Podrška peticiji: Tužba protiv Crne Gore spas i jedini legitiman način da se spriječe sukobi i šteta

Kuća pravde Strazbur i Pravedna Srbija podržale su inicijativu za pokretanje postupka pred Evropskim sudom u Strazburu protiv Crne Gore

Peticija kojom se traži da Srbija na osnovu člana 33 Evropske konvencije pokrene mećudržavni spor protiv Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu jedino je djelotvorno pravno sredstvo i velika šansa da se na legalan nalin izađe iz ove krizne situacije prouzrokovane stupanjem na snagu Zakona o slobodi vjeroispovesti, navodi se u saopštenju Kuće pravde Strazbur i Pravedne Srbija.

Kako se precizira, pomenute odredbe Zakona o slobodi vjeroispovesti u suprotnosti su sa ustavnim načelima Crne Gore o svojini, zabrani diskriminacije, identitetu , odvojenosti verskih zejednica od države.

–One ruše i pravni poredak Crne Gore, jer direktno su protivne odredbama Evropske konvecije koja je sa opšte prihvaćenim pravilima mećunarodnog prava ratifikovana i sastavni je dio unutrašnjeg pravnog sistema. U ovom slučaju prekršena su prava na mirno uživanje imovine, zabranu diskriminacije, slobode misli, saviesti i vieroispoviesti i pravo na pravično suđenje koji su zagarantovani Evropskom konvencijom i sudskom prakskom Evropskog suda u Strazburu.

-Pokretanje ovog međudržavnog spora pred Evropskim sudom je jedino legalno pravno sredstvo dozvoljeno međunarodnim pravom, tako da svaka članica Savjeta Evrope može da se koristi ovakvim tužbama bez bojazni da je neko optuži za miješanje u unutrašnje stvari druge države, ističe se u saopštenju, nevladinih organizacija.

Kako se dodaje, odredbe iz Evropske konvencije imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i neposredno se primjenjuju. Zato je pravo i obaveza država da u slučaju krešenja normi iz Evropske konvenciju pokrenu postupak pred Evropskim sudom u Strazburu, koji ima ulogu naddržavnog ustavnog suda, protiv zemlje koja krši norme evropskog prava.

Mnogo je celishodnije koristiti ova ovlašćena za pokretanje međudržavnog spora i na taj način spriječiti nenadoknadljivu štetu nego li voditi medijske i druge ratove. Ovo je prilika da se problem riješi mirnim putem, sudskom odlukom koja se ne može tretirati kao remetilački faktor u regionalnoj saradnji i drugim državnim i međunarodnim poslovima.

Zato nevladine organizacije Kuća pravde Strazbur i Pravedna Srbija podržavaju inicijativu Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti sa ciljem da se prikupi 10.000 potpisa kako bi se pokrenuo međudržavni spor u Strazburu i tako smanje nepotrebe tenzije, koje prijete da prerastu i u otvoreno neprijateljstvo, izmeću dva bratska naroda i države! Ističemo da se za ovu inicativu prvi izjasnio i Pravni savjet nevladine organizacije In4s iz Podgorice, koji ujedno i izdavač tamošnjeg istoimenog vrlo čitanog i uticajnog portala, navodi se u saopštenju.

S obzirom, da je uz tužbu moguće podnijeti i zahtjev za usvajanjem privremene mjere kojim bi se zaustavila primjena najštetnijih odrebi, pozivamo građane Srbije podrže ovu inicijativu . Peticija se potpisuje na sajtu peticije.srbijaupokret

Preuzeto sa: in4s

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *