Počeo da radi portal za pomoć najstarijima

Grad Beograd pustio je u rad portal beogradskih opštinskih kriznih štabova „Ostani kod kuće“, putem koga se organizuje pomoć sugrađanima koji imaju više od 65 godina i najugroženijim građanima, kao i donacije i volontiranje.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je pojasnio da se građani stariji od 65 godina putem veb-adrese https://ostanikodkuce.beograd.gov.rs/ mogu prijaviti za dobijanje pomoći.

Naveo je da je reč o sajtu koji je izradilo JKP “Infostan tehnologije”, preduzeće koje pruža kompletnu informatičku podršku Skupštini grada Beograda, zajedno sa volonterskim timom IT stručnjaka.

„U nekoliko veoma jednostavnih koraka, najstariji građani mogu da izaberu opštinu na kojoj žive, obrate se telefonom opštinskim kriznim štabovima ili popune i pošalju elektronski zahtev za pomoć i na taj način brzo i lako poruče neophodne namirnice i lekove“, rekao je Vesić gostujući na Studiju B, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Ukoliko nisu u mogućnosti da to učine sami, može im pomoći neko od mlađih članova porodice, rekao je i objasnio da će, nakon prijema elektronskog zahteva, volonterske ekipe brzo preuzeti porudžbine i potruditi se da najugroženijima u što kraćem roku na kućne adrese isporuče sve potrepštine.

Vesić je dodao da osim pomoći najstarijima koja je primarna, putem ovog sajta svi koji su u mogućnosti mogu da doniraju sredstva.

“Kako je svaka pomoć doborošla, pozivam sve zainteresovane koji su u mogućnosti da doniraju sredstva, kako bi pomoć bila još bolja i efikasnija i kako bi stigla svima kojima je neophodna”, rekao je Vesić.

Treća funkcija sajta “Ostani kod kuće” je, kaže, prijava građana za volontiranje.

“Svi koji žele da pomognu u ovoj krizi mogu to da učine prijavom na novi jedinstveni sistem za evidenciju volontera i volonterki u Srbiji. Prijavljivanje na web-portalu omogućeno je popunjavanjem ponuđene forme ili telefonski”, rekao je Vesić, navodi se u saopštenju.

Portal je, kaže, povezan sa nacionalnom platformom Vlade Srbije za prijavu volontera, koju je realizovao Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa drugim organima i institucijama.

Preuzeto sa: Tanjug

Please follow and like us:
error0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *