Poštenje žutih propalo u Tošin bunar!? (1)

Demokratska pljačka beogradske Direkcije za imovinu:

Pod parolom dodvoravanja biračkom telu, Demokratska stranka je u vreme vladavine Beogradom – pravnim, zakonskim i moralnim  nečinjenjem do te mere opustošila državnu kasu i imovinu, da su posledice itekako vidljive do današnjeg dana!

Stanovi, lokali, građevinska zemljišta su pravnim trikovima i nečinjenjem rukovodilaca na svim nivoima vlasti u Beogradu „prelazila su u ruke“, prijatelja, partijskih drugova, sponozora, lažnih donatora i ko zna koga sve još…Visinu štete koja je time učinjena Beogradu i Beograđanima, nikada niko nije utvrdio, ali je sigurno da se meri na stotine miliona evra?!

Ključni faktor ove „legalne pljačke državne kase i imovine“ bilo je i umnogome ostalo – srpsko pravosuđe! Sudije nakaradnim presudama (ne)namerno su skoro po pravilu stajale na stranu uzurpatora, otimača od države, te su time postajale  onaj presudni faktor u rasipanju i rastakanju onoga što je, bar na papiru, bilo vlasništvo države i njenih sugrađana.

– Jedan od tipičnih primera kako se nečinjenjem nanosi šteta državi i društvu u celini je slučaj skvera u Tošinom bunaru broj 161, odnosno poslovnog prostora koji je decenijama unazad izdavala Direkcija  za izgradnju i rekostrukciju grada Beograda privrednom društvu „Pobeda“, a, gde se odavno na tom mestu nalazi restoran „Talija“ – piše u dokumentima JP Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda.

– Davne 1981. ondašnji Gradski SIZ za građevinsko zemljište  zaključio je sa RO „Pobeda“ ugovor o zakupu poslovnih prostorija u Ulici Tošin bunar bb ( sada je to broj 161) površine 532 kvadrata, da bi aneksom iz 1985.produžili rok trajanja zakupa, odlučili o načinu regulisanja do tada neplaćenih zakupnina, kao i davanja u zakup zemljišta ispred poslovnog prostora površine 1.410 kvadrata…

Kako društveno preduzeće „Pobeda“ nije izmirivalo  obaveze  plaćanja zakupnine zemljišta, jula 1999. Direkcija je podnela zahtev za izvršenje naplate duga na osnovu verodostojne isprave, odnosno  neplaćenih faktura za zakup i to od aprila 1997.godine:

– E, tu je ključna uloga suda u prevarama i otimanjima od države – tvrde sagovornici Embarga.

– Dokaz je upravo ovaj slučaj, koji „volšebno“, po  prigovoru  „Pobede“, sudija odlučuje da izvršni predmet ne ide na  naplatu, nego slučaj prelazi u višegodišnju parnicu!? Zašto? Koliko je građana imalo slučaj izvršenja na osnovu verodostojne isprave i nikada nijedan sudija nije prihvatao prigovor da slučaj ode u parnicu?! To je, ta politička igra moćnika u sprezi sa pravosuđem, koja, na žalost, nije iskorenjena do današnjeg dana! Koliko smo u pravu i koliko su politički moćnici iz redova „žutih“ obezvredili naše sudstvo, dokaz je i kasniji sled događaja u ovom slučaju: tek u maju 2003. Direkcija je opredelila tužbeni zahtev za iznos, više od 3.000.000 dinara za neplaćenu zakupninu, pa je tako i doneta presuda u korist Direkcije krajem novembra 2003., ali po žalbi tuženog  Viši trgovinski sud  je u aprilu 2004. ukinuo tu presudu?!

Koliko je ta „žuta hobotnica“ bila jaka i moćna dokaz su i sledeća dešavanja u ovom slučaju: Direkcija u februaru 2003.godine otkazuje ugovor „Pobedi“ za poslovni prostor u Tošinom bunaru 161.! Za ovakvu odluku potrebna je i saglasnost Republičke direkcije za imovinu RS, da bi oni tek tri godine kasnije, 2006. dali obrazloženje zbog čega nisu dali saglasnost na odluku o otkazu ugovora o zakupu „Pobedi“:

– Upravni odbor Direkcije za imovinu grada Beograda, otkazao  osim ovog ugovora „Pobede“, još 19 ugovora onima koji su bili dugogodišnji dužnici, ali Republička direkcija za imovinu nije dala ni jednu saglasnost – potvrđuju sagovornici Embarga,  kako se nekada rušila državna imovina i sredstva.

– Time su širom  bila otvorena vrata za sve ono što se na ovoj lokaciji Tošin bunar broj 161.dešavalo kasnije… Sve do današnjeg dana!

Ekipa portala Embargo

Sutra: Otimanje državne imovine!

Оставите одговор