinu saradnju sa “Bojovićevim” Energoprojektom.

Ubrzano Bojović uništava 66 godina tradicije i uspešnog poslovanja Energoprojekta, a da jos uvek nije ni završio preuzimanje do kraja. Maksimalno koristi (ili organizuje) neefikasan rad i sporu reakciju Komisije za HoV i niz kontradiktornih mišljenja ovog regulatornog tela i smišlja kako da sa parama Energoprojekta i bez bez pare i dinara iz svojih izvora, upravlja i rukovodi čitavim Energoprojektom.

Pre više od godinu dana započeto je preuzimanje Energoprojekta, a za manje od 6 meseci nakon preuzimanja efektivnog upravljanja sistemom Energoprojekt, “gazda” Bojović je preko poslušnog menadžmenta Energoprojekt Holdinga a.d., uspeo da gurne Energoprojekt na nizbrdicu i svojom kombinatorikom i nalozima, krene da ostvaruje svoje destruktivne namere.

Da je vrag odneo šalu, možda potvrdjuju je i nalaz britanskih vlasti, koje su uočile da se vlasnička struktura Energorpojekta promenila i da Energoprojektova firma u Londonu, INEC Engineering Ltd., nije obavestila tamošnje regulatore i državne organe o toj promeni. Da li je  to usledilo zato sto je Bojović je sebe lično nominovao za nerezidentnog direktora i da li će Britanske vlasti otkriti ono što srpske nisu o Bojovicu, ostaje da se vidi?

Iako KHoV na prvom mestu nije ni trebalo da dozvoli preuzimanje, ta se greška sada čini kobnom i za KHoV i za Energoprojekt. Teško je da se koriguje ako od Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, Uprave za proveru pranja novca i pravosudja nema reakcije. Svi ćute kao da ni ne postoje. Kasno probudjena država, koja je tužila Bojovića i Nadzorni odbor Energoprojekta zbog nezakonito donetih odluka (koje su doneli čim su počeli da rade), ne uspeva da se na sudu izbori sa hobotnicinim advokatima i njenim pipcima u tužilaštvu i pravosudju. Pravosudje, tužilaštvo, kao i KHoV ne žure, koriste svo vreme na ovom svetu, a vreme je za Energoprojekt od suštinske važnosti. Zbog te inercije bez posla će ostati 2,500 ljudi, a milionske štete investitorima i bankama plaćaće se prodajom imovine Energoprojekta.

Bojovica to ne brine, jer je upravo to i njegov plan. Verovatno je sračunao da kada uništi sve poslovne aktivnosti Energoprojekta ili neke proda, može da proda svu imovinu Energoprojekta i plati ono što bude morao. Sračunao je da će mu preostati 50-setak miliona evra koje će sa svojom organizovanom grupom moći da ulaze u rasturanje još neke firme, da kupe još neku vilu na Dedinju ili Budvi, bentlija ili da se provode po najskupljim svetskim hotelima sa prijateljima iz postojbine, jer to je ideal njihove uspešnosti.

Po svemu sudeći Rešenje KHoV kojim je dozvoljeno preuzimanje (iako je doneto pod pritiskom nekih “jakih” ljudi iz vlasti ili oko vlasti) omogućilo je organizovanoj Bojovićevoj grupi da se raduje ostvarenju svojih destruktivnih planova. Bojovićev ekspertski “dream team” koji vedri i oblači Energoprojektom čine njegova sestra Nada Bojović (član Nadzornog odbora) koja svakodnevno “njuška” po Energoprojektu i traži poštovanje koje zaslužuje gazdina sestra, Miodrag Zečević (član Nadzornog odbora i odnedavno direktor Energoprojektove firme ENCOM u Frankfurtu) “prodaje maglu” kao i kada je bio pomoćnik generalnog direktora Energorpojekta Vladana Pirivatrića (inače bivši generalni direktor čeka da bude izabran u Odbor direktora Energoprojekt Oprema, firmi u kojoj Bojović ne može da preuzme upravljanje jer nije isplatio male akcionare). Zatim tu je i Vitomir Perić (član Nadzornog odbora) koji je ovu plaćenu funkciju dodao na funkcije direktora Bojovićevih firmi u Austriji i Švajcarskoj, a koji sa Zečevićem radi na akviziciji novih poslova u ratnim zonama u Siriji.

Gospodjica Ilijana Stamenković (poznata po malverzacijama u Agenciji za privatizaciju) je sada Šef unutrašnje kontrole Energoprojekta i izigrava čuvara Bojovićevih interesa i dovodi penzionisanog policajca Zorana Savića da njuška da li neko krade po Energoprojektu.!? Paradoksalno!!! Isluženi penzioneri Energoprojekta, sindikalac Jovana Korolija i doušnica Miodraga Zečevića, Slavka Ćosić, još uvek čekaju na svoj raspored na neku plaćenu funkciju (prinudna štednja). Zoran Simić, raniji predsednik nepostojećeg Udruženja akcionara koji je zdušno podržavao Bojovićevo preuzimanje, takodje čeka zahvalnicu. Ima još imena i besmislenih uloga koje je Bojović dao pojedincima koji su mu pomagali da ostvari svoj san i postane “Predsednik Uprave ili bolje reći “Predśjednik” po novocrnogorskom jeziku, ali nisu vredni pomena…

Bojoviću nije dosta funkcija pa “Predśjednik” nastoji da uzme još jednu funkciju. čini sve da postane član odbora direktora Energoprojekt Entel a.d., firme u kojoj smatra da može da uzme keš sa računa i vrati svoje dugove partneru Miodragu Kostiću i drugim neformalnim finansijerima, ali i da možda sa Entelovim parama završi preuzimanje. Najpre su na neki čudan način naterali najvećeg malog akcionara Entela, Vladimira Grabeža, da proda svoje akcije drastično ispod fer vrednosti realne cene akcije (Grabež je prethodno tužio Napred i Bojovića i dokazivao da je  vrednost jedne akcije Entela tri puta viša od one po kojoj je prodao). Njega je, Bojovićev zemljak, saradnik ili protivnik Prof. dr Zoran Djerković, iskeširao sa preko milion evra. Kada su završili sa Grabežom, nedavno su ucenili izvesnog Božu Vukoja da podnese ostavku ili će izgubiti posao, kako bi se u Odboru direktora Entela našlo mesto za “Predśjednika Bojovića”.

Saga o Energoprojektu se nastavlja i ne vidi se kraj osim što kompozicija Energoprojekta sada nezadrživo juri nizbrdo.

Pišu: Zabrinuti  preostali radnici Energoprojekta

Оставите одговор