Presuda Upravnog suda kao podrška za nastavak divlje gradnje “Šapića i ujke” u Studentskoj 45a na Novom Beogradu!?

Slučajno ili namerno, tek sudsko veće, nije istražilo slučaj do kraja, već se vodilo samo formalno-pravnim razlozima, pa kad su premise netačne, netačan je i zaključak, odnosno presuda…

Razigrali se u Studentskoj 45a na Novom Beogradu “Šapić i ujka”, misleći da je “mućka prošla” sa presudom Upravnog suda o poništaju rešenja Grada o odbijanju legalizacije divlje sagrađenog objekta?! Grdno su se opet prevarili…

Postoje razne i razne sudske presude, ali one zbog kojih se metropola kakav je danas  Beograd “silovanjem zakona” želi da vrati u vreme kada je bio najobičnija kasaba – to je van svake pameti i zdravog razuma!?

Samo tako i teško na bilo koji drugi način može se protumačiti presuda sudskog veća Upravnog suda u Beogradu, na čelu sa predsednikom veća sudijom Pavelom Jonašem, i članovima veća, mr Zoranom Reljićem i Radojkom Marinković po kojoj  se odbacuje zaključak Sekretarijata za legalizaciju objekata Uprave grada Beograda, kojim je odbijena legalizacija objekta u Studentskoj 45a, na Novom Beogradu!!! Presuda je doneta tako što je uvažen tužbeni zahtev tužioca Radeta Dedovića!?

Da li se Beograđani sećaju ko je zapravo Rade Dedović? Rođeni ujak Aleksandra Šapića, predsednika opštine Novi Beograd, čovek protiv koga se vodi krivični postupak upravo za kupovinu pomenutog lokala od Alili Amdija, u oktobru 2016.godine, jer je po slovu kupoprodajnog ugovora lokal od više od 100 kvadrata kupljen za samo 30.000 evra, od kojih je porodica Alilija jedva videla tek polovinu para?! To je taj isti Rade Dedović koji je svojevremeno hapšen sa svojom suprugom, “zbog nekih drugih dela”, za koga i danas tvrde upućeniji da je samo formalno – pravni vlasnik ovog objekta, a da se iza svega krije porodica Šapić, otac i sin?!

Podsećamo javnost, da je MUP Srbije prošle godine podneo Krivičnu prijavu protiv organizovane grupe u kojoj su između ostalih ujka i sestrić i još neki službenici opštine Novi Beograd! Da su se sa tom krivičnom prijavom po raznim tužilaštvima u Beogradu bukvalno igrali ping-pong i da bi se na kraju konačno “udomila” u Specijalnom odeljenju za borbu protiv korupcije koje je formirano u martu ove godine, kao posebno odeljenje Tužilaštva!

Podsećamo javnost da je i porodica  pokojnog Alilija Amdija takođe podnela Kriivčnu prijavu protiv “Šapića i ostalih” nudeći sudu brojne dokaze koji rađaju direktnu sumnju da pokojni otac nije prodao lokal za “ smešnih 30.000”, kad je bilo kupaca koji su mu davali 120.000 evra, a on je tražio čak 150.000 evra!?! Ovo suđenje, kako nezvanično saaznaje Embargo, trebalo bi da počne u novembru ove godine, saslušanjem svih osumnjičenih za “prevaru velikih razmera”?

I kad se sve ovo zna, a zna kompletna beogradska javnost i svi mediji, onda zaista deluje petparačka odluka suda koji poništava rešenje Gradskog organa grada Beograda i vraća ceo postupak na početak, tvrdeći ( ako smo mi dobro protumačili obrazloženje presude?) da je Rade Dedović pravni naslednik lokala kojeg je legitimno kupio od Alili Amdija!? Odnosno, da je on pravni naslednik predmeta legalizacije objekta koji je pokojni Alili davno predao nadležnim organima opštine Novi Beograd!

Samo na prvi pogled ova presuda  deluje logična i legitimna sa uporištem u pozitivnim propisima! Ali…

Da je sudsko veće htelo bar malo da se pozabavi ovim predmetom otkrilo bi mnogo toga što “ i slepac pipanjem vidi”, a što bi ovu presudu okrenulo naglavačke!?

O čemu se radi: Istine radi, u presudi je tačno samo to da je formalno-pravni vlasnik pomenutog lokala Rade Dedović ( a kako ga je kupio tek će započeta istraga reći konačni sud?!) i da je  Alili Amdi zaista predao za legalizaciju svoje ćevabdžinice, prvi put davnih osamdesetih godina!

Slučajno ili namerno, tek sudsko veće, nije istražilo slučaj do kraja, već se vodilo samo formalno-pravnim razlozima, pa kad su premise netačne, netačan je i zaključak, odnosno presuda…

Šta sud nije uzeo u obzir, a morao je, jer je to od suštinske važnosti za ishod postupka?

Prvo, lokal za koji je svojevremeno Alili podneo zahtev za legalizaciju – odavno ne postoji! Izgoreo je kažu “ u sumilarnom požaru” za koji ne postoji ni izveštaj vatrogasaca?! Znači, nema odavno objekta za koji je tražena legalizacija!!! Rade Dedović ( a možda i njegov sestrić Šapić lično?), na mestu starog lokala podižu novi, moderan koji uopšte više nema namenu za ćevabdžinicu – poslastičarnicu, već za nešto sasvim drugo? I to se gradilo “na divlje, bez građevinske dozvole”…

Drugo, najbitnije, kako nema starog objekta, kako je na njegovom mestu podignut i spratni objekat, dok je stari bio samo u prizemlju, tako je i raniji zahtev za legalizaciju “pojela maca”, baš kao što je volšebno nestao i objekat?

Znajući za ceo ovaj redosled događaja, gradska inspekcija je postupila na jedino mogući način, a to je da novi moderni “ u Šolakovom stilu sagrađeni” objekat odbije da legalizuje iz više razloga… Naloženo je i rušenje, ali je Šapić, čak i po sopstvenom priznanju, srušio samo sprat, ostavljajući prizemlje potpuno novog objekta koji je takođe građen bez dozvole – tvrdeći da za dalje rušenje nema para!?

Ali, sudsko veće ništa od ovoga ne vidi, niti čuje, pa je na veoma drzak način “ gurnulo prst u oko beogradskim vlastima”, samo potvrđujući ono o čemu odavno piše Embargo: “ Da je mnogo trulo u tvrđavi zvanoj pravosuđe” i da će posle ustavnih promena kadrovski rezovi biti više nego nužni?!

Iz Uprave grada Beograda  kao da nisu previše iznenađeni ovakvom odlukom:

– Sad vam je malo jasnije zbog čega su se nastavili radovi gradnje sprata divljeg objekta!? – tvrde za Embargo iz Gradske uprave.

– Osilio se Šapić, verujući da mu ova presuda nešto znači, pa je opet krenuo “ grlom u jagode”? Samo opet će za njega biti kisele, jer neka se zna, da će rešenje gradskih organa opet biti isto! Za isto činjenično stanje – niko u Gradu ne može doneti drugačije rešenje…

E.E.

 

Оставите одговор