Posao kupila za 7.000 evra, pa dobila otkaz

Milica Jelić, bivša radnica Centra dečjih letovališta javno progovorila o prodaji radnih mesta u javnim preduzećima i ustanovama, tvrdeći da je u prisustvu oca novac dala bivšem predsedniku UO CDL. Svojevrsna ironija je da joj je nedavno zbog „kršenja radne discipline“ otkaz dala direktorka Tanja Santrač, koja se u vreme vanrednog stanja, sa porodicom i prijateljima gostila u Mitrovcu na Tari i na Avali, dok su za sve druge ti objekti bili zatvoreni.

Otkaz ugovora o radu, koji je 25. oktobra ove godine primila Milica Jelić, zaposlena kao referent za radne odnose u Centru dečijih letovališta i oporavilišta grada Beograda (CDL), otvorio je Pandorinu kutiju korupcije, nezamislivih ličnih, rodbinskih i političkih veza u toj državnoj ustanovi. Milica Jelić je postala svedok svih tih dešavanja kada je posle bezuspešnih pokušaja da se zaposli, odlučila da do posla dođe „na mala vrata“.

Sve je počelo u januaru 2019, kada je kao apsolvent psihologije upoznala u Filijali Nacionalne službi zapošljavanja u Beogradu tadašnjeg direktora Dobrosava Marića. Posle kontakta telefonom dogovorili su se da se nađu u jednom kafiću u Loznici, odakle je Milica rodom, a i Marić je iz Gornjeg Dobrića nadomak Loznice.

„Marić mi je tada obećao da će me sigurno zaposliti, možda ne baš u struci, ali svakako u CDL, gde ću za početak imati platu 47.000 dinara, da je to `laganica` posao, da ću moći da napredujem i da će posao biti stalan. Tada mi je, međutim, rekao da to košta. Tarifa je bila10.000 evra, ali pošto me već poznaje, za mene je cena spuštena na 7.000 evra. Ja sam i ranije čula da se te usluge naplaćuju, ali nisam verovala.

Ipak sam mu rekla da ću videti sa roditeljima da li imaju toliko novca. Tako je to krenulo i 26. januara oko 13 časova otac i ja smo otišli na OMV benzinsku pumpu blizu Loznice, jer je Marić predložio da se tu nađemo. Dok smo pili kafu, ja sam sa skepsom pitala da li u Centru mogu slučajno da dobijem otkaz, a on je rekao: `kakav otkaz, bićeš tu do penzije, ja sam tolike ljude zaposlio na sve strane.

Ne treba tu ništa da radiš. Možeš da podigneš noge na sto i uživaš`. Otac je izvadio novac, a on je rekao da ne može tu da se obavi primopredaja, već sa zadnje strane pumpe gde je bio parkiran je njegov službeni auto, bela škoda oktavija i da mu novac ostavim na suvozačevo sedište. To sam i uradila, on je potom prebrojao evre i rekao da je sve u redu“, priča za NIN Milica Jelić, koja za sve ovo ima i dokaze.

Na pitanje kako su pare dali bez ikakvog dokaza i papira, ona kaže da je i njen otac imao poverenje u Marića, jer je poznavao mnoge ljude iz Loznice, koje je pre toga zaposlio, što u CDL, što u drugim firmama.

Miličini radni dani u Centru su počeli 29. januara 2019, sa rešenjem o službovanju u Mitrovcu na Tari kao konobar-servir, a desetak dana kasnije dobija novi ugovor kao agent prodaje, da bi kasnije bio sačinjen aneks ugovora o radu i ona prelazi u kadrovsku službu da radi sa Danijelom Stevanović, samostalnim referentom za pravne poslove i radne odnose, koja je, kako kaže, sve radila „po nalozima direktorke CDL Tanje Santrač i sekretara Gabrijele Živić.“

Izvor: NIN, Preuzeto sa: srbin.info