Pismo Embargu radnika Energoprojekta: Ljubičasti obrazi članova Komisije za Hartije od Vrednosti?!

Dobroslav Bojović, vlasnik GP Napred a.d. i Napred razvoj a.d i sa njim udružene i povezane firme (Monting Invest GmbH iz Austrije, Jopag Invest AG i Jopag AG iz Švajcarske, 4000 a.d. iz Slovenije, Montinvest a.d., Montinvest Properties d.o.o. i Trinity Capital d.o.o. iz Srbije i mnogobrojne druge firme u Srbiji i van granica Srbije), kao i lica koja uglavnom rade za njega (Vitomir Perić, Miodrag Zečević, sestra Nada Bojović, sin od vlasnika firme koja Bojoviću radi finansijske procene Marko Milojević i drugi) su se za kratko vreme osilili kao da su vlasnici 100% akcijskog kapitala Energoprojekta i počeli da donose protivzakonite odluke i da “treniraju” strogoću i bahatost zaboravljajući da posao preuzimanja nisu dovršili.

U ovim odlukama im se redovno pridružuje i prof. Branislav Ivković, sada penzionisani profesor Gradjevinskog fakulteta i poznatiji kao suprug državne sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova, Biljane Ivković, koji se iz za sada nepoznatih razloga našao u ovom društvu i Nadzornom odboru Energoprojekt Holding a.d.. Ovih šest članova Nadzornog odbora radi po diktatu predsednika Nadzornog odbora, Bojovića.

Sedmi član dr Zoran Djerković nije prihvatio izbor u Nadzorni odbor iz nepoznatih razloga, iako je investirao milione evra, dok Komisija nije odobrila ponudu za preuzimanje Bojoviću, kako bi likvidna vrednost akcije ostala što niza.

Kakva je njegova računica to se ne zna, jer vrednost akcija od preuzimanja stalno pada i sada je oko 20% niža nego pre preuzimanja od strane Bojovića i povezanih firmi i lica. Dr Zoran Djerković se, iako gubi ogromne pare, ne oglašava u svojstvu akcionara sa preko 2% akcija Energoprojekt Holdinga u svom vlasništvu. Da li rade zajedno ili su u sukobu, možda će se znati kada i ako Republika Srbija zaoštri i uozbilji svoju akcionarsku politiku.

U Energoprojektu zaposleni gube strpljenje i sve više strahuju za svoja radna mesta i budućnost svojih porodica, sve vreme očekujući “čudo” i sprečavanje Dobroslava Bojovića i njegove “kamarile” da uništi najveću srpsku inženjering i gradjevinsku firmu i poslednji srpski brend nadaleko čuven u svetu.

Da li će predstavnici Republike Srbije preduzeti mere da se Bojovićevo destruktivno upravljanje i rukovodjenje Energoprojektom uvede u zakonski okvir, da se Bojović prinudi da završi preuzimanje sa svojim novcem ili će doći do drugačijeg raspleta, ostaje da se vidi u narednom period.

Nedavna odluka Vlade Republike Srbije da sazove vanrednu Skupštinu akcionara Energoprojekt Holding a.d. i pokrene sudski postupak protiv Komisije za Hartije od vrednosti Republike Srbije, mogla bi da rezultira sankcionisanjem do sada učinjenih propusta u postupku preuzimanja i da ispravi neke nezakonito donete odluke novoizabranog Bojovićevog Nadzornog odbora Energoprojekt Holding a.d.

Dosadašnje Bojovićeve aktivnosti na preuzimanju Energoprojekt Holding a.d. su bremenite kontradiktornim odlukama Komisije za HoV, koja proizvoljno i u rokovima koji su izgubili svaku vezu sa zakonom o preuzimanju, saučestvuje u Bojovićevom odugovlačenju dostavljanja ponuda za preuzimanje zavisnih društava Entel, Garant, Industrije i Opreme jer se sve više potvrdjuju ranije sumnje da je Energoprojekt prevelik zalogaj za Bojovića i da mu nedostaje novca.

A šta je sa davno započetim preuzimanjem? Kako se može saznati u Energoprojektu po savetima Bojovićevog eksperta za jeftino preuzimanje, g-dje Ilijane Stamenković (nekada zaposlene u Agenciji za privatizaciju) tokom prethodnih nekoliko meseci Bojović je pokušao niz malverzacija sa procenama fer vrednosti zavisnih društava Energoprojekta u kojima ima zakonsku obavezu da isplati manjinske akcionare. Iako je, na sreću, Komisija za HoV sprečila odbravanje nekih kriminalno niskih procena, istovremeno je učinila i ustupak Bojoviću obezbedjujući mu negraničeno vreme da ponovo pokuša, valjda kada skupi novac da dovrši započeto.

Rad Komisije za HoV, koja je učinila niz propusta u svom dosadašnjem postupanju i radu, uozbiljio se kada je Narodna Banka Srbije svojim rešenjem odbila da da saglasnost Bojoviću i povezanim firmama i licima da mogu da upravljaju društvom za osiguranje Energoprojekt Garant a.d.o. i naložila Bojoviću ili da proda akcije u Holdingu, kako bi posredno u Garantu imao manje od 10% upravljačkih prava ili da proda Energoprojekt Garant a.d.o. u roku od devedeset dana koji ističu 18.11.2017. I Bojović se, stručnjaci bi rekli, logično, ako para zaista nema ( kao što ih I nema) odlučio da Energoprojekt Holding proda Energoprojekt Garant a.d. slovenačkom “Sava osiguranju”!

Bojović je ozbiljno shvatio ovaj nalog NBS-a, ali  i neozbiljno počeo da traži kupce za ovu vrednu firmu Energoprojekta, čijih 10 zaposlenih redovno godišnje realizuje oko 600-700,000 eura neto dobiti. Nezvanično se pričalo da Bojović nudio ovu firmu na prodaju “pošto-poto” kako ne bi na već učinjena dela dodao i prinudnu likvidaciju Garanta, što bi bila mera NBS ako se Bojovićevo posredno upravljanje ne spusti ispod 10% u Garantu.

Ova situacija je direktna posledica krajnje nerazumne odluke Komisije za HoV da suspenduje pravo glasa Energoprojekt Holdinga a.d. u Garantu, umesto da suspenduje pravo glasa Bojovića i njegovih firmi u Energoprojekt Holdingu a.d.. Ovom odlukom Komisija je izjednačila i Bojovića i državu Republiku Srbiju i učinila ih podjednako (ne)odgovornim za nezavršavanje preuzimanja i neispunjavanje kriterijuma NBS i Zakona o osiguranju. Država nije više akcionar već saučesnik koji je kažnjen, jer Bojović nema ni moralni ni poslovni ni finansijski bonitet da bi mu NBS odobrila da upravlja osiguranjem.

Zbog toga je i prodat  Energoprojekt Garant a.d.o. samo radi toga što je Komisija svojim nerazumnim odlukama omogućila Bojoviću da upravlja onim što nije preuzeo.

Slično se dešavalo i sa preuzimanjem akcija manjinskih akcija u Energoprojekt Entel a.d. gde mu je Komisija pismeno, svojim rešenjem, odbila nisku ponudjenu cenu akcije, oduzela pravo glasa Energoprojekt Holding a.d. u Entelu i dala mu rok, koji je odavno istekao, da svoju procenu upodobi, da bude u skladu sa zakonom i metodologijom procene fer vrednosti akcija društava.

Nezvanično se saznaje i da su odbijene Bojovićeve ponude za otkup akcija u zavisnim društvima Energoprojekt Oprema a.d. i Energoprojekt Industrija a.d. jer ne postoji ni jedna kazna Komisije koja Bojovića prinudjuje da radi po zakonu. Komisija samo odlaže i odlaže i ne kažnjava vinovnika niti pokreće pravne radnje koje bi mogla da preduzima po slovu zakona.

Mediji su imali uvid u zaključak Vlade Republike Srbije kojim se Javno pravobranilaštvo ovlasćuje  za sazivanje vanredne Skupštine akcionara Energoprojekt Holding a.d. radi preispitivanja odluka Nadzornog odbora, odnosno povezanih lica u Nadzornom odboru Energoprojekt Holding a.d. vezanim za nezakonito povlačenje različitih tužbi koje je prethodno rukovodstvo pokrenulo pred nadležnim sudovima (uključujući i tužbu Energopoprojekta za utvrdjivanje ništavosti ugovora o prodaji prava na izgradnju na lokaciji Bloka 26), ali i sprečavanje nezakonitog pokušaja Bojovića da započeto preuzimanje izvede preko Energoprojekt Holdinga a.d. i novcem Energoprojekta, umesto svojim novcem, kojim se toliko ponosi po “čaršiji”, a izgleda da ga uopšte ni nema niti može od nekoga da ga pozajmi.

Оставите одговор