Počela je odsudna bitka za očuvanje “Plavog momka na putu kroz Evropu”… (14)

Pre nekoliko godina “žuto” Ministarstvo  životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja je u okviru konferencije „Budućnost evropskih voda“, posvećenoj održivom upravljanju vodama, potpisalo Sporazum o zaštiti Dunava koji će podrzumevati oštrije i striktnije mere zaštite gornjeg Podunavlja.
To je bio najveći sporazum u svetu, što se tiče zaštite priobalja Dunava, koji je potpisalo pet zemalja – Hrvatska, Mađarska, Srbija, Austrija i Slovenija“, navedeno je tim povodom u izjavi Tanjugu iz Budimpešte, dodavši da je Srbija time pristupila najvećem rezervatu biosfere na svetu.

Objašnjeno je tada,  da su sporazumom predviđene oštrije i striktnije mere zaštite Podunavlja koje je do sada bilo na nižem stepenu zaštite.
naše ministarstvo je tada reklo, da će nastojati da se adekvatnijim prostornim planom posebne namene i merama zaštite životne sredine povisi taj stepen zaštite, podsetivši da je priobalje Dunava bogato florom i faunom.
Govoreći o konferenciji koja je tim pvoodom bila u Budimpešti, navedeno je,  da njoj prisustvuje 27 evropskih ministara za zaštitu životne sredine, a Srbija je pozvana kao specijalni gost.
Tokom skupa bilo je reči o evropskoj politici zaštite životne sredine, klimatskim promenama, zaštiti prirodnih resursa…
Takođe su  održani brojni bilateralni sastanci na kojima je bilo reči o budućim projektima.
– Stavljeni smo na mapu svih velikih evropskih projekata što se tiče zaštite životne sredine“, rekao je ondašnji naš ministar za zaštiutu životne sredine, dodajući,  da se posebno očekuje važna rasprava o klimi kako bi se kreirala politika i stav EU kada su u pitanju klimatske promene i zaštita od njih.
ta, ne tako davna konferencija o  „Budućnosti evropskih voda“ imala je za cilj da ukaže na važnu ulogu vode kao prirodnog resursa u životu građana i na njene posledice koje utiču na druge oblasti poput klimatskih promena i poljoprivrede.

Šta je od tada učinjeno do današnjih dana, da Dunav zaista postane stvarna oaza flore i faune, da bude zaista Plavi momak koji šeta Evropom, povezujući različite culture, običaje I stilove života?

– Najbitnije je, da je Evropa odavno uočila značaj očuvanja bogatstva reke Dunav I njenog veoma specifičnog priobalja u kome prepoznajemo daleku prošlost, sadašnjost i sutrašnju budućnost – tvrde stručnjaci za oblast ekologije i zaštite prirodnih staništa. – Mi smo kao narod, kao moderna država uočili značaj očuvanja ove reke kao prirodnog filtera života. Naša industrija, sva pristaništa kao i velike robne luke treba da budu u funkciji očuvanja onoga što im je priroda dala, pa verujemo da će se tako ponašati i u budućnosti. Svesni smo koliko i grad i opština Smederevo čine danas da se očuva ovo prirodno stanište ljudi, flore I faune… Znamo da sredstava u toj borbi za vraćanje prirode prirodi sredstava nikad nije bilo niti će biti dovoljno, ali ono što se danas čini, je više nego dobar primer da nismo zaboravili ko smo i odakle smo potekli… Zato I naše akcije moraju biti kontinuirane, nikako jednokratne I usmerene samop ka jednom cilju. Učiniti  ljudska prastaništa bar približno onakvim kakavim smo ih zatekli je samo deo duga koji dugujemo precima i okruženju koje im je omogućilo evoluciju u svakom pogledu…

 

Оставите одговор