Pismo Embargu: Nekada se iz “Maršalata” slušao Beograd?! Gde se nalazila američka centrala za prisluškivanje…

Vezano za ovu objavu o prisluškivanju, iz prve ruke ću ti ispričati:
Dok još nismo bili bombardovani, u sve telefonske centrale se uvodio sistem međurazdelnika, gde je operativac BIA mogao jedan na jedan da sluša razgovor određene praćene ličnosti. Mobilna telefonija i digitalni sistemi su tek bili u pelenama kod nas.
Pred samo bombardovanje, kompletna Američka ambasada se evakuisala i svim Srbima koji su radili kod njih izdala vize za boravak u SAD na godinu dana.
Niži činovnici su bili iz redova normalnih ljudi.
Kada je krenulo bombardovanje, imali smo obavezu da čuvamo telekomunikacione sisteme u Beogradu i celoj Srbiji.
Kada su monteri Telekoma Srbija, ušli u okna u Kneza Miloša, nisu mogli da veruju kakav je to splet kablova pronađen i svi ti kablovi, koji nisu pripadali Telekomu Srbija, vodili su u zgradu sada već stare, nepostojeće ambasade.
Bio sam na dužnosti, kada nam je javljeno da je pogođen „Maršalat“.
Svi smo se tada čudili, zašto „Maršalat“ kada je to odavno bilo napušteno.
Danas znamo odgovor:
Položaj „Maršalata“ bio je fantastičan za smeštanje najmodernije telekomunikacione opreme. Takođe, centrala „Dedinje“ vezuje najbitnije korisnike u Beogradu i naravno, preko nje se obavljaju svi „zemaljski“ razgovori i za činovnike nove ambasade.
Oni razgovori koji ne smeju biti presretnuti od naše BIA vode se satelitskim komunikacijama.
Ali, najfrapantniji podatak nam je izneo ni manje ni više, glumac, Pirs Brosnan, u filmu „Novembarski čovek“ jer je u nekoliko kadrova snimljena njihova kontrolna soba iz koje mogu da prate apsolutno svaki telefonski razgovor u Beogradu (nisam siguran ali mogu da sumnjam da mogu da prate i celu Srbiju, ali i BiH, Makedoniju, Crnu Goru…).
S toga, neviđeno mi je žao što nisam u prilici da organizujem barem iz trećeg ešelona elektronsku odbranu predsednika, ali verujem da postoje odlični inženjeri, daleko bolji od mene u BIA koji to znaju da saniraju (wink).
Autor je poznat redakciji Embarga!

Foto: Pixabay.com