POLEMIKA: Da li će novi predsednik Srbije imati istu političku moć koju je imao kao premijer?

Profesor Ustavnog prava, : Vučić neće povrediti Ustav, ako ostane na čelu SNS!

Personalizacija vlasti je jedna neminovnost. Svaki predsednik predsednikuje, u velikoj meri, u skladu sa svojim ličnim karakteristikama. Stranka je važna verovatno i presudna ali čak i podrška stranke nije ključna u oblikovanju njegovog predsedničog stila. Ja sam ubeđen da će on imati jedan drugačiji stil od onoga kakav je bio u vreme drugog mandata Borisa Tadića. Mnogo tu zavisi od ličnosti od onoga šta on uspostavi kao svoje prioritete. Ja sam upotrebio u nekoliko navrata jedan izraz koji su oponenti Aleksandra Vučića krtikovali a kritikovan sam i ja kao neko ko ispada da zdušno podržava novog predsednika.

dr Vladan Petrov

Rekao sam da Aleksandar Vučić ima priliku da po ovom Ustavu pa čak i po onom iz devedesete godine bude prvi „predsednik koji će biti po meri Ustava“. On ima dovoljno, čak i previše, političke moći. Ima i lične karakteristike koje mu omogućavaju da vlada ali ima i mogućnosti da samog sebe „umeri“ tako da prilikom predlaganja mandatara za sastav vlade formira vladu koja će biti respektabilna i koja će uspostaviti dijalog sa predsednikom republike. Predsednik u tom dijalogu može da odnose i prevagu ali ne sme ni u kom slučaju da supstituiše ovlašćemja vlade. Dakle vlada ne može biti puki pomoćni organ predsednika i ja hoću da verijem da ćemo imati takvog predsednika.

Sa stanovišta ustava ne možemo reći da bi predsednik Vučić povredio Ustav ukoliko bi ostao na mestu predsednika stranke. Ustav ne definiše pojam javne funkcije. Zakon određuje koje su funkcije javne a među njima nije funkcija predsednika političke stranke. Tako da strogo gledano ostankom na čelu stranke on ne bi prekršio Ustav.

Poslanik i glavni urednik NSPM, Đorđe Vukadinović: Vučić će biti jak predsednik, a ne „engleska kraljica“

FOTO: www.mc.rs

Mi imamo instituciju predsednika sa relativno slabim ovlašćenjima. S druge strane imamo predsednika koji se neposredno i direktno bira. U principu kada imate predsednika  sa ovakvim ovlašćenjima on se obično bira u parlamentu. U svetu ima puno takvih primera. Kod nas su predsednici obično snažne partijske ličnostii zato deluju recimo jače od hrvatskog predednika koji se bira na sličan način. Dakle sam način izbora nije ono što daje snagu predsedniku nego je presudna politička konstelacija. Drugim rečima da li iza vas stoji jaka stranka i jaka vlada. Ako iza predsednika stoji jaka stranka i jaka vlada onda je on strašno moćan uprkos slabim ustavnim ovlašćenjima. Ako ne onda je on kao „engleska kraljica“.

Ipak predsednik treba da bude iznad dnevo političke borbe i tako izrazi „državno jedinstvo“. U ustavu piše da predsednik „izražava državno jedinstvo“ a vlada „vodi politiku“. Ustavotvorac je imao odličnu nameru, da se uspostavi ravnoteža vlasti ali se u praksi to nije iskazalo i imali smo ili preslabe ili prejake predsednike.

Mislim  da je Vučić bliži modelu jakog predsednika i da će imati buran mandat. U kom smislu, videćemo.

( Iz emisije „Rečeno i prećutano“, Radio Beograda 2) Opširnije na linku http://www.rts.rs/page/radio/ci/story/28/radio-beograd-2/2753503/receno-i-precutano.html

Оставите одговор