Primer Mađarske sveobuhvatne brige o ekonomskom položaju svojih zemljaka u Srbiji je najbolji  dokaz kako  treba raditi…

Briga o svojim suanrodnicima odavno je prešla granice zemalja matica. To što trenutno rade Mađari davanjem bespovratnih kredita svojim sunarodnicima na teritoriji susedne države, na tlu Vojvodine može se tumačiti dvojako: ekonomski, kao nešto izuzetno i politički kao nagoveštaj i prvi znak širenja svog uticaja i van svojih državnih granica!? U svakom slučaju, dobar primer kako se radi sa svojim zemljacima u zemljama gde su oni nacionalna manjina…

Skoro četiri hiljade građana dobilo bespovratna sredstva od mađarske vlade. Za poljoprivredu i mala preduzeća u proseku po pet hiljada evra Vlada Mađarske dodelila je bespovratna sredstva od ukupno 20 miliona evra, odnosno 5,8 milijardi forinti, za 3.734 vojvođanska Mađara, koji su juče u Subotici potpisali ugovore o dodeli novca.

Vojvođani iz 139 naselja dobili su bespovratno u proseku oko pet hiljada evra, odobrenih putem Fondacije „Prosperitati“ na konkursima za kupovinu poljoprivrednih mašina i priključne opreme, kao i za kupovinu mašina i opreme za preduzetnike i mikro i mala preduzeća.

U ime Vlade Mađarske građane je pozdravio ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, poručujući im da su oni najveći most između Srbije i Mađarske.

– Imamo istorijski najbolje odnose Srbije i Mađarske, i obe države na vojvođanske Mađare gledaju kao na najvažniju kariku povezivanja, a mi kao na zajednicu čije jačanje jača Mađarsku, jača Srbiju i naše međusobne veze. Mađarska će podržati svaki napor Srbije u procesu evrointegracija jer je to u interesu i Mađarske i Vojvodine i svakog čoveka sa obe strane granice. Mađarska zbog toga neće dozvoliti da išta omete Srbiju na tom putu – kazao je između ostalog Sijarto, podsećajući da je ovo treći raspisan konkurs, a da je u pripremi i četvrti, koji će biti namenjen velikim preduzećima i velikim poljoprivrednim proizvođačima. – Sve što smo do sada uradili je sigurno prvi i najveći ekonomski prekogranični program, a u budućem periodu planiramo ulaganja od 38 milijardi forinti, naravno, sve u dogovoru sa srpskom vladom.

Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja u Vladi Srbije, rekla je da će sredstva koja je Vlada Mađarske opredelila doneti boljitak najpre konkretnim građanima, „a onda i Srbiji, jer će novac biti ovde, plaćaće se porez, razvijaće se regioni i gradovi“.

Ištvan Pastor kaže da nema nijednog naselja u Vojvodini u kom bi bar jedan čovek nije dobio sredstva na konkursu.

– Bez otvorenosti srpske vlade, sve ovo što smo do sada uspeli da uradimo ne bi dalo rezultata. Gledajući druge mađarske zajednice u zemljama u okruženju gde žive u manjini i kako se odnose prema sličnim mogućnostima, ono što je za nas normalno, generalno nije – istakao je Pastor.

Novosti

 

Оставите одговор