„Potalili se“ sa dva miliona evra namenjenih za Dijagnostički centar u Šapcu!?

O ovoj muvačini šabačkih dosmanlija se i dalje ćuti…

„Šabačka Omerta“ traje punih 15 godina. Baš toliko vremena se „ svi prave ludi i neupućeni gde je zamaklo dva miliona evra namenjenih za nabavku opreme za Dijagnostički centar, koji je po slovu privatizacionog ugovora trebao da ispuni Babićev Koncern „Hemofarm“ daleke 2002.godine prilikom kupovine društvene firme „Zorka Farm“, AD Šabac!?
Ne da nije ispunjena ova stavka ugovora, nego je šabačka žuta vlast „namernim“ pravno-administrativnim „trikovima“ omogućila „Hemofarmu“ da „ lako eskivira ovu ugovornu obavezu“…
Tužba koju su kasnije opština Šabac i Dom zdravlja šabac podneli Trgovinskom sudu u Pančevu protiv „Hemofarma“ i presuda koja je doneta 2008.godine – samo su predstavljale pravni paravan „za mućku u kojoj je nestalo dva miliona evra“!? Ili bolje rečeno, da su te pare završile tamo gde nikako nisu smele – u džepovima glavnih igrača ove afere!? Valjda kao namirenje njihovih nezasitih apetita u šabačkoj žutoj političko-privrednoj čiviji zbog koje su sugrađani ostali bez modernog Dijagnostičkog centra…Ono što je posebno zabrinjavajuće u ovom slučaju je činjenica, da se Grad Šabac i Dom zdravlja, kako antikorupcijski portal Embargo nezvanično saznaje, nisu uopšte žaili na ovu presudu Trgovinskog suda u Pančevu:

Verovali ili ne, Grad Šabac nikada nije nastavio da se bori za svoja dva miliona evra – tvrdi dobro obavešteni izvor Embarga iz Šapca. – Hemofarm nikada nije dao te pare, niti je Grad uložio žalbu i nastavio da se bori… Nikada niko nije odgovarao za dva miliona evra, koje su, očigledno je, „ Petrović i ekipa dogovorili sa Babićem iz Hemofarma da je ne daju Gradu, već da podele između sebe“!? Samo tako i nikako drugačije se može tumačiti činjenica da i posle 10 godina svi o tome ćute i ponašaju se kao da ta dva miliona evra namenjenih za lečenje sugrađana nisu ni postojala?!

Veoma je zanimljiv razlog zbog čega je sudija Trgovinskog suda u Pančevu 2008.godine odbila tužbeni zahtev Opštine Šabac i Doma zdravlja. Na prvi pogled svi bi uprli prstom u sudiju, pitajući se kako je moguće da se ne presudi u korist poverioca, a protiv dužnika kada je to bila i ugovorna obaveza Babićevog Hemofarma prilikom kupovine „Zorke“, da učestvuje u osnivanju Dijagnostičkog centra pri Domu zdravlja u Šapcu i da investira dva miliona evra u kupovinu najmodernije opreme?!
Da se formirao Dijagnostički centar, kupila oprema šabački politički moćnici ne bi imali baš neke lične koristi od toga? – tvrdi naš sagovornik iz šabačkih visokih političkih krugova. – A, i da „maznu“ neku proviziju prilikom kupovine te opreme, malo je to bilo za njihove apetite? Podsećam, da se sve to dešavalo 2002.,2003.godine, kada su dosovci žarili i palili po celoj Srbiji. A, ovde se Dušan Petrović ustoličio kao da mu je deda na poklon ostavio ceo grad, kao neko njegovo seosko imanje… E, onda su se dosetili kako da eskiviraju državu i zakon, a opet da oni lično „ debelo omaste brke“!? Tužioci su, a zna se po čijem se to nagovoru jedino moglo raditi, izmenili tužbeni zahtev, pa su umesto ranijeg zahteva da Hemofarm ispuni svoju ugovornu obavezu o osnivanju Dijagnostičkog centra i investiranja u nabavku opreme, nisu više tražili ispunjenje stavke iz ugovora o osnivanju Dijagnostičkog centra i kupovini opreme, već su tražili samo pare, da se uplati opštini sa pripadajućom zakonskom kamatom od dana potpisivanja ugovora!? Na sudu su se obe strane odrekle žalbe na ovaj promenjeni tužbeni zahtev…
Sve je urađeno planski da se odstupi od prvobitnog tužbenog zahteva i onoga što je bilo dogovoreno u potpisanom ugovoru, pa su time širom otvorena vrata da sudija može „mirne savesti“ da donese presudu kakavu je i doneo! Da se odbija tužbeni zahtev tužioca… Jer, tuženi je odustao od prvobitnog tužbenog zahteva za koji je imao čvrste dokaze, pa je sve dalje ostalo samo u sveri ličnih pregovaranja i dogovaranja… I neka nas niko ne ubeđuje da iza svega ne stoji dogovor gradskih čelnika sa ljudima iz Hemofarma?!
Dokaz da u svemu ovome „nisu čista posla“ je i podatak ( a koji je posebno cenio u sud prilikom odlučivanja i donošenja presude) da je 25.maja 2005.ondašnji predsednik opštine Šabac Miloš Milošević uputio dopis direktoru „Hemofarma Koncerna“ – „AD „Zorka Pharma“ Šabac, Dragovanu Milićeviću, da je posle razgovora sa stručnim ljudima iz zdravstvenih službi Šapca zauzet stav, da ukoliko postoji mogućnost, postoji interes lokalne zajednice da se opredeljena sredstva usmere u realizaciju projekta „Bolnica pod jednim krovom“ umesto u izgradnju Dijagnostičkog centra, s obzirom da u okolnim mestima postoje državne i privatne ustanove koje pružaju te usluge, a i šabačka bolnica je u međuvremenu nabavila najsavremeniju opremu…
Praktično, Milošević je ovim činom, zvaničnim dopisom otvorio vrata da „ dva miliona evra zauvek pobegnu u džepove onih kojima nisu bili namenjeni“!? Naravno, da je sve rađeno u usmenim dogovorima za koje ni tada, a ni sada nema pisanih tragova zbog kojih bi neko i sada mogao na robiju! Ali, valja obratiti pažnju na odgovor koji je na ovaj predlog Miloševića zvanično dao „Hemofarm Koncern“:
Oni licemerno odgovaraju da u okviru projekta „Bolnica pod jednim krovom“ nude i to na ime donacije Medicinskom centru u Šapcu tričavih 300.000 evra u narednih godinu dana, naravno u dinarskoj protivvrednosti!? Usput, donaciju uslovljavaju uknjižbom na hektar i po zemljišta na prostoru zvanom „stara „Jela“ u viđenom stanju i da sa opštinom o tome sačine zvanična protokol…
Na ovaj bezobrazni dogovor i zahtev „Hemofarm Koncerna“ ne da opština Šabac nije odgovorila kako treba, nego je „brže bolje“ angažovala gradsko pravobranilaštvo da „kompletnu prevaru i nestanak dva milioan evra“ pravno uobliči, zaokruži „ dok se Vlasi ne dosete“… I sve tako do današnjeg dana. Čuvaju „šabačku žutu tvrđavu“ kao oči u glavi, ovo je samo jedan mali primer zbog čega im je ostanak na vlasti životno bitan!? U međuvremenu, ostaje jedino da im pošteno presuđuje sud javnosti.
E.E.

Оставите одговор