Pobedićemo Lajčakovu „žutu“ hobotnicu!?

Mihal Spevak,izistinski lider Slovaka u Bačkoj, neće da budu taoci političke prošlosti:

Punih 250 godina Slovaci kao nacionalna manjina na prostoru Bačke u Vojvodini su lojalni građani svih prošlih Jugoslavija i današnje Srbije! U ime svetle tardicije,  žele da budu deo savremenih političkih tokova u državi Srbiji i ne žele da budu taoci ničije ranije nakaradne politike ili prevaziđenih političkih nostalgičara koji su odavno  postali deo  političke istorije, a nikako moderne političke stvarnosti.

Ana Tomanova Makanova upravo punih 10 godina pokušava da među „srpskim“ Slovacima konzervira staru politiku „presvučenu žutim“, jer je i sama njihova visoka funkcionerka i umesto realne stvarnosti ostavi ih u izgubljenoj prošlosti. Uz zdušnu podršku glavnog višedecenijskog ideologa takve politike prema Slovacima u Srbiji,  „velikog“ Miroslava Lajčaka…

Na svu sreću, među onim najviđenijim Slovacima u Srbiji, postoje i oni bez dlake na jeziku i još oštrijim umom, koji znaju šta je za njihovu nacionalnu manjinu u našoj zemlji najbolje i najkorisnije:

-Na delu je dvostruka politika prema nama i Republici Srbiji i krajnje je vreme da se tome organizovano suprotstavimo – kaže Mihal Spevak, predsednik Udruženja „Slovaci i suživot“ iz Bačkog Petrovca.

Spevak je diplomirani pravnik, ali je uporedo sa školom i profesijom ostao na zemlji, kao pravi domaćin,da nastavi porodičnu tardiciju,na imanju koga i danas obrađuje.  Mada, godine mu  više ne dozvoljavaju da radi istim tempom kao nekada. Jedan sin je u inostranstvu, drugi sa njim. Da pomogne u velikim  paorskim poslovima. Spevak je inače bio prvi predsednik Matice slovačke u Srbiji ( osnovane daleke 1992.), neko čija se reč u narodu poštuje i u čiju su kuću u Bačkom Petrovcu, u čuvenu sobu spomenar i čuvarku tradicije i istorije –  decenijama unazad dolazili najzvaničniji slovački i domaći političari. Inkognito, bez pompe i velike buke:  na čast, da probaju  vrhunski slovački specijalitet ( ljute kobasice i pečena rebarca sa krompirom), ali ne da donesu mišljenje, nego da čuju mišljenje onoga čija se reč među Slovacima poštovala i poštuje i dan danas.

Međutim, godinama unazad, neki drugi su uzurpirali pravo da govore i misle u ime svih Slovaka u Srbiji! E, to Spevaku smeta i zbog čega ne može da ćuti:

-Ana Tomanova Makanova je kao 17- godišnji predsednik Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine (NSSNM), iskusni političar i visoki funkcioner DS-a je unela politiku svoje stranke (DS-a) u sve pore života, kulturnog, javnog i društvenog putem kadrovanja čime je stvorila hobotnicu od 200 ljudi, sa kojima suvereno vlada našim životima, odnosno sudbinom – tvrdi Mihal Spevak, ne libeći se da to i javno kaže. – Slovaci, koji ovde žive, time su postali taoci jedne nakaradne politike odbačene od velike većine građana ( rejting DS-a je 6 odsto!?)! Ali oni i dalje posredstvom Makanove pokušavaju da se stave na čelo opozicije okupljanjem i drugih nacionalnih manjina u Srbiji, a sve po nalogu „velikog“ političara Miroslava Lajčaka!? Više od 10 godina  na ovu nakaradnu politiku ukazujem na godišnjoj Skupštini Matice Slovaka u Srbiji u okviru slovačkih narodnih svečanosti, što je uvek imalo velikog odjeka u narodu. Ali, osim TV Petrovec, za ostale medije to kao da se i nije desilo: jer su svi ostali ( mislim na slovačke medije Hlas Ljudu, emisije na slovačkom na Radiju i TV Novi Sad) pod direktnom kontrolom Ane Makanove.

Mihal Spevak nije podlegao pritiscima slovačkih zvaničnika iz Beograda niti iz Matice Slovačke, već je hrabro krenuo u raščišćavanje odnosa prvo u Udruženju Slovaka u Srbiji, čije je čelno mesto Makanova „uzurpirala“ skoro dve decenije i bukvalno „ radi šta hoće i troši koliko hoće“:

-Podneo sam krivičnu prijavu protiv Ane Tomanove Makanove krajem 2015.godine zbog nenamenskog trošenja budžetskih sredstava Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, zbog zloupotreba službenog položaja kao predsednice NSSNM i zbog nesavesnog obavljanja te iste funkcije – kaže za Embargo Spevak. – Ja sam možda jedini koji je uspeo da na sudu dobije Makanovu, a za ishod krivične prijave tek ćemo videti…

Naime, AnaTomanova Makanova je tužila Mihala Spevaka u građanskoj parnici, tvrdeći da joj je on svojim istupima povredio čast i ugled i kao nadoknadu nematerijalne štete tražila je  150.000 dinara!? U prvostepenom postupku pred Osnovnim sudom u Novom Sadu Mihal Spevak je oslobođen,odnsno nije oglašen krivim da je povredio čast i ugled tužilje Ane Makanove! Onda je Viši sud odlučivao po njenoj žalbi na presudu Osnovnog suda i opet presudio u korist Spevaka: odnosno odlučio je kao u prvostepenom postupku. Sud je i u drugosptepenom postupku utvrdio da tuženi  nije izneo ni jednu tvrdnju  koja se odnosi na sferu ličnog života  tužilje. Već je samo kritikovao  njen politički rad i činjenicu da istovremeno obavlja više funkcija!?

U Krivičnoj prijavi se navodi nenamensko trošenje 377.900 dinara  za uvođenje gasa za Muzej vojvođanskih Slovaka iz 2012.sa računa NSSNM iako je  isti trošak bio predviđen planom i programom rekostrukcije muzeja. Pa, nenamensko trošenje sredstava za izradu projektne dokumentacije za adaptaciju stare zgrade muzeja,  što je inače  platilo Minisatrstvo kulture Srbije u iznosu od 2.028.000 dinara!? Nesavesno obavljanje funkcije se ogleda u činjenici da je bila upozorena od  opštinskog javnog pravobranioca Bačkog Petrovca, Katarine Rašete, da se objekat koji je pripreman za muzej nalazi pred restitutcijom,odnosno vraćanju starom vlasniku!? Na to je upozorio i predsednik opštine Pavel Marčok u izjavi medijima…

Ana Makanova je odgovorna što je zloupotrebila službeni položaj i pravila ugovore o delu sa samom sobom na 30.000 dinara, kao trošak budžeta Udruženja, kao i više  ugovora sa svojim suprugom Janom Makanom, jedan na neto 50.000 dinara, a drugi na 41.000 dinara!?

U odgovoru, na zahtev Poverenika za informacije od javnog značaja, Ana Makanova je obrazložila samo neke delova troškovnika udruženja na čijem je čelu, dajući dokaze kako su vratili dve donacije Republike Slovačke  namenjene za rekonstrukciju muzeja od 100.000 i 99.955 eura, a da je sve ostalo vezano za taj posao platilo Minisatrstvo kulture Srbije prenoseći pomenuta sredstva pokrajinskom Zavodu  za zaštitu spomenika kulture. Tvrdi takođe da oni kao Udruženje nisu u obavezi da raspisuju konkurse za radna mesta i da sredstva troši namenski!? Međutim, ni reči o ugovorima sa samom sobom i svojim suprugom…

Verovatno će tužilac „posebno znati da ceni“ i te okolnosti…Pripadnicima slovačke nacionalne manjine ne trebaju tutori. Sami hoće da odlučuju o svojoj sudbini. Gubitnici ih više ne zanimaju. Tužilaštvo je Spevaku odgovorilo da Anu Makanovu neće goniti po službenoj dužnosti za njegove optužbe, ali to ne znači da ju je iko amnestirao od odgovornosti ako se dokaže da je kriva…

P. J.Оставите одговор