Postizborna politička razmišljanja na Kosovu i Metohiji

Iljir Deda, lider „Alternative“ iz Prištine: Haradinaj i Tači su politička prošlost!

Rezultati su  takvi kakvi su. Mi čekamo prebrojavanje još 35 000 glasova što iz dijaspore što „uslovne glasove“ koji će konačno definisati broj mandata u Skupštini. Ne verujemo da će koalicija sa Ramušom Haradinajem, koja je trenutno vodeća, dobiti 40 mandata. Imaće maksimalno 37-8, Samoopredeljenje oko 31-2 i mi (Alternativa, DSK, Alijansa za novo Kosovo) oko 30.

FOTO: mc.rs

Na ovim izborima se desila jedna dugoročna promena. Mladi ljudi na skoro svim listama dobili su najviše glasova. To nije privuklo pažnju javnosti ali je to najznačajnija promena koja se desila. Na scenu je stupila jedna nova politička generacija.

Ako dugoročno gledamo ovo je ipak najveća stvar koja još nije izašla na videlo. Nju je iznela mlađa generacija političara starih između 30 i 40 godina, to je važno jer će ova generacija voditi Kosovo u narednih 10-15 godina.

o Nova vlada do avgusta

Dobro je da je „međunarodna zajednica“ shvatila ogromnu grešku koju je napravila 2014. godine , kada nije dala većinskoj postizbornoj koaliciji da stvori vladu. Podržala je Tačija. Oni ovoga puta nemaju crvene linije ni za jednog od aktera na izborima. Njihova želja je sada da brzo dođe do stvaranja nove vlade. Oni neće dopustiti makedonski scenario i paralizu institucija kakva se tamo desila.

Većina će biti tesna. Ono što je jasno i što je rekla naša koalicija (Isa Mustafa, Bedžet Pacoli, Iljer Deda) i pokret Samoopredeljenje da  o novoj vladi nećemo razgovarati sa DPK. Sa Haradinajem ne znam, takođe ne,  ako opstane njegova trenutna koalicija.

Biće veoma komplikovano u narednom periodu, ali ne verujem da će doći do blokade u kreiranju nove vlade. Nemamo vremena za gubljenje i očekujem brzo formiranje kabineta. To se može desiti do kraja jula najdalje početkom avgusta.

0 Haradinaj gubitnik

Ovi izbori su bili interesantni, jer je prvi put došlo do stvaranja većih predizbornih koalicija. Sada treba sačekati konačne rezultate i početak pregovora o vladi. S tim što je naša koalicija (Isa Mustafa, Bedžet Pecoli, Iljir Deda) odlučna da ni u jednom slučaju neće sarađivati sa DPK, partijom Hašima Tačija. Mislimo da je vreme da oni odu u opoziciju!

Mi smo koalicija desnog centra. Samoopredeljenje se definiše kao socijal demokratska stranka, a ovi ostali Ranuš Haradinaj, Fatmir Ljimaj, Kadri Veselji se nisu ideološki profilisali. To su figure koje su doživele svoj maksimum. Oni su najveći gubitnici izbora. Računali su na skoro 100 000 glasova više. Sada je Tačijeva partija (DPK) pala na treće mesto po snazi na Kosovu. Znači došlo je do velikih promena u biračkom telu.

o Srpska lista između Beograda i Prištine

Na Kosovu je nova generacija političara dobila podršku na svim listama. Veoma mi je žao što se nije desila demokratizacija i srpskog biračkog tela. Ono je ponovo pod pritiskom Beograda glasalo samo za jednu listu. Druge političke opcije bile su obeshrabrene. Bilo bi najbolje da Beograd ne istrumentalizuje Srbe na Kosovu jer oni treba da vode autonomnu politiku, da sami vode računa o sebi i da mogu da kažu i Beogradu i Prištini ovo jeste ili ovo nije u našem interesu. Zato žalim što nije došlo do promena i kod političkih predstavnika Srba.

Živojin Rakočević, direktor Kulturnog centra u Gračanici: Kako god da glasate uvek pobeđuje Tači…

o Rezultati izbora korak dalje od demokratije

Ja mislim da su ovi izbori još jedan korak dalje od demokratije na Kosovu. Mi Srbi smo ovde u jednom društvu koje je razapeto između nijansi različitih nacionalističkih politika ovih „ratnih komandanata“ i još ekstremnijeg Samoopredeljenja. To je jedna vrlo teška pozicija. Nalazimo se u društvu u kome su ugrađene sistemske greške i koje će svakako dovesti do njegovog kolapsa.Ovo što se desilo na izborima je još jedan korak ka tome. Jedino što može da se vidi kao neka vrsta umerene politike jeste ova koalicija Rugovinih naslednika međutim i njih je u osnovi Tači potrošio u mandatu prethodne vlade.

FOTO: medijacentar.info

o Tači vuče konce Vlade

Jedini pravi pobednik ovih izbora je Aljbin Kurti. Međutim moramo znati da sve konce u svojim rukama i dalje drži Tači. On poseduje i vaninstitucionalne instrumente moći. Na Kosovu imate vidljive institucije ali i one koje deluju ispod. Iznad svega su strane ambasade pre svega američka. Sve je to vrlo komplikovano međutim ovaj entitet tako opstaje skoro 20 godina.

Najdemokratskiji izbori sa najviše nade da se ovde može nešto prpomeniti bili su 2000. godine. Od tada je situacija sve gora i gora. Mi sada na Kosovu imamo ono što se u Crnoj Gori dešavalo sa Milom Đukanovićem. Kako god da glasate ovde pobeđuje Hašim Tači. Ogromna moć se koncentrisala u jednom čoveku to je moć ucene i komplentna situacija je na ivici eksplozije.

o Kurti inkarnacija Haradinaja

Aljbina Kurtija drže gnevni mladi ljudi. To je generacija koja nije učestvovala u ratnim sukobima, koja gotovo i ne pamti da su ovde postojali Srbi ali je svakako njihova polička ideologija izgrađena protiv Srba. Oni su jedna vrsta inkarnacije vođa OVK. To je velika nepoznanica. Evo ta partija Aljbina Kurtija… sa najjezivijim nacionalističkim stavovima i sa socijalnim parolama. Ne bih hteo da upotrebim termin na šta to liči, ali je jako blisko nekim partijama koje su se javljale u Evropi davnih godina dvadesetog veka.

o Srpska lista usred albanskih sukoba

Evropa i Amerika imaju rešenja za te albanske mlade gnevne ljude, i oni će u jednom trenutku podići tu zavesu sa kosovskih granica i pustiti ih da odu. Tako će stvoriti jednu relaksiraniju situaciju ovde na terenu, ali vi jednostavno ne znate šta da radite sa tom grupacijom koja ima ozbiljnu radikalnu ideologiju.

Sdruge strane kada se srpski narod nađe u centru tih sukoba i kada im se kaže vi ste instrumentalizovani od Beograda onda je to ponižavajuće, jer ni jedna razumna poruka od strane Albanaca nije došla prema Srbima u ovom predizbornom periodu.

Znate bilo je priče ujedinjenje Mitrovice, iseljavanje severa, izbacivanje Srba… Ali nema nikakve šanse da se Srbi izbace sa Kosova dokle god oni to sami ne žele. Pa čak i onda kad Beograd otkazuje neke svoje ingerencije. Srbi nemaju nikakvo drugo rešenje nego da se vezuju za Beograd.

Оставите одговор