Priča o Stivenu Nešu

Većina mojih prijatelja i poznanika ne bi nikada popili kafu sa izvesnim čovekom. On je privrednik. Ali čudan. Mnogi koji ga znaju čude se kako je uspeo da zaradi ogromno bogatstvo i opstane na različitim funkcijama u sferi privrede. Zove se Stiven Neš. Ispričaću Vam ukratko priču o Stivenu Nešu na osnovu svedočenja nekoliko mojih poznanika.

Gospodin Neš je srpskog porekla. Ima korene i sa područja Krajine koja se sada nalazi u Hrvatskoj i iz pojedinih delova Srbije. Nije nešto obrazovan iako je stekao razne titule.
Gospodin Neš je pre dvadesetak godina prvi put dospeo u javnost radeći za jednog od najsposobnijih i najperspektivnijih mlađih ljudi na društvenoj sceni države gde i sada živi.
Počeo je za svog šefa da obavlja sitnije kabinetske poslove dok se posle nekoliko godina nije malo osamostalio i počeo stečena znanja da prenosi svojim saradnicima od kojih su se mnogi prema njemu ulizivački ponašali.
Gospodin Neš je kako je zaradio malo više para počeo da ima i ozbiljnije bliske i intimne susrete sa ženskim delom svog okruženja. Krenula su i prva zaljubljivanja i strasti. Sport ga nikada nešto posebno nije interesovao sve negde do srednjih tridesetih godina kada je krenuo polako da dobija i prve mišiće. Ali najbitnije u ovoj priči o gospodinu Nešu je kako je uspeo svojim marifetlucima, mahinacijama i lucidnošću da sagradi svoju poslovnu imperiju i posle desetak godina da zaradi ne samo milione nego i, kako se spominje u poslovnom svetu, desetine miliona dolara. Posebno je zavoleo Ameriku i dolar kao valutu. Amerika mu je otvorila vrata i dala vetar u leđa za nove poslovne poduhvate. Snašao se čovek. Kako? Samo on i njegovi poslovni partneri u Americi i Evropi znaju kako je od sitnog privrednika postao krupni kapitalista.
Okrenuo je leđa i onima koji su mu bili dugo pretpostavljeni u njegovom poslovnom svetu. Neki kažu da ih je izdao.
Gospodin Neš je do dana današnjeg uspeo da izbegne i da odgovara pred zakonom. Snalazi se čovek. Toliko je finansijski ojačao da je sebi dozvolio i da se odrekne dela svojih dugogodišnjih saradnika. A neki su se odrekli i njega kako su krenule prve inspekcije da mu kontrolišu firmu i njegovo poslovanje.
Zašto Vam pričam ovu priču?
Zato je što je gospodin Neš jedan klasičan primer kako nekada nesposobni i neperspektivni privrednik uz pomoć podrške prijatelja iz nekih država i uz pomoć mahinacija može da stekne milionsko bogatstvo. A još je i srpskog porekla.
Naravno da je on u manjini u odnosu na sve one časne privrednike srpskog porekla koje je ogrejalo američko sunce potpomognuto balkanskim poslovima.

Uglješa Mrdić