PPREŽIVEĆE PRAVOSLAVLJE I SPC I NAJSRAMNIJI ZAKON U ISTORIJI CRNE GORE

Prof. Dr Jovan Janjić i advoakt Predrag Savić, članovi Pravnog savjeta In4s, u emisiji Pravac na TV Pink izazvalu buru reakcija

Profesor dr Jovan Janjić, biograf patrijarha Pavla i jedan od najtiražnijih srpskih autora i Predrag Savić, advokat po opštim procenama jednan od najuspešnijih advokata pred Evroskim sudom za ljudska pravau Strazburu, u emisiji „Pravac“ u produkciji TV Pink, izneli su pravnu, socološku i istorijsk uanalizu Zakona o slobodi vjeroispovesti. Oni su do tančina demontirali sve sporne odrebe iz ovog nedomokratskog, nezakonitog i nestavnog zakona!

Gledanosti emisije doprinela je i voditeljka Ivana Majtorović, koja je bila dobro pripremljena i to posebno za pravnu analizu spornih odredbi!
U ovoj emisiji koja je na raznim programima Pinka reprizirana već više puta, dr Janjić je pojasnio i naučan i stručan način objasnio zašto Mitropolija crnogorsko –primorska nikada bila autokefalna . Konstatovano je, da na osnovu dva ili tri sporadična pominjanja navodne autokefalnsoti (u informativnim, neobaveznim šematizmima pravoslavlja i obrazloženju odluke o formiranju SPC, nemaju nikakav pravni i kanonski znalaj. Ne dobija se autokefalnost bez odgovarajućeg tomosa ( pravne odluke kojom majka crkva drugoj dodeljuje autokefalnost) i odgovarajuće crkvene jerarhijhe (postojanje najamnje četiri eparhije)! Zato priče o autokefalnosti Mitropolije crnogorsko – primorske ostaju samo puste –želje! Te svoje stavove profesor dr Jovan Janjić podupro je dokazima o hirotinisanju Svetog Petra Cetinjskog i Petra Drugog Petrovića Njegoša!
Profesor dr Janjić , koji je član Pravnog savjeta In4s, objasnio je kako je na silu uz hapšenje poslanika i uz prebijanje vladike Metodija , na nedomokratski i necivilizacijski način usvojen Zakon o slobodi vjeroipovesti. To je učinjeno , prema njegovim rečima, suprotno odredbama iz člana 91.stav 6 Ustava Crne Gore, bez kvalifikovane dvotrećinske većine glasova poslanika, jer u pitanju imovina SPC koja je u Crnoj Gori strano pravno lice!
Advokat Predrag Savić upozorio je na bogatu pravnu tradiciju Crne Gore , koja je Evropi i svetu podarila spomenike prava poput Zakonika carskog i patrijaršijskog iz 1482. godine Ivana Crnojeviće, Stege Cvetog Petra Cetinjskog, Imovinskog zakonika Vlatazara Bogičića… Istakao je da su ovo bili to bili pravi veliki spomenici slobodi a, da će najnoviji Zakon o slobodi vjeroispovesti biti spomenik nepravdi, bešćaću i nemoralu. Posebno je upozorio da se završnim odredbama ovog zakona omogućava preknjižavanje imovine SPC pod izgovorom da je u upitanju opštekulturno dobro.
Savić je još naglsio da u Drugom svenjtskom ratu ubijeno preko sedamdset odsto pravoslavnih sveštenika u Crnoj Gori, da nisu pošteđeni ni učenici i studenti bogoslovi, pa ni crkvenjaci. Opisao je istradanje sveštenomučenika vladike Jonikija Lipovca i ostalih sveštenika u Velikom zbegu. Savić je na kraju rekao da je pravoslavlje i SPC u Crnoj Gori preživelo i taj pogrom, pa će sasvim sigurno preživeti i ovaj najnoviji teror prouzrokovan Zakonom o slobodi vjerosipovesti!
Peticija kojom se traži da Srbija na osnovu člana 33 Evropske konvencije pokrene mećudržavni spor protiv Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu jedino je delotvorno pravno sredstvo i velika šansa da se iz legalmno izađe iz ove krizne situacije prouzrokovane stupanjem na snagu Zakona o slobodi vjeroispovesti.

Prema analizama advokata Savića, odredbe Zakona o slobodi vjeroispovesti u suprotnosti su sa ustavnim načelima Crne Gore o svojini, zabrani diskriminacije, identitetu , odvojenosti verskih zejednica od države. One ruše i pravni poredak Crne Gore, jer direktno su protivne odredbama Evropske konvecije koja je sa opšte prihvaćenim pravilima mećunarodnog prava ratifikovana i sastavni je deo unutrašnjeg pravnog sistema. U ovom slučaju prekršena su prava na mirno uživanje imovine, zabranu diskriminacije, slobode misli, savesti i veroispovesti i pravo na pravično suđenje koji su zagarantovani Evropskom konvencijom i sudskom prakskom Evropskog suda u Strazburu.
Savić, inače član Pravnog savjeta In4s, smatra da je pokretanje međudržavnog spora pred Evropskim sudom jedino legalno pravno sredstvo, dozvoljeno međunarodnim pravom , tako da svaka članica Saveta Evrope može bez bojazni da je neko optuži za mešanje u unutrašnje stvari druge države da se koristi ovakvim tužbama. Odredbe iz Evropsknje konvencije imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i neposredno se primenjuju. Zato je pravo i obaveza država da u slučaju krešenja normi iz Evropske konvenciju pokrenu postupak pred Evropskim sudom u Strazburu, koji ima ulogu naddržavnog ustavnog suda, protiv zemlje koja krši norme evropskog prava.

Mnogo je celishodnije koristi ova ovlašćena za pokretanje međudržavnog spora i na taj način sprečiti nenadoknadljivu štetu nego li , voditi medijske i druge ratove., smatra advokat Savić Ovo je prilika da se problem reši mirnim putem, sudskom odlukom koja se ne može tretirati kao remetilački faktor u regionalnoj saradnji i drugim državnim i međunarodnim poslovima.
Prof. Dr Janjić i advokat Savić podržavali su iniciajtaivu Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti sa ciljem da se prikupi 10.000 potpisa kako bi se pokrenuo međudržavni spor u Strazburu protiv Crne Gore i tako smanjile nepotrebe tenzije, koje prete da prerastu i u otvoreno neprijateljstvo!
In4s vam omogućava da još pogledate ovu izuzetno gledanu emisju u celom regionu i srpskoj dijaspori.
Peticija se potpisuje na sajtu peticije.srbijaupokretu .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *